DOSARELE din instante vor putea fi consultate electronic, de ACASA, contra cost

De anul viitor, DOSARELE de la instanta vor putea fi consultate de ACASA, contra cost, atat de judecatori, dar si de oamenii simpli, pe baza unor parole, asta dupa ce se va face electronizarea DOSARELOR, proces care va costa zeci de milioane de euro si pentru care Ministerul Justitiei va avea nevoie de un partener privat, a anuntat vineri ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, intr-o conferinta de presa, la Sibiu.

“O sa demaram anul acesta un proiect destul de mare de electronizare a DOSARELOR, in asa fel incat oamenii si mai ales profesionistii sa poata accesa de la distanta DOSARUL in format electronic, sa nu mai fie nevoiti sa vina fizic in instante, in cadrul arhivelor care totdeauna vor fi insuficiente. Pe baza unor parole, poate fi accesat intreg DOSARUL de la instanta, atat de judecator, cat si de cei care vin in contact cu justitia”, a spus Robert Cazanciuc.

Citeste si: DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE al pacientului va fi OBLIGATORIU din iunie

El a declarat ca, de anul viitor, consultarea DOSARELOR electronic, de acasa, contra cost va incepe cu o instanta mare din tara, pilot.

“Noi vrem sa finalizam procedura de achizitie publica pana la sfarsitul anului si in primele luni ale anului viitor sa incepem cu o instanta pilot. Nu am stabilit ce instanta pilot, asta o sa vedem dupa ce vom avea un castigator la aceasta procedura de achizitie publica. Ideea este ca o sa incercam sa mergem pe instante destul de mari si nu pe o instanta mica, tocmai pentru a vedea eventualele hibe ale sistemului”, a precizat ministrul Justitiei, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, electronizarea dosarelor de la instantele din Romania va costa zeci de milioane de euro, iar pentru cetatenii care vor apela la acest serviciu va exista o taxa in acest sens. Accesul la DOSARELE din justitie va ramane gratuit in continuare, pentru cei care se vor deplasa la arhivele instantelor, pentru a le consulta.

Citeste si: Distribuirea CARDURILOR DE SANATATE va incepe la 18 septembrie

“Probabil zeci de milioane de euro. Discutam de un proiect la nivel national, care sa poata fi accesat de oriunde. In momentul de fata se contureaza ideea unei concesiuni de serviciu al unui parteneriat public privat. Nu o sa putem doar din resurse publice sa facem acest proiect, va trebui sa atragem resurse, sa spunem, din partea unui partener pe care ministerul il va selecta in urma unei proceduri de achizitie publica. Asta inseamna costuri doar pentru cei care vor sa stea acasa si sa vada DOSARUL de la distanta. Pentru cine va vrea sa vina in instanta, nu va fi niciun fel de cost, accesul va fi in continuare deschis. Pentru cei care vor vea sa stea acasa, evident vor avea niste costuri”, a explicat ministrul Robert Cazanciuc.

Sursa foto: lideruldeopinie.ro