DOLIU NATIONAL in Columbia dupa moartea scriitorului GABRIEL GARCIA MARQUEZ

Presedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a decretat DOLIU NATIONAL de trei zile in omagiul scriitorului GABRIEL GARCIA MARQUEZ, decedat joi la domiciliul sau din Mexic la varsta de 87 de ani.

“In omagiul memoriei lui GABRIEL GARCIA MARQUEZ, am decretat un DOLIU NATIONAL de trei zile”, a declarat Santos intr-un scurt discurs solemn la televiziune, citat de AFP. Seful statului a ordonat de asemenea “coborarea drapelului in berna in toate institutiile publice. Speram ca si columbienii vor face acelasi lucru in casele lor”, a adaugat el. Considerat unul dintre cei mai mari scriitori din istoria literaturii spaniole, GABRIEL GARCIA MARQUEZ a murit de pneumonie. Instalat in Mexic din 1961, cu perioade alternative cand a locuit in Columbia, Spania sau Cuba, el traia de mai multi ani retras din viata publica.

Citeste si: A murit scriitorul GABRIEL GARCIA MARQUES, la varsta de 87 de ani

Una dintre surorile scriitorului columbian GABRIEL GARCIA MARQUEZ, laureat al Premiului Nobel pentru literatura, si-a exprimat joi dorinta la postul de radio oficial columbian ca trupul acestuia sa fie transferat in Columbia.

Aida Garcia Marquez, care traieste in regiunea Caraibelor columbiene de unde este originar fratele sau, a admis totusi ca decizia privind corpul acestuia le revine in ultima instanta sotiei lui, Mercedes Bacha, si celor doi fii ai lor, Gonzalo si Rodrigo.

Citeste si: VESTI PROASTE despre sanatatea scriitorului GABRIEL GARCIA MARQUEZ

La randul sau, guvernul columbian a declarat familiei scriitorului ca ii va pune la dispozitie un avion prezidential daca doreste sa-l inhumeze in tara sa natala. In cazul in care funeraliile se vor desfasura in Mexic, este prevazut ca presedintele columbian Juan Manuel Santos sa asiste la ceremonie.

Considerat unul dintre cei mai mari scriitori de limba spaniola, GABRIEL GARCIA MARQUEZ se afla, potrivit familiei sale, in ultimele zile intr-o stare a sanatatii “foarte fragila”. In 8 aprilie, el parasise un spital din Mexico unde urmase un tratament de opt zile pentru o pneumonie.

Sursa foto: latintimes.com