DOSAR LOTERIA ROMANA – TOTI SEFII din perioada 2004-2015 vor fi AUDIATI

Toti sefii LOTERIEI ROMANE din 2004-2015, angajati si fosti angajati din Ministerul Finantelor vor fi audiati in dosarul privind desfasurarea fara licenta a jocurilor de noroc de tip slot-machine. Procurorii au pus sechestru pe cele peste 6.200 de aparate.

LILIANA MINCA, fost sef al LOTERIEI ROMANE, a declarat, vineri, in cadrul unei interventii telefonice pentru B1 TV ca documentul care a facut obiectul audierilor a fost semnat de NICOLAE CRISTEA, precizand ca in timpul mandatului sau a fost desecretizat acel contract.

‘”Cred ca sunt singurul director, fost presedinte de companie care raspunde tuturor intrebarilor dumneavoastra. Mai mult decat atat, trebuie sa intelegeti ca acest contract a fost semnat de NICOLAE CRISTEA. Contractul a facut obiectul audierilor statului. S-a discutat in organul colectivului de conducere si s-a convenit la momentul respectiv sa renegociem anumite clauze contractuale. Pe mandatul meu am desecretizat acel contract. Intreg raportul a fost trimis la DNA. Se discuta la momentul respectiv despre taxa de licentiere. Stiti foarte bine ca evaziune fiscala se face la greu in domeniul jocurilor de noroc”, a declarat LILIANA MINCA, fost sef LOTERIA ROMANA.

De asemenea, procurorii au blocat conturile LOTERIEI ROMANE pentru lipsa unei licente pentru veniturile provenite din jocurile de noroc, precum si pentru incasari ilegale de peste 130 de milioane de euro. Prejudiciul estimat este la peste 100 de milioane de euro. Potrivit investigatiei penale, LOTERIA ROMANA a facut bani din aparate electronice de tip “slot machine”, cunoscute publicului larg drept “pacanele”, fara sa aiba licenta.

In plus, anchetatorii vor sa recupereze alte 130 de milioane de euro de la LOTERIA ROMANA si  alte trei companii care sunt urmarite in acelasi dosar, LOTROM, INTRACOM si INTRALOT, pentru veniturile incasate ilegal dupa 2009, cand o ordonanta de urgenta a schimbat regulile pe piata jocurilor de noroc. ”Chiar de la intrarea in vigoare a acestui act normativ, exista obligatia LOTERIEI ROMANE de a solicita autorizarea anuala a fiecarui aparat in parte (8.000 de lei/an) si licentierea jocului de noroc ( 25.000 de lei/an)”, sustin procurorii.

CITESTE SI: INCENDIAR LOTERIA ROMANA este anchetata pentru FRAUDA. PREJUDICIUL este URIAS 

Ancheta a fost inceputa de politistii antifrauda in 2010 si preluata in acest an de procurorii de la Curtea de Apel Bucuresti. Afacerea cu “pacanele” s-a bazat pe un contract secret, incheiat, in 2003, intre Loterie si cele trei firme private. Compania LOTROM a fost infiintata in anul 2000 de doua companii conectate la un miliardar grec, KOKKALIS SOKRATIS. Mai apoi au intrat in afacere si companii offshore legate de GEORGE COPOS, eliberat marti din inchisoare dupa ce a fost condamnat anul trecut pentru o alta afacere penala cu LOTERIA ROMANA.

Sursa foto: loto.ro