DOSAR APA NOVA: ADMINISTRATORII FRANCEZI, BRUNO ROCHE si LAURENT LALAGUE, au FUGIT din TARA

Fostii directori generali ai APA NOVA, BRUNO ROCHE si LAURENT LALAGUE, sunt suspectati de TRAFIC si CUMPARARE de INFLUENTA, insa cei doi nu se mai afla pe teritoriul Romaniei, astfel ca nu li s-a putut aduce, oficial, la cunostinta, inceperea URMARIRII PENALE.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) poate rezilia contractul de concesiune a serviciului public de apa si canal din Capitala semnat cu APA NOVA, compania controlata de grupul francez VEOLIA, daca se dovedeste ca oricare dintre administratorii sau directorii APA NOVA numiti de VEOLIA au comis FRAUDE sau delicte cu privire la prestarea serviciilor prevazute de contractul de concesiune sau ca APA NOVA a efectuat plati sau a dat comisioane pentru a recompensa sau determina activitati efectuate in vederea executarii contractului, informeaza Profit.

CITESTE SI: DOSAR APA NOVA: DIRECTORUL DE ACHIZITII, MIHAI SAVIN, ESTE AUDIAT LA DNA PLOIESTI

Astfel, in contractul de concesiune semnat cu APA NOVA, se stipuleaza ca, in calitate de concedent, CGMB “va avea dreptul (dar nu obligatia) sa rezilieze prezentul contract” daca survin “fraude sau delicte ale oricaruia din administratorii sau salariatii cu functii de conducere ai concesionarului numiti de investitori sau de actionari, altii decat concedentul (CGMB – n.r.) si ESOP (Asociatia Salariatilor Apa Nova – n.r.), in legatura cu serviciile (de apa si canalizare care trebuie prestate de APA NOVA pentru Municipiul Bucuresti – n.r.)”.

APA NOVA este controlata in proportie de 73,69% de grupul francez VEOLIA, restul actiunilor fiind detinute de catre Municipiul Bucuresti (16,31%) si Asociatia Salariatilor APA NOVA (10%). Contractul de concesiune a fost semnat in anul 2000 si este valabil pana in 2025.

Contractul de concesiune mai prevede ca CGMB, in calitate de concedent, are dreptul de a rezilia contractul daca concesionarul APA NOVA isi incalca garantiile asumate fata de concedent potrivit carora nici concesionarul si nici sponsorii sai nu au oferit si nu au convenit sa ofere nici un cadou sau orice alta plata de orice natura cu scopul de a recompensa efectuarea sau a determina realizarea oricarei activitati in vederea incheierii sau executarii acestui contract, respectiv “nici un comision nu a fost platit sau promis de catre concesionar sau in numele sau, de care sa aiba cunostinta, cu privire la incheierea sau executarea acestui contract”.

Fostii directori generali ai APA NOVA, BRUNO ROCHE si LAURENT LALAGUE, sunt suspectati de CUMPARARE de INFLUENTA, insa cei doi nu se mai afla pe teritoriul Romaniei, astfel ca nu li s-a putut aduce, oficial, la cunostinta, inceperea URMARIRII PENALE.

Apar ca suspecti in incheierea Tribunalului Prahova

Dovada ca BRUNO ROCHE si LAURENT LALAGUE sunt suspectati de comiterea infractiunii de CUMPARARE de INFLUENTA apare in incheierea prin care Tribunalul Prahova a respins cererea DNA de ARESTARE PREVENTIVA a lui VLAD MOISESCU, COSTIN BEREVOIANU si OVIDIU SEMENESCU.

“Prin ordonanta nr.207/P/2015 din data de 23.09.2015, s-a dispus extinderea URMARIRII PENALE cu privire la fapte noi, savarsite in perioada 2008 – 2015, care pot intruni elementele constitutive ale infractiunilor de trafic de influenta, precum si efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectii SEMENESCU OVIUDIU, MOISESCU VLAD OCTAVIAN, BEREVOIANU COSTIN, ROCHE BRUNO DANIEL PAUL si LALAGUE LAURENT: in privinta lui ROCHE BRUNO PAUL DANIEL – pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta si in privinta lui LALAGUE LAURENT – pentru savarsirea infractiunii de CUMPARARE de INFLUENTA”, se mentioneaza in incheierea instantei.

Surse judiciare au declarat ca BRUNO ROCHE si LAURENT LALAGUE nu se afla pe teritoriul Romaniei, astfel ca nu au putut fi citati la DNA pentru a li se aduce, oficial, la cunostinta inceperea URMARIRII PENALE.

In plus, in referatul prin care DNA a cerut arestarea preventiva a fostului trezorier PNL VLAD MOISESCU, a fostului consilier al primarului general SORIN OPRESCU, COSTIN BEREVOIANU si a intermediarului OVIDIU SEMENESCU, procurorii sustin ca directorul general al APA NOVA BRUNO ROCHE, autoriza personal plati care reprezentau, in realitate, mita pentru politicieni. In referat nu se facea, insa, nicio mentiune cu privire la vreo acuzatie adusa, in mod oficial, lui BRUNO ROCHE sau lui LAURENT LALAGUE.

DNA: BRUNO ROCHE si LAURENT LALAGUE, complici directi si interesati

Sursele consultate de Profit  precizeaza ca motivul pentru care BRUNO ROCHE si LAURENT LALAGUE nu au fost mentionati in mod public, in comunicatele DNA, este tocmai acela ca inca nu le-a fost adusa, oficial, la cunostinta, acuzatia.

“(…) tot urmare intelegerii cu SEMENESCU OVIDIU TRAIAN, MOISESCU VLAD OCTAVIAN a facilitat, in perioada anilor urmatori, emiterea unor hotarari de consiliu si incheierea unor acte aditionale, peste 11 la numar, prin asigurarea votului consilierilor liberali in Consiliul General. Hotararile de consiliu si actele aditionale vizau majorarea de tarife, finalizarea statiei de epurare Glina finantata din fonduri europene, treceri de imobile in proprietatea SC APA NOVA SA, reabilitarea si modernizarea fantanilor arteziene din municipiul Bucuresti. In schimbul interventiilor facute si sprijinului acordat, MOISESCU VLAD OCTAVIAN a primit diferite sume de bani sub forma contravalorii unor contracte de consultanta, incheiate intre firma controlata de acesta, respectiv SC Team International Consult SRL si SC Apa Nova SA Bucuresti, SC Veolia Apa Servicii SRL si altele, conform indicatiilor lui SEMENESCU OVIDIU TRAIAN. Aceste contracte au fost incheiate in mod fictiv numai pentru a justifica primirea banilor. Platile au fost autorizate de Roche Bruno-Daniel-Paul (in calitate de director general al SC APA NOVA Bucuresti SA, respectiv administrator unic al SC VEOLIA Apa Servicii SRL), fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispozitia exclusiva a decidentilor”, se arata in referat.

Potrivit aceluiasi document, OVIDIU SEMENESCU primea, sub diverse forme, bani de la APA NOVA pentru serviciile de TRAFIC si CUMPARARE de INFLUENTA efectuate in beneficiul companiei , “cu complicitatea directa si interesata a managerilor companiei, respectiv BRUNO ROCHE si LAURENT LALAGUE”.

CITESTE SI: DOSARUL APA NOVA. BEREVOIANU, MOISESCU, SEMENESCU, PUSI SUB CONTROL JUDICIAR

BRUNO ROCHE a fost numit director general al APA NOVA, de catre actionarul majoritar VEOLIA, in octombrie 2008. La acea data, BRUNO ROCHE era angajat al VEOLIA de 18 ani, timp in care ocupase functia de director de agentie in mai multe zone din Franta. LAURENT LALAGUE a preluat postul de director general al APA NOVA in septembrie 2013.

Capitol special despre coruptie in contractul de concesiune

Contractul de concesiune a serviciului public de apa si canal din Capitala semnat de CGMB cu APA NOVA contine, de altfel, un intreg capitol intitulat “Coruptia si plata de comisioane”.

Prima clauza contractuala din acest capitol prevede: “Concesionarul nu va oferi, acorda sau consimti sa acorde, facand toate eforturile rezonabile ca nici sponsorii, subcontractantii sau mandatarii sai sa nu ofere, acorde sau sa consimta sa acorde nici unei persoane angajate de concedent, RGAB sau de Autoritatea de Reglementare sau de subcontractantii sau mandatarii acestor parti, nici un fel de cadou sau plata sub orice forma, ca stimulare sau recompensa pentru a actiona, pentru ca a actionat sau ca s-a abtinut sa actioneze intr-un anume fel, pentru ca s-a aratat in favoarea sau s-a abtinut sa se arate in defavoarea oricarei persoane in legatura cu acest contract”.

In contract se mai stipuleaza ca “concesionarul nu va favoriza, si va face toate eforturile rezonabile ca nici sponsorii, subcontractantii sau mandatarii sai sa nu favorizeze angajati, functionari sau mandatari ai oricaror autoritati, oferindu-le cadouri sau activitati de recreere semnificative ca valoare sau cost”.

Concedentul CGMB este indreptatit, potrivit contractului de concesiune, sa recupereze de la concesionarul Apa Nova echivalentul oricarei pierderi (cu exceptia daunelor indirecte) care rezulta dintr-o incalcare a clauzelor mentionate mai sus, precum si o suma egala cu pretul sau valoarea oricarui cadou, plata sau comision de acest fel, cu titlu de penalizare.

CITESTE SI: DOSARUL APA NOVA. DNA: SEFII FRANCEZI STIAU DE MITA. UPDATE

S-a dublat pretul apei

Tariful fara TVA al apei potabile in Capitala, aprobat de autoritati si incasat de Apa Nova, concesionarul serviciului public de apa si canalizare din Bucuresti, s-a majorat cu 125% din 2008 pana in prezent.

Este perioada in care, potrivit procurorilor DNA, VLAD MOISESCU, fost trezorier al PNL, si COSTIN BEREVOIANU, fost sef al Regiei de Apa-Canal a Capitalei, dar si fost consilier al primarului suspendat SORIN OPRESCU, ar fi facut TRAFIC de INFLUENTA in favoarea companiei controlate de francezii de la VEOLIA, obtinand pentru APA NOVA, contra unor sume de bani, beneficii sub forma de majorari de tarife, incheierea unor contracte cu institutiile publice, avize, autorizatii si hotarari de consiliu favorabile sau evitarea luarii unor masuri nefavorabile. Astfel, intre 2008 si 2015, tariful fara TVA al apei potabile in Bucuresti s-a majorat de la 2,06 lei la 4,64 lei/mc.

Toate majorarile de tarif din intervalul mentionat au fost aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) in baza contractului de concesiune semnat de APA NOVA cu Primaria Capitalei si a actelor aditionale la acesta, precum si a metodologiei de ajustare a tarifelor la apa in Bucuresti, adoptata prin hotarare de Guvern. Metodologia de ajustare a tarifelor APA NOVA in Capitala a fost aprobata prin HG 1.019/2000.

Cea mai mare scumpire din ultimii ani a fost cea din 25 noiembrie 2011, de peste 36%, de la 2,61 lei/mc la 3,57 lei/mc. Scumpirea a venit dupa intrarea in functiune a statiei de epurare a apelor uzate de la Glina, investitie de 108 milioane euro finantata din fonduri UE (65%), precum si de Banca Europeana de Investitii (23%), BERD (9,3%) si Guvern (2,7%).

Sursa text: profit