DOSAR FRAUDA LA BAC: 18 SENTINTE PENTRU PROFESORI SI ELEVI

Mai multi profesori de la licee din Giurgiu au fost condamnati la pedepse de pana la trei ani de inchisoare cu suspendare si interdictia de a face parte din comisii de examinare, intr-un dosar de fraude la bacalaureat din anul 2013. Instanta a dispus si anularea notelor acordate pe nedrept pentru zeci de candidati, informeaza Newsro.

Un numar de 18 persoane, majoritatea directori, directori adjuncti si profesori examinatori de la licee din judetul Giurgiu, au fost condamnate, miercuri, intr-un dosar vizand fraudarea examenului de bacalaureat din sesiunea de toamna a anului 2013.

Astfel, judecatorii de la Tribunalul Giurgiu au dispus pentru cei 18 inculpati pedepse de maximum trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie, fals material in inscrisuri oficiale, complicitate la abuz in serviciu, trafic de influenta, dare de mita sau complicitate la dare de mita.

Pe langa pedepsele la inchisoare cu suspendare, profesorii condamnati in acest dosar au interdictia de a face parte din comisiile de examinare la examenele de bacalaureat sau din orice alte comisii de examinare pe perioade de incercare de pana la cinci ani.

In acelasi dosar, magistratii Tribunalului Giurgiu au dispus scaderea notelor acordate ilegal pentru 53 de candidati la sesiunea din toamna anului 2013 a bacalaureatului sustinut in centre de examinare din judetul Giurgiu.

Cele mai multe dintre notele acordate fraudulos au fost de 5, 6 sau 7 si au fost date unor candidati care realizasera in realitate lucrari evaluate cu note sub 3. Cea mai mare diferenta dintre nota acordata fraudulos si nota reala la care a fost evaluata o lucrare a fost, conform sentintei judecatoresti, de patru puncte, fiind cazuri in care nota reala a fost dublata.

Astfel, un candidat care a realizat o lucrare la limba romana notata cu 3 a primit fraudulos nota 7, in timp ce lucrarea, tot la limba romana, a unui alt candidat, evaluata fraudulos cu nota 7,90 a fost corectata conform baremului si a primit nota 4,50. Printre cei 18 condamnati se numara si cativa dintre candidatii care au obtinut fraudulos note de trecere la examenul de bacalaureat.

In total, in acest dosar au fost trimise in judecata 64 de persoane, insa pentru cele care nu au fost condamnate Tribunalul Giurgiu a dispus disjungerea dosarului si fixand un prim termen de judecata pentru 16 mai. Sentinta pronuntata de Tribunalul Giurgiu poate fi atacata cu apel in termen de zece zile.

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Giurgiu au trimis in judecata, in vara anului trecut, 64 de persoane, printre care directori si directori adjuncti de scoli si functionari de la Inspectoratul Scolar Giurgiu, intr-un dosar de fraude la examenul de bacalaureat din anul 2013.

Conform procurorilor, in perioada august – septembrie 2013, cadrele didactice deferite justitiei au initiat un sistem de fraudare a examenului de bacalaureat la nivelul mai multor centre de corectare.

“In acest sens, persoanele cu functii de conducere inculpate in dosar au fost contactate de parintii unor candidati ori persoane interpuse pentru a asigura promovarea examenului de bacalaureat a unor candidati prin mijloace ilicite, in schimbul unor sume cuprinse intre 100 si 1.000 euro pentru fiecare candidat, in raport de numarul de probe sustinute”, aratau procurorii la momentul trimiterii dosarului in instanta.

Anchetatorii au aflat pe parcursul cercetarilor ca profesorii examinatori au stabilit un sistem de semne si parole ce au fost transmise candidatilor, pe care acestia le-au inserat in continutul lucrarilor de concurs pe ultimul rand al primei pagini.

Acest sistem de semne si parole a fost transmis catre profesorii evaluatori care au fost recompensati prin intermediul sefilor de centre de corectare, in functie de numarul de lucrari identificate cu semne, evitandu-se astfel legatura directa dintre evaluator si candidat.

Sursa foto: realitatea