Doina Pana: “RADARUL PADURII” deranjeaza multe persoane

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, DOINA PANA, spune ca agentii economici credeau ca se va ajunge la concluzia ca sistemul de URMARIRE a materialului lemnos nu va fi implementat si au cerut termene de prelungire, dar ca “radarul” merge foarte bine si softul e mai bun decat spera.

“Am avut o intalnire un pic mai grea cu reprezentantii agentilor economici, am finalizat prin a ne face intelesi ca, de fapt, tot ce au banuit ca e rau nu e rau, ci e bine. Ei au crezut asa: se piloteaza, se ajunge la concluzia ca nu se poate si se renunta. Si acum au constat, cu o luna inainte, desi aveau 120 de zile la dispozitie, de cand am iesit cu HG, ca se poate, se va implementa si cereau termene de prelungire, eventual pana la 1 ianuarie 2015.

Citeste si: CAMIOANELE CU LEMNE, URMARITE DE AUTORITATI PRIN CALCULATOR

Bineinteles ca nu am fost de acord cu acest lucru, va intra in vigoare in 8 octombrie. In plus, am modificat si ordinul de ministru, pentru ca nu vreau ca in 8 octombrie sa fie nimeni pus in fata smartphone-ului si sa nu stie, chipurile, ce are de facut cu el”, a declarat DOINA PANA, sambata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, potrivit Mediafax.

Ministrul a adaugat ca Sistemul informational integrat de urmarire a materialelor LEMNOASE (SUMAL) ”merge foarte bine”.

“Din 21 septembrie, pilotam in toata tara, nu numai in cele noua judete. Cand intra in judete noi ne deplasam local, chiar daca au avut loc instruiri anterioare. Din experienta anterioara, e nevoie de cateva zile pentru armonizare, dar sa stiti ca merge foarte bine si softul e mai bun decat am sperat, in ideea ca putem face verificarea si la modul: vezi un camion cu LEMNE pe traseu, introduci numarul camionului respectiv si sistemul iti spune daca are sau nu are codul, transporta legal sau ilegal.

Ne ofera mai multe portite decat ne-am imaginat. Nu trebuie neaparat sa opresc camionul si sa-l trag pe dreapta, verific si daca nu are codul comunic colegului pe traseul pe care merge”, a spus ea.

Citeste si: DOINA PANA: NOUL COD SILVIC VA REVENI IN PARLAMENT

DOINA PANA a mentionat ca “exista foarte multe persoane deranjate” de noul sistem, dar ca acesta “nu dauneaza deloc persoanelor fizice”.

Ea a precizat ca intentioneaza ca, pana intra in vigoare “radarul padurii”, sa fie si Codul Silvic votat.