DOLIU in lumea dansului: MAREA BALERINA rusa MAIA PLISETKAIA a DECEDAT

Directorul teatrului Bolsoi din Moscova Vladimir Urin a anuntat sambata decesul marii dansatoare clasice MAIA PLISETKAIA la varsta de 89 ani.

“Ea a murit dupa ce a suferit o criza cardiaca. Medicii au incercat totul, dar nu au mai putut face nimic”, a declarat Urin, potrivit Agerpres, care citeaza agentia de presa rusa TASS.

Ea a decedat in Germania, a precizat directorul teatrului, adaugand ca a fost informat de sotul balerinei, compozitorul rus Rodion Scedrin.

Presedintele rus VLADIMIR PUTIN a exprimat condoleante rudelor dansatoarei intr-un comunicat publicat de serviciul sau de presa.

Citeste si: Scriitorul GUNTER GRASS a MURIT la varsta de 87 de ani

Nascuta la 20 noiembrie 1925 la Moscova, MAIA PLISETKAIA a fost una din doar doua balerine ale Uniunii Sovietice consacrata cu titlul de “Prima ballerina assoluta”.

Tatal ei, un inginer, a fost impuscat in 1938 sub Stalin, iar mama sa, actrita de cinema, a fost trimisa intr-un lagar din Kazahstan ca “membru de familie al unui tradator de patrie”.

MAIA PLISETKAIA a ramas apoi in grija unchiului si matusii sale. Ea a intrat in Bolsoi in 1943, unde s-a impus imediat ca una dintre cele mai bune dansatoare ale generatiei sale.

Citeste si: A murit scriitorul GABRIEL GARCIA MARQUES, la varsta de 87 de ani

Ca una dintre cele mai stralucitoare stele in marile clasice ale repertoriului teatrului Bolsoi, MAIA PLISETKAIA s-a distins de asemenea prin sfidarea regimului sovietic, care a calificat drept scandalos modul cum ea interpreta unele balete.

Ea a dansat aproape 50 de ani la Bolsoi, depasind cu mult varsta de pensionare la care ies de obicei balerinele ruse. In 2005, la 80 de ani, ea a interpretat la Kremlin “Ave Maia”, dedicata lui Maurice Bejart.

Sursa foto: baletlasuperlativ.wordpress.com