Biserica Domnita Balasa, lacasul unde nu s-au oficiat niciodata inmormantari

Pe langa faptul ca este singura amintire palpabila a asezamintelor  brancovenesti, distruse in 1984 pentru construirea noului centru civic, biserica Domnita Balasa din Bucuresti mai are o particularitate. Este un lacas de cult in care nu s-au oficiat niciodata inmormantari.  

Astazi, frumoasa biserica se afla pe malul Dambovitei, in vechea zona a Mahalalei Prundului. Istoria ei incepe insa in anul 1743, atunci cand Domnita Balasa, alaturi sotul ei banul Manolache Rangabe, ctitoreste primul lacas de cult pe terenurile din centrul vechiului Bucuresti, primite ca zestre, scrie turismistoric.ro.

Transformat in paraclis, acest lacas va fi daramat in 1871. Totusi, in 1750  este construit un mic complex, compun dintr-o biserica mai mare, cu hramul  “Inaltare Domnului”, un azil si o scoala, ultimele doua fiind inchise la inceputul secolului al XX-lea. Dupa ce in 1838 un cutremur afecteaza grav lacasul de cult, cu sprijinul Saftei Brancoveanu, fondatoarea Spitalului  Brancovenesc, va fi construita o alta biserica, in stil neo-gotic, pana in 1842. Aproape 40 de ani mai tarziu si aceasta noua cladire a fost daramata, fiind degradata din cauza inundatiilor.

Citeste si: CELE MAI FRUMOASE SATE DIN ROMANIA – POIANA STAMPEI, UN LOC PITORESC SITUAT LA TRECATOAREA DINTRE BUCOVINA SI ARDEAL

Actuala biserica a fost ridicata in patru ani, intre 1881 si 1885, pe timpul domniei regelui Carol I si  reginei Elisabeta.

Pictura interioara in ulei a fost realizata in stil neorenascentist, de catre pictorii vienezi Kott si Rihofsky, insa lacasul de cult are si elemente occidentale, exemplu fiind vitraliile realizate in Germania, cu stemele brancovenesti si ale Tarii Romanesti.

Un element cu o valoarea artistica semnificativa, am putea spune chiar unic, este policandrul, realizat la Viena, mai scrie sursa citata. Decoratiile interioare: mobilierul, catapeteasma si usile au fost realizate de catre Petre si Mihai Babici.

Cele doua jilturi, aflate in apropierea altarului, inca mai poarta stema regale pe spatare, pe ea citindu-se deviza regala “Nihil Sine Deo”.

Citeste si: “PRIN BUCURESTII CE SE DUC”, O NOUA SERIE DE TRASEE CULTURALE GRATUITE IN CAPITALA

Aici exista doua nise care adapostesc doua monumente funerare, sub care isi dorm somnul vesnic Domnita Balasa si Domnita Zoe Brancoveanu, sotia domnitorului Gheorghe Bibescu.

Monumentul funerar al Domnitei Balasa reprezinta “Intristarea”, fiind realizat de sculptorul I. Georgescu, iar cel al lui Zoe Brancoveanu o infatiseaza imbratisata de un inger, avand la picioare o femeie si un copil. Aceasta statuie este realizata de catre artistul francez Jules Roulleau. Se spune ca aceste statui stateau initial in fata bisericii, dar au fost bagate inauntru pentru a nu mai atrage atentia lui Nicolae Ceausescu.

In perioada interbelica, protipendanda oficializa aici nuntile si botezurile. Traditia exista si astazi, biserica Domnita Balasa fiind un lacas de sarbatoare. Aici nu au avut loc vreodata inmormantari.

Sursa foto: ro.wikipedia.org