Dosar de URMARIRE PENALA deschis in urma SCUFUNDARII unei BARJE in Dunare

Parchetul de pe langa Judecatoria Moldova Noua, judetul Caras-Severin, a deschis un dosar de URMARIRE PENALA in cazul BARJEI incarcate cu 847 de tone de ingrasamant ambalat in saci care s-a scufundat, miercuri, in Dunare, fiind desfasurate cercetari pentru distrugerea sau avarierea unei nave.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, de Ministerul Public, la Parchetul de pe langa Judecatoria Moldova Noua a fost constituit un dosar in care se fac cercetari fiind inceputa URMARIREA PENALA pentru distrugerea sau avarierea unei nave ori a incarcaturii acesteia.

Decizia vine dupa ce, miercuri, in apele fluviului Dunarea, in apropierea Portului Moldova Veche, s-a scufundat o BARJA avand la bord 847 de tone de ingrasamant ambalat in saci din folie de plastic, protejati la randul lor cu saci de rafie.

Citeste si: ACCIDENT ECOLOGIC pe Dunare: O barja cu 900 DE TONE DE INGRASAMANT s-a scufundat la intrarea fluviului in tara. Anchetatorii au stabilit CAUZA

“Din verificarile efectuate de catre organele abilitate, pana la acest moment nu s-au constatat urme de poluare a apei, desfasurandu-se operatiuni de recuperare a incarcaturii”, se arata in comunicat.

Incidentul s-a petrecut pe fluviul Dunarea, in apropierea portului Moldova Veche, miercuri, in jurul orei 14.00. BARJA facea parte dintr-un convoi se deplasa dinspre Vukovar (Croatia) spre Moldova Veche.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Semenic” din judetul Caras-Severin anuntau ca echipajul de pe nava care s-a scufundat a reusit sa se transfere in timp util pe o alta BARJA din convoi, inainte de sosirea echipajelor de interventie.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de Ministerul Afacerilor Interne, BARJA care s-a scufundat in Dunare avea la bord 847,9 tone de fertilizant agricol, ambalat in saci de plastic, si facea parte dintr-un convoi alcatuit din nava Bazias, doua barje si trei slepuri, care fusesera incarcate intr-un port din Croatia, cu destinatia Moldova Veche.

In urma incidentului, nu au existat victime, dar vicepremierul GABRIEL OPREA, presedinte al Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, a ordonat Centrului Operational de Comanda al Guvernului si Platformei de Coordonare Operationala – structuri subordonate CNSSSU – sa verifice gradul de risc potential pentru mediul inconjurator.

Citeste si: Dunarea, poluata cu petrol. Firma vinovata, amendata cu 100 000 lei

La randul lor, reprezentantii Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor precizau, intr-un comunicat de presa, ca incarcatura BARJEI, o “substanta de tip ingrasamant NPK, utilizat in agricultura”, a fost ambalata integral in saci.

“Incarcatura barjei scufundate este ambalata integral in saci cu folie dubla de polietilena (insolubili in apa) si rafie, posibilele efecte asupra ecosistemului fluviului Dunarea sau asupra calitatii apei fiind reduse”, se arata in comunicat.

Ministerul Mediului a dispus, totodata, ca Administratia Nationala Apele Romane sa asigure monitorizarea permanenta a calitatii apelor pe mai multe sectiuni de control, pe durata recuperarii incarcaturii scufundate.

Sursa foto: exclusivenews.ro