DOSARELE MICROSOFT, EADS. Catalin Harnagea: DNA a vizat un contract de consultanta incheiat intre firma mea si EADS

Fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, a carui locuinta a fost perchezitionata joi de procurorii DNA in dosarul Microsoft, a declarat ca a fost vizat un contract de consultanta incheiat intre firma sa si EADS.

“La mine au venit pentru a solicita documente cu privire la contractul pe care l-a avut firma mea, timp de un an si jumatate, doi ani, cu EADS. A fost un contract extern incheiat direct cu EADS-ul, care a durat din 2005 pana in 2006, cam asa. Nu eram nicaieri, in nicio demnitate, nu eram functionar al statului”, a spus Harnagea, la Antena 3, precizand ca a fost vorba de un contract de consultanta, nu de expertiza tehnica sau juridica, in care firmei sale i s-a cerut sa faca analize cu privire la oportunitatea crearii unui proiect de securizare a frontierilor si sa asiste EADS in vizitele si in intalnirile cu reprezentantii Ministerului de Interne si Directiei de Frontiera.

El a mai spus ca respectivul contract era unul “destul de lejer”, iar firmei sale nu i se cerea sa dea variante tehnice sau sa recomande companii din Romania pentru achizitii sau pentru vanzarea anumitor echipamente pentru proiect.

Harnagea a mai declarat ca nu a fost adusa nicio acuzatie firmei sale.

Citeste si: Dosarul Microsoft: Perchezitii la fostul sef al FUJITSU SIEMENS

“Nu este nicio acuzatie. Au fost astazi, din cate am inteles, 50 sau 60 de perchezitii, cu doua spete conexate, Microsoft si EADS si, probabil, au luat la gramada firmele care au avut contracte cu aceste proiecte si cu aceste companii si, normal, au ajuns si la firma pe care am condus-o si care a avut, intr-adevar, un contract direct cu EADS-ul. (…) Ei (anchetatorii, n.r.) au ridicat doar documentele cu privire la acest contract, pe care le-au solicitat. Le-am oferit aceste documente, le-au inregistrat si au plecat”, a precizat Harnagea.

Intrebat despre valoarea contractului, el a raspuns ca era un procent din incasarile pe care EADS-ul le percepea pe anumte servicii facute in proiect. “Era un contract confidential. Oricum, nu era o suma considerabila”, a mai spus Harnagea.

Intrebat daca crede ca ancheta are vreo legatura in legatura cu afirmatiile lui Traian Basescu legate de SIE, fostul sef al serviciului a raspuns: “Daca lucrurile acestea se fac in ultima luna a unei campanii prezidentiale atat de violente si cu foarte multe acuzatii care trec de limita normalului si a legii, poti sa banuiesti orice. Daca lucrurile se derulau cu foarte mult inainte sau dupa, intram intr-un cadru normal. Orice s-ar intampla, mai ales in ultimele doua saptamani, are legatura cu datele alegerilor prezidentiale si cu rezultatul lor”.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat joi ca procurorii fac 56 de perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, la sedii de firme si de fundatii, dar si la locuintele unor persoane, in dosarul Microsoft, in care se fac cercetari pentru coruptie in legatura cu incheierea unor contracte de licentiere IT.

Citeste si: UPDATE. NOI NUME GRELE APAR IN DOSARUL MICROSOFT! REMUS TRUICA, DORIN COCOS SI CATALIN HARNAGEA, VIZATI IN ANCHETA

Printre locurile unde s-au facut perchezitii au fost locuinta fostului sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE) Catalin Harnagea, cele ale oamenilor de AFACERI Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, tatalui presedintelui COSR, Adrian Petrache, si sediul Fundatiei Dinu Pescariu, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Catalin Harnagea a condus Serviciul Roman de Informatii (SIE) in intervalul 30 iulie 1997-1 februarie 2001, cand Dorin Marian a ocupat functia de consilier prezidential (1996-2000) si sef al Administratiei Prezidentiale (martie-septembrie 2000). Catalin Harnagea a scris, in CV-ul sau, ca a fost, din 2005, consultantul EADS pe proiectul de securizare al frontierelor Romaniei si pe cel de off-set.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

“Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale. intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului COMERCIAL de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul «Sistem Educational Informatizat» (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte”, a precizat DNA.

Procurorii sustin ca fostii ministri Dan Nica, serban Mihailescu, ticau Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Sandu Gabriel “si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand PLATA unor comisioane catre persoanele implicate”.

Totodata, anchetatorii au indicii ca cei sase fosti ministri au pretins si primit sume de BANI pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane, pentru a fi favorizata firma Fujitsu Siemens Computers la incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft.

In 3 octombrie, presedintele Traian Basescu a avizat inceperea urmaririi penale fata de fostii ministri Adriana ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu in dosarul Microsoft.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, la Realitatea TV, raspunzand unei intrebari, ca in dosarul Microsoft vor mai aparea surprize, inclusiv persoane.

Seful statului a negat ca in dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. “Cea mai complexa informatie am avut-o in 2009, legata de o posibila fraudare, si acea informatie, intr-o maniera mult mai in detaliu, a fost transmisa DNA si de acolo a inceput usor, usor”, a afirmat presedintele Traian Basescu, precizand ca informarea a venit de la serviciile romanesti.