DONALD TRUMP a devenit cel de-al 45-lea PRESEDINTE al STATELOR UNITE ale AMERICII

DONALD J. TRUMP va depune, vineri, juramantul de presedinte al Statelor Unite pe treptele Capitoliului, in inima capitalei americane Washington, inlocuindu-l pe Barack Obama. DONALD TRUMP va deveni al 45-lea presedinte al SUA, la finalul unei campanii care a starnit controverse aprinse in lumea intreaga.

UPDATE: DONALD TRUMP a depus juramantul si a devenit cel de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii. Inainte de ceremonie am putut vedea un Trump destul de emotionat si extrem de serios fata de cum ne-a obisnuit. Obama l-a batut prieteneste pe umar si i-a urat succes.

DONALD TRUMP a depus juramantul cu mana atat pe Biblia sa, cat si pe cea a lui Abraham Lincoln. Apoi, intr-un discurs de un sfert de ora, le-a transmis americanilor ca ei vor fi pe primul loc si ca nu va lua nicio masura, nici pe plan intern, nici pe plan extern, care sa nu fie in avantajul lor. Pe toata durata ceremoniei a plouat marunt. La nici jumatate de ora dupa ce Trump a devenit noul presedinte al SUA, Barack Obama a plecat, impreuna cu sotia sa, Michelle, in vacanta in Palm Springs, in sudul Californiei.

Washingtonul s-a transformat intr-o adevarata fortareata pentru securitatea lui Trump si a noii familii prezidentiale, mai ales tinand cont de faptul ca la ceremonii au participat aproape un milion de oameni, printre care demnitari, lideri si persoane importante. Cu toate astea, proteste violente au avut loc in capitala Statelor Unite. Mii de oameni au manifestat impotriva lui Trump, iar ei au fost dispersati de politie cu gaze lacrimogene. Totodata, au fost arestate peste 200 de persoane.

STIRE INITIALA

DONALD TRUMP, noul presedinte al Statelor Unite, si viitoarea Prima Doamna, Melania, au ajuns la Washington cu un avion militar. Niciun jurnalist nu a primit acces la bord pe timpul calatoriei. Primul eveniment pe agenda incarcata a zilei de ieri a fost un dineu cu lideri republicani din Congres si viitori membri ai administratiei prezidentiale. Intalnirea a avut loc la hotelul lui Trump din capitala federala. Cu aceasta ocazie, Donald Trump le-a multumit membrilor din viitorul sau cabinet, care, in ultima saptamana, au participat la audierile din Senat.

La 70 de ani, fara niciun fel de experienta politica, diplomatica sau militara, mogulul imobiliar este gata sa preia fraiele celei mai mari puterii mondiale sub privirea ingrijorata a aliatilor SUA, vizati de mai multe ori de declaratiile sale revoltatoare, uneori contradictorii. Dupa o noapte la Blair House, resedinta rezervata pentru oaspetii de seama si aflata in fata Casei Albe, DONALD TRUMP si sotia Melania vor lua parte la ora 15.30, ora Romaniei, la un serviciu religios privat la biserica episcopala St. John, aflata in apropierea casei de oaspeti. Apoi vor merge la Casa Alba unde  vor servi ceaiul cu Barack si Michelle Obama, inainte de a merge impreuna spre Capitoliu.

Momentul culminant al festivitatilor de investire va avea loc vineri, cand DONALD TRUMP va depune juramantul de presedinte si isi va rosti discursul inaugural. Purtatorul lui de cuvant a dezvaluit ca va fi vorba de o cuvantare cu tonalitate “filizofica”. DONALD TRUMP a ales sa faca juramantul pe doua biblii: a lui, care i-a fost oferita de catre mama sa in 1955, si pe cea a lui Abraham Lincoln, folosita si de Barack Obama, in urma cu patru ani.

Sute de mii de americani, sustinatori entuziasti si adversari inversunati, sunt asteptati pe marea peluza National Mall, din fata Capitoliului. Trei dintre predecesorii sai – Jimmy Carter, George W. Bush, Bill Clinton, – vor participa, precum si Hillary Clinton, adversara lui Trump in alegerile din noiembrie.

Seara, in timpul balurilor, toate privirile vor fi atintite, inevitabil, asupra primei doamne. Melania Trump va purta in timpul zilei o creatie Ralph Lauren. Seara, va imbraca rochii croite special pentru ea de Karl Lagerfeld, directorul de creatie al casei Chanel. Primul cantec pe care noul presedinte si prima doamna vor dansa apartine lui Sinatra si a fost ales pentru mesajul transmis, in ton cu stilul noului lider de la Casa Alba.

Sursa foto: washington post