DOSAR MICROSOFT: Parchetul General a trimis avizele catre DNA. Poate incepe urmarirea penala. UPDATE

felix tataru, audieri noi, dosar gala bute, stefan lungu, sediul dna, procurori anticoruptie

Incepand de luni, cinci dintre fostii ministri, vizati de ancheta in dosarul Microsoft, vor putea fi urmariti penal, dupa ce presedintele Traian Basescu a avizat favorabil, vineri, cererea procurorilor anticoruptie. Cei vizati sunt Adriana Ticau, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Gabriel Sandu.

UPDATE 15.45: AVIZELE care ii vizeaza pe 5 dintre ministrii implicati in DOSARUL MICROSOFT au fost trimise de la Parchetul General catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA). 

Dupa ce documentele vor ajunge la DNA, procurorii vor putea sa ii citeze pe cei cinci in calitatea de suspecti, urmand sa mai fie chemati, la audieri, martori si sa fie administrate probe suplimentare, la dosar.

Adriana Ticau,  ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada iulie-decembrie 2004, este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani. DNA sustine ca Ticau a aprobat bugetul pentru derularea Programului „Sistem Educational Informatizat” si respectiv pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft. De asemenea, potrivit procurorilor DNA. ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, informeaza Mediafax.

CITESTE SI: ROBERT CAZANCIUC: Am semnat AVIZELE de la presedinte pentru cinci FOSTI MINISTRI in DOSARUL MICROSOFT 

Daniel Funeriu, ministru al Educatieisi Cercetarii in perioada 2009 – 2012, este acuzat pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, constand in aceea ca ar fi semnat si promovat spre aprobare „Nota privind licentele Microsoft utilizate de catre MECTS in scoli”, in care se atesta, contrar dispozitiilor legale privind achizitiile publice si a clauzelor contractuale din Acordul cadru nr.32 din 12 august 2009, ca acesta „permite incheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente MECTS, pentru scoli”, toate acestea in conditiile in care HG nr.460/2009 nu a reglementat situatia licentelor destinate unitatilor de invatamant.

Alexandru Athanasiu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003 – 2005. In cazul sau, DNA a cerut avizul presedintelui pentru inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, constand in aceea ca ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educational Informatizat” si respectiv pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft. Potrivit DNA, Athanasiu ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Compaq si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata.

Mihai Tanasescu, ministru al Finantelor Publice in perioada 2000 -2004, ar fi pretins si primit de la doua persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din incasarile firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derularii contractului de licentiere Microsoft. Tanasescu este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, pentru ca ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului „Sistem Educational Informatizat” si respectiv pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft. Potrivit procurorilor, Tanasescu ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, informeaza.

CITESTE SI: DOSARUL MICROSOFT: Ce averi au Serban Mihailescu, Mihai Tanasescu si Dan Nica 

Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010 este acuzat pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani. Potrivit DNA, Sandu “ar fi pretins de la un avocat suma de 1.800.000 de euro pentru a asigura derularea in continuare a contractului de licentiere Microsoft; ar fi pretins si primit de la o persoana, prin intermediar, suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost virati intr-o societate de tip off – shore, pentru a inlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, incheierea acordului cadru pentru 2009-2012 pentru achizitia dreptului de utilizare produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare”, conform.

Pentru ceilalti patru fosti ministri, respectiv Dan Nica (ministru al MCTI in perioada 2000 – iulie 2004 si in prezent membru al Parlamentului European), Serban Mihailescu (ministru coordonator al SGG in perioada decembrie 2000 – octombrie 2003 si in prezent senator in Parlamentul Romaniei), Ecaterina Andronescu (ministrul Educatiei si Cercetarii in perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in perioada 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009 si in prezent senator in Parlamentul Romaniei) si Valerin Vreme ( ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, in perioada septembrie 2010 – februarie 2012 si in prezent deputat in Parlamentul Romaniei) este nevoie de avizul Parlamentului European, Senatului si Camerei Deputatilor. 

Sursa foto: realitatea.net