Doliu in lumea muzicala. A murit John Tavener, a carui muzica a fost interpretata la inmormantarea printesei Diana

Lumea muzicii este in doliu. Compozitorul britanic John Tavener, a carui muzica a fost interpretata la inmormantarea printesei Diana, a murit la varsta de 69 de ani.

John Tavener a decedat in locuinta sa din sud-vestul Angliei. El era bolnav de mai mult timp, in 2007 suferind un atac de cord in Elvetia, care aproape la ucis. Dupa ce si-a revenit, Tavener a avut dureri constante si dificultati de respiratie.  

Tavener a fost cel mai popular compozitor britanic de muzica clasica. Muzica sa, in esenta spirituala, l-a transformat intr-o figura culturala unica in Marea Britanie.

Muzica lui John Tavener a fost intonata la inmormantarea printesei Diana, in 1997, intruchipand durerea a milioane de oameni si exprimand emotia colectiva.

John Tavener a studiat la Academia Regala de Muzica si a devenit cunoscut in 1968, dupa ce a compus cantata “The Whale”, care a fost inregistrata la casa de discuri Apple Records, fondata de formatia The Beatles in acelasi an.

Lucrarile sale cele mai cunoscute sunt “Valul ocrotitor/ The Protecting Veil”, compozitie clasica pentru coarde si violoncel din 1988, “Cantec pentru Atena/ Song for Athene”, care a fost interpretat la funeraliile printesei Diana, in 1997, si “Valul Templului/ The Veil of the Temple”, compozitie din 2003 ce dureaza sapte ore.

Majoritatea lucrarilor sale au ca sursa de inspiratie spiritualitatea crestina, compozitorul britanic convertindu-se la Biserica ortodoxa rusa in 1977.

“(Tavener, n.r.) putea reduce audienta la o tacere profunda, ceea ce este un dar extrem de rar. El era convins ca muzica este pentru toata lumea si ca era o forma de rugaciune”, a declarat compozitorul si prietenul sau John Rutter.

John Tavener a primit titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, in anul 2000, pentru contributia sa in domeniul muzicii.

Foto: The Guardian