DONALD TUSK a avertizat asupra pericolelor unui razboi nu numai in estul UCRAINEI

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat asupra pericolelor unui razboi “nu numai in estul Ucrainei”, intr-un discurs rostit luni in cadrul ceremoniilor care marcheaza implinirea a 75 de ani de la agresiunea Germaniei naziste asupra Poloniei, ce a declansat al Doilea Razboi Mondial.

In cadrul summitului NATO din aceasta saptamana, liderii tarilor membre vor “reflecta impreuna la o noua politica ce va avea ca obiectiv principal securitatea si eficienta actiunii comunitatii noastre occidentale in fata amenintarii unui razboi nu numai in estul Ucrainei”, a declarat Tusk.

CITESTE SI: BIOGRAFIE DONALD TUSK: Cine este NOUL presedinte al Consiliului European

“Inca mai este timp sa ii oprim pe cei pentru care violenta, forta, agresiunea devin inca o data arsenalul unei actiuni politice”, a subliniat Tusk, ales sambata la presedintia Consiliului Europei in locul belgianului Herman van Rompuy.

Tusk a cerut ca solidaritatea europeana si euroatlantica “sa ia o dimensiune practica”.

“Vazand tragedia ucrainenilor, razboiul, pentru ca trebuie sa folosim acest termen, stim ca septembrie 1939 nu poate sa se mai repete”, a declarat el la locul fostei baze poloneze Westerplatte, din apropiere de Gdansk, impotriva careia nava germana Schleswig-Holstein a deschis focul in zorii zilei de 1 septembrie 1939, acestea fiind primele focuri de arma din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

CITESTE SI: Polonia a primit cu satisfactie desemnarea lui Donald Tusk pentru presedintia Consiliului European 

Alte ceremonii care vor marca inceputul acestui conflict sunt prevazute in cursul dupa-amiezii la Gdansk, in prezenta presedintelui german Joachim Gauck si a omologului sau polonez Bronislaw Komorowski.

Sursa foto: bbc.co.uk