DOSAR GALA BUTE: DNA a cerut maximum de PEDEAPSA pentru ELENA UDREA

Fostul deputat Elena Udrea spune ca se asteapta ca in dosarul ”Gala Bute” sa fie achitata, sustinand ca nu se pot da condamnari pe denunturi mincinoase. Ea s-a prezentat miercuri la ICCJ, unde se judeca ultimul termen din acest dosar, informeaza Agerpres.

UPDATE 2: Instanta suprema ar putea pronunta in 13 martie decizia in dosarul “Gala Bute”, in care fostul ministru al Dezvoltarii Regionale Elena Udrea este judecata pentru luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene, anunta News.ro. Udrea a spus miercuri seara, la iesirea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a avut loc ultimul termen in acest dosar, ca are un sentiment bun si ca s-a bucurat ca este un complet format din femei, pentru ca acestea sunt mai curajoase.

Sedinta de la instanta suprema a durat peste zece ore. Elena Udrea a spus, la iesirea din sala de judecata, ca are un “sentiment pozitiv”.

Intrebata despre pedeapsa ceruta de procurori pentru ea, Elena Udrea a spus: “Nu stiu cat au cerut, asta e treaba procurorilor, sa ceara. Trebuie sa mai aiba si grija ce probe aduc cand acuza pe cineva. Mi-au trebuit si mie doi ani sa vad ca la ultima fapta nici macar nu mai eram ministru cand s-a intamplat. Mi-a spus domnul avocat exact care este acuzatia si am constatat ca la vremea aceea nu mai eram ministru. Era vorba de doua saptamani. Nu poti sa fii atat de disperat sa acuzi un om incat sa nu te uiti la un lucru esential – daca mai eram in masura sa savarsesc presupusa fapta de incercare de a pacali Uniunea Eeuropeana cu fonduri europene. Sentimentul meu este unul pozitiv. Eu nu am schimbat nimic timp de doi ani de zile de cand a inceput aceasta nebunie, nu am o singura ezitare in declaratii. Cei care au mintit si-au schimbat de o suta de ori declaratiile. Acuzatiile care mi se aduc, ma refer la luare de mita, au fost demontate de alte acuzatii. M-am bucurat ca este un complet format din femei, pentru ca cel putin in ultimii doi ani am constatat ca femeile sunt mai curajoase, cu exceptii”, a declarat Elena Udrea.

“Pot sa inteleg slabiciunile unor oameni. Unul toarna ca are copii, altul toarna ca ii e frica de inchisoare (…), dar noi astia care nu avem copii si avem si onoare ce sa facem, sa ne asumam toate acuzatiile mincinoase si sa suportam consecintele faptelor celorlalti?”, a completat fostul ministru.

Intrebata cine ar fi avut interes sa o scoata din “joc”, Elena Udrea a spus ca procurorul sef al DNA si generalul Florian Coldea.

“Uitati-va cine. Cei care folosesc instrumentul acesta al acuzarii pentru isi elimina adversari politic. Simplu, doamna Kovesi si domnul Coldea. A pornit acest dosar la doua zile dupa ce am facut denuntul. Nu este adevarat ca a inceput inainte. Eu am facut denuntul vineri iar cererile de arestare preventiva au inceput sa curga impotriva mea marti. La cinci zile dupa. Probabil ca interesul de a scoate anumiti oameni politici din joc este acela de a inlatura oameni care stiau lucruri despre ei. Pe de alta parte, de a ii inlatura pe toti cei care nu ar fi ascultat de ordinele lor. Si de a ii inlocui cu oameni politici slabi, marionete”, a adaugat Udrea.

UPDATE 1:Procurorul DNA a cerut miercuri, la ultimul termen din dosarul “Gala Bute”, condamnarea fostului ministru Elena Udrea la o pedeapsa cu executare orientata spre maximum prevazut (N.red. zece ani) pentru faptele de care este acuzata, respectiv luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene, transmite News.ro.

Magistratul a solicitat ca si fostul ministru al Economiei Ion Ariton sa primeasca o pedeapsa cu executare.   Dupa ce procurorul spune pentru fiecare inculpat in parte ce pedeapsa ar trebui sa primeasca, raportat la faptele de care sunt acuzati in dosarul “Gala Bute”, instanta asculta pledoariile avocatilor. 

Inculpatii vor putea apoi, in ultimul cuvant, sa declare daca sunt vinovati sau nevinovati si sa faca ultimele declaratii privind acuzatiile ce le sunt aduse de procurorii DNA.  Instanta va ramane apoi in pronuntare, urmand sa anunte cand va fi data sentinta in dosarul “Gala Bute”.  Decizia instantei nu va fi definitiva si va putea fi contestata de inculpati si procurori. 

STIRE INITIALA

“Nu am emotii pentru astazi. Se cer pedepsele, se cere si achitarea. Ma astept ca in acest dosar sa fiu achitata. Nu cred ca se pot da condamnari pentru denunturi mincinoase neprobate timp de doi ani in instanta”, a precizat Elena Udrea, la intrarea in sediul Inaltei Curti.  Intrebata ce detalii poate aduce in acest caz Felix Tataru, care urmeaza sa fie audiat in calitate de martor, ea a raspuns ca “este un aspect al dosarului care nu are relevanta asupra acuzatiilor”. 

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie dezbat miercuri ultimul termen in dosarul “Gala Bute” in care Elena Udrea este acuzata de luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene. 

La acest ultim termen, judecatorii il vor audia pe Felix Tataru, dupa care procurorul de sedinta si avocatii vor tine pledoariile finale, urmate de ultimul cuvant al inculpatilor. 

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, a fost trimisa in judecata pe 21 aprilie 2015, fiind acuzata de savarsirea a trei infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene. 

In dosar au mai fost deferiti justitiei fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al FRB Rudel Obreja, Tudor Breazu – administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, Stefan Lungu – fost consilier al lui Udrea, Gheorghe Nastasia – fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ana Maria Topoliceanu – fost director al Companiei Nationale de Investitii, Dragos Marius Botoroaga – administratorul unei firme. 

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, si anume, Lungu, Topoliceanu, Nastasia si Breazu, au primit, cu stiinta sa, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de ministerul pe care inculpata il conducea.

Sursa foto: realitatea