Dosar penal pentru DEFRISARILE ILEGALE. Ministerul Mediului a sesizat Parchetul Instantei Supreme in cazul Holzindustrie Schweighofer

 Ministerul Mediului a depus la Parchet rezultatele anchetei asupra firmelor care exporta lemn, printre care si austriecii de la Holzindustrie Schweighofer. In comunicat se precizeaza ca anterior, ministerul a facut un amplu control atat la Holzindustrie Schweighofer, dar si la alti furnizori ai firmei mentionate, informeaza Realitatea TV. 

In urma verificarilor, s-au identificat mai multe nereguli, printre care suspiciuni privind existenta mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fara provenienta legala, rezultat din taieri ilegale.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a transmis rapoartele de control care vizeaza activitatea mai multor operatori din sectorul forestier catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia a fost luata in vederea efectuarii de cercetari specifice care sa stabileasca daca aspectele prezentate intrunesc elementele constitutive ale unor infractiuni”, se arata in comunicat.

Reprezentanţii Ministerului precizeaza ca a efectuat un control la S.C. Holzindustrie Schweighofer pentru verificarea respectarii prevederilor legale  referitoare la provenienta, transportul, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

CITESTE SI: DECIZIE CSAT: Problema DEFRISARILOR tine de SECURITATEA NATIONALA. GUVERNUL sa ia MASURI

“Reamintim ca, in urma aparitiei in presa a mai multor articole care vizeaza posibile nereguli produse in sectorul forestier, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu a declansat, in perioada 07.05.2015 – 12.06. 2015, un amplu control atat la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebes , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Radauti, precum si la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase catre operatorul economic mai sus amintit.

Scopul controalelor a fost verificarea respectarii prevederilor legale  referitoare la provenienta, transportul, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora”, se mai arata in document.

In comunicat sunt amintite neregulile descoperite in urma controlului, printre care existenta mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fara provenienta legala, rezultat din taieri ilegale:

“Precizam ca, din verificarea stocurilor fizice declarate si inregistrarilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, dupa cum urmeaza:

CITESTE SI: SCHWEIGHOFER HOLZINDUSTRIE, in dosarul RETROCEDARILOR ILEGALE din SUCEAVA

Pe de alta parte, in document se precizeaza ca Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor nu poate furniza detalii cuprinse in rapoartele de control, altele decat cele sus mentionate, dupa ce rapoartele au fost trimise la Parchet.

“Avand in vedere faptul ca rapoartele de control au fost transmise catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza legii 544/2001 ”privind liberul acces la informatiile de interes public”, Art. 12, alin. (1), literele e) si f), pana la finalizarea anchetei, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor nu poate furniza detalii cuprinse in rapoartele de control, altele decat cele sus mentionate”, se precizeaza, la final.

 Sursa foto voceatransilvaniei