Despre ce au vorbit TRUMP si PUTIN la TELEFON timp de 50 de minute

Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau american Donald Trump ar urma sa aiba o prima discutie telefonica sambata, a anuntat vineri purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP, citata de Agerpres.

UPDATE 2: Presedintele Donald Trump a discutat sambata timp de 50 de minute cu omologul sau rus, Vladimir Putin, aceasta fiind primul contact direct intre cei doi lideri de la instalarea noului presedinte la Casa Alba, relateaza agentia de stiri Tass si The Telegraph, citate de Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, a anuntat conversatia telefonica intre cei doi lideri printr-un mesaj postat pe Twitter. Mesajul contine si o fotografie in care apare Donald Trump vorbind la telefon, iar in apropierea sa se afla vicepresedintele Mike Pence, consilierul prezidential pentru Securitate, Michael Flynn, seful Cancelariei Prezidentiale, Reince Priebus, si consilierul prezidential pentru Strategie, Steve Bannon.

Potrivit Kremlinului, Putin si Trump au cazut de acord sa conlucreze si sa imbunatateasca relatiile intre cele state, scrie The Washington Post. “Ambele parti si-au exprimat disponibilitatea pentru a conlucra in mod activ la stabilizarea si dezvoltarea relatiilor de cooperare ruso-americane”, se afirma intr-un comunicat dat publicitatii de Kremlin. Presedintia rusa a mai anuntat ca Putin si Trump au hotarat sa continue “contactele la nivel personal in mod regulat” si au discutat despre pregatirea unei intalniri oficiale intre cei doi sefi de stat.

Moscova considera Washingtonul drept cel mai important partener in lupta antiterorista, a afirmat Putin in cursul conversatiei telefonice, conform comunicatului Kremlinului. Ambii lideri au sustinut ideea intensificarii “coordonarii reale” intre cele doua state in lupta impotriva retelei Stat Islamic si a altor grupari teroriste din Siria. In plus, cei doi lideri au discutat despre programul nuclear iranian, conflictul dintre Israel si palestinieni, situatia din Peninsula Coreeana, conflictele din Ucraina si Siria, dar si despre neproliferarea armelor nucleare, a mai comunicat Kremlinul.

Casa Alba nu a oferit detalii cu privire la discutia intre cei doi sefi de stat. Din informatiile disponibile pana acum, nu exista niciun indiciu ca cei doi lideri ar fi discutat pe tema anularii sanctiunilor impuse Rusiei ca urmare a actiunilor Moscovei in Ucraina si pentru anexarea regiunii Crimeea, noteaza Reuters. Inainte de a discuta cu Putin, Trump a purtat o conversatie telefonica si cu cancelarul german Angela Merkel, timp de 45 de minute, a mai precizat Spicer.

In cursul zilei de sambata, pe langa Putin si Merkel, presedintele american a mai discutat telefonic cu o serie de alti lideri internationali, precum premierul japonez Shinzo Abe, presedintele francez Francois Hollande sau prim-ministrul australian Malcom Turnbull.

UPDATE 1: Casa Alba a confirmat ca discutia va avea loc si a anuntat ora convorbirii telefonice – 12:00, adica 19:00 ora Romaniei.

STIRE INITIALA

La o intrebare adresata de agentia de presa RIA Novosti cu privire la posibilitatea unei convorbiri telefonice sambata intre cei doi lideri, anuntata anterior de canalul de televiziune CNN, Peskov a raspuns “da”. Potrivit TASS, care il citeaza pe acelasi purtator de cuvant al Kremlinului, convorbirea telefonica este programata pentru sambata, 28 ianuarie.

Intr-un interviu acordat joi Fox News, noul presedinte american a spus ca va avea in curand posibilitatea sa discute cu liderul rus. “El (Putin) m-a sunat cand am castigat. Dar noi inca nu am vorbit. Dar, dupa cum am inteles, vom vorbi in curand”, a spus Trump, citat de TASS. Daca aceasta discutie telefonica va avea loc, acesta va fi primul lor contact oficial de la investitura lui Donald Trump la 20 ianuarie.

Putin si Trump au avut pentru prima oara o convorbire telefonica in luna noiembrie 2016, la scurt timp dupa victoria magnatului imobiliar in alegerile prezidentiale din SUA in 8 noiembrie. Ei au subliniat atunci necesitatea “normalizarii” relatiilor intre Moscova si Washington, afectate in special de criza ucraineana.

Pe durata campaniei electorale, Donald Trump a fost acuzat de rivala sa democrata Hillary Clinton ca este “marioneta” lui Vladimir Putin. Cu mai putin de o luna inainte de a parasi Casa Alba, fostul presedinte al SUA, Barack Obama, a adoptat la sfarsitul lui decembrie 2016 o serie de masuri de represalii impotriva Moscovei, acuzata ca a incercat sa influenteze campania electorala din SUA in favoarea lui Donald Trump. La randul sau, Trump a laudat in mod repetat calitatile de lider ale lui Putin si a declarat ca spera sa aiba o “relatie foarte buna” cu el.

Sursa foto: stirileprotv