Dosar Colectiv. Sentințele definitive decise de Curtea de Apel

Prima reacție a lui Piedone

Magistrații Curții de Apel București (CAB) au pronunțat, joi, sentințele definitive în Dosarul Colectiv după un proces care a durat aproape șapte ani de zile. 65 de oameni au murit în incendiul de la clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, alte 146 de persoane fiind mutilate pe viață.

Condamnările definitive în Dosarul Colectiv dictate de judecătorii de la Curtea de Apel București:

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, notează Libertatea. În prima instanță, el a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare.

Alin George Anastasescu, patron Colectiv, a fost condamnat la 11 ani si 8 luni – pedeapsă menținută.

Costin Mincu, patron Colectiv – 8 ani de închisoare cu executare, pedeapsă redusă de la 11 ani și 8 luni.

Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv – 6 ani si 4 luni de închisoare, pedeapsă redusă de la 11 ani și 8 luni.

Marian Moise, pirotehnist – 6 ani si 10 luni de închisoare, pedeapsă redusă de la 10 ani.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, a fost ACHITATĂ. În primă instanță, a fost condamnată la 8 ani de închisoare.

Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4, a fost ACHITATĂ. În primă instanță, a fost condamnată la 7 ani de închisoare.

Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4, a fost ACHITATĂ. În primă instanță, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Viorel Zaharia, pirotehnist – 6 ani și 10 luni de închisoare, pedeapsă redusă de la 9 ani și 8 luni.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – 8 ani și 8 luni.

Prima reacție a lui Piedone

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la patru ani închisoare pentru o infracţiune de abuz în serviciu, în legătură cu autorizaţia emisă de primărie pentru clubul Colectiv. El a fost achitat pentru altă infracţiune de abuz în serviciu:

“(…)condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC Colectiv Club SRL).

(…) interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani.

(…) interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

(…) deduce perioada reţinerii şi arestării preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015.

(…) achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC Noran Prompt SRL), fapta nefiind prevăzută de legea penală”.

„Mă duc la închisoare cu demnitate, cu onoare și respect. Dacă justiția a considerat așa, asta e, trăim pe pământ, nu în ceruri. Mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală. Cristian Popescu Piedone vă spune azi că ține și mai sus capul. Cum am spus mai devreme, și dacă aveam copiii acolo, tot nevinovat aș fi spus că sunt. Dacă părinții care și-au pierdut copiii, așa să-i ajute Dumnezeu! Eu mă voi întoarce! Avocatul va veni la mine și va transmite gândurile mele, contul de Facebook va rămâne activ. Sau pot să transmit telepatic, am această putere. Mă duc și mă predau. Nu am fugit din țară, cum s-a spus. Domnilor, mai bine slugă în altă țară decât în genunchi în România”, a declarat Piedone înainte de a se preda oamenilor legii.

Sursa foto: adevarul