Donald Trump destabilizează NATO

Președintele SUA a ordonat retragerea a 9.500 de militari americani din Germania

Președintele SUA Donald Trump a luat o nouă decizie controversată care va destabiliza serios echilibrul NATO, a dezvăluit un înalt oficial american, sub protecția anonimatului, pentru New York Times.

Donald Trump a ordonat retragerea a aproximativ 9.500 de soldați americani din Germania, ceea ce va afecta extrem de grav stabilitatea NATO în regiune. Decizia luată de la Casa Albă va reduce efectivul total al trupelor americane aflate în Germania de la 34.500 la 25.000. Oficialul american citat de jurnaliștii de la New York Times a mai precizat că cei 9.500 de soldați vor fi trimiși în Polonia și alte țări aliate, iar o parte dintre ei vor reveni în Statele Unite.

Conform New York Times, retragerea militarilor din Germania va include o escadrilă de avioane F-16 și mai multe unități de sprijin logistic ale armatei americane. Retragerea, cea mai semnificativă din timpul mandatului lui Donald Trump, nu este considerată a fi justificată, în condițiile în care Rusia nu a dat vreun semn de reducere a atitudinii sale ostile față de NATO. Totodată, retragerea forțelor americane va complica lanțul logistic și va afecta capacitatea de mobilizare rapidă a Alianței.

Sursa foto: BBC