DOLIU IN LUMEA CATOLICA! O figura majora a Bisericii Catolice A MURIT

Cardinalul Edward Egan, fostul Arhiepiscop de New York, care a jucat un rol proeminent in oras dupa atacurile teroriste din 11 septembrie, a murit in cursul noptii la varsta de 82 de ani.

Egan a murit din cauza unui stop cardiac la un spital din New York. El a supravietuit poliomielitei pe vremea cand era un copil, boala care i-a afectat starea lui de sanatate mai tarziu, si a fost obligat sa foloseasca un stimulator cardiac. In anul 2000, Egan a fost ales de catre Papa Ioan Paul al II-lea pentru a fi Arhiepiscopul New York-ului, in locul cardinalului John O’Connor, care a fost o figura majora nu numai in oras, dar si in tara.

CITESTE SI: SOCANT: UN STUDENT DIN BRASOV A FOST GASIT MORT IN MASINA

De la el, Egan a mostenit un deficit de aproximativ 20 milioane dolari pentru Arhiepiscopie. Egan a fost fortat sa ia decizii dure pentru a reduce cheltuielile – inclusiv concedierea personalului, declarand ca a sters deficitul in termen de doi ani.

La tragedia de la 11 septembrie, primarul Rudolph Giuliani l-a chemat pe Egan sa dea o mana de ajutor, iar Cardinalul si-a petrecut ziua ajutand la cautarea supravietuitorilor. Egan a condus apoi funeraliile pentru victime, uneori chiar si trei pe zi.

CITESTE SI: VESTE SURPRIZA DE LA VATICAN! PAPA FRANCISC AR PUTEA VENI IN ROMANIA

Cardinalul a fost tinta unor critici dure cand a parasit orasul New York pentru un sinod la Vatican, la cererea Papei. Egan, care a fost consilierul lui Papa Ioan Paul, a declarat ca a cerut in mod repetat permisiunea de a ramane in New York, dar Papa i-a transmis lui Egan ca e nevoie de el la Roma. Cardinalul a numit momentul respectiv, cand loialitatea fata de orasul sau i-a fost pusa la indoiala, cel mai rau lucru care mi s-a intamplat vreodata in viata mea.”

Un expert in drept, biserica si vorbitor fluent de limba latina, Egan a servit si tribunalul de judecatori al Vaticanului. El a fost unul din cei doar cativa experti alesi de catre Papa Ioan Paul al II-lea pentru a ajuta la revizuirea masiva a Codului de Drept Canonic.