DOINA PANA: “Radarul padurii” functioneaza SPECTACULOS

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, DOINA PANA, a declarat luni, la Oradea, ca sistemul “Radarul padurii” functioneaza SPECTACULOS, in cele cateva zile de cand este in vigoare fiind date amenzi cat intr-un an.

“Stiti foarte bine ca din 8 octombrie este in vigoare radarul padurii. Functioneaza SPECTACULOS. In doua saptamani vom face o informare in sedinta de guvern. Dar pot sa va spun, in premiera, ca de fapt, in opt-noua zile, pana acum s-au confiscat si s-au dat amenzi aproape cat intr-un an pentru cei care nu inteleg ca nu se mai poate fura. Sper ca se vor potoli, ca nu vor avea ce face”, a afirmat ministrul DOINA PANA.

Ministrul delegat a adaugat ca padurile au reprezentat o prioritate a mandatului sau.

Citeste si: “112″ – numarul UNIC la care ORICINE poate cere verificarea unui TRANSPORT DE LEMN

“Va marturisesc cinstit ca am considerat ca padurile ard mai tare, pentru ca la ce jaf a fost… de dinainte de Revolutie, nu se mai putea. Din prima zi de preluare a mandatului, premierul asta m-a rugat. Peste tot sunt probleme si pe ape si piscicultura, dar in primul rand asta m-a rugat: sa termin cu hotia din paduri”, a afirmat ministrul DOINA PANA, potrivit Agerpres.

DOINA PANA, ministru delegat pentru Ape Paduri si Piscicultura, a inspectat lucrarile facute de firma Repcon pe malul stang al Crisului Repede, redemarate la insistentele noului secretar de stat in Ministerul Mediului, bihoreanul Pasztor Sandor (UDMR), cu fonduri de la guvern in valoare de 7,4 milioane de lei. Ministrul se va intalni, luni, si cu conducerea locala a Romsilva, cu sefii ITRSV Bihor si cu padurari, subiectele de discutie fiind Codul Silvic si implementarea “radarului padurilor”.

Premierul VICTOR PONTA i-a solicitat, pe 9 octombrie, ministrului delegat pentru Paduri sa prezinte in termen de 15 zile o prima evaluare a efectelor aplicarii programului “Radarul padurilor”, program pe care DOINA PANA l-a prezentat joi la Guvern.

Citeste si: Lucia Varga, fost ministru al Padurilor: “Proiectul de lege initiat de Ponta permite TAIEREA padurilor fara documente”

Programul “Radarul padurilor” este bazat pe un software instalat pe telefoane mobile prin care poate fi urmarita trasabilitatea lemnului. Acest software este instalat pe un smartphone inainte ca lemnul sa plece din padure, iar sistemul genereaza un cod unic, care este trecut pe avizul de insotire a lemnului. Orice intrare in sistemul de urmarire a circulatiei lemnului va lasa urme si nu va putea fi folosit de doua ori acelasi aviz.