DOSARUL ALINA BICA: Sefa DIICOT si membrii comisiei au “incalcat, negat si nesocotit” obligatia de a analiza si dezbate raportul de evaluare

Procurorii anticoruptie arata, in referatul cu propunerea de arestare a Alinei Bica si a altor trei persoane, ca despagubirile pe care le-au acordat in dosarul terenului supraevaluat sunt mai mari decat totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.

“Consecinta deosebit de grava a acestei activitati infractionale abuzive a inculpatilor, in calitate de membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea despagubirilor, rezulta din faptul ca suma de 377.282.300 lei platita in acest dosar de despagubire este mai mare decat totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei (a se vedea raportul de Control al Curtii de Conturi din 2013)”, noteaza procurorii anticoruptie in referatul cu propunere de arestare preventiva a sefului DIICOT, Alina Bica.

Mai mult, anchetatorii sustin, in acelasi document, ca cei care au fost despagubiti “au realizat profit exorbitant, in timp ce ANRP s-a gasit in situatia de a lasa nesolutionate alte mii de dosare de reconstituire”.

“Activitatea infractionala a fost desfasurata de inculpati si a constat intr-un cumul infractional prin care bugetul public a fost irosit si practic furat in interesul unei singure persoane beneficiare si favorite, consecinta fiind nedreptatirea altor titulari de drepturi ale caror dosare de despagubire nu au fost solutionate si care nu puteau spera la asa supraevaluari daca nu cunosteau filiera”, conform documentului citat.

Citeste si: CEREREA DE ARESTARE A SEFEI DIICOT, ALINA BICA, SE JUDECA LA ICCJ. SURSE: DORIN COCOS AR FI PRIMIT 10 MIL. EURO. NUMELE E. UDREA APARE IN DOSAR. UPDATE

Mai mult, potrivit sursei mentionate, Alina Bica, dar si ceilalti membri ai comisiei si-au “incalcat, negat si nesocotit” obligatia de a analiza si a dezbate asupra raportului de evaluare.

“Raportul a fost unul eronat grosolan supraevaluat in scopul imbogatirii fara drept si in scopul asigurarii unor rezerve pentru mituirea unor membrii care au ajutat – sub acest aspect cercetarile fiind in curs – iar efectele se rasfrang asupra unei colectivitati de persoane indreptatite la despagubiri, care la randul sau a formulat cereri de despagubire, dar care a fost tratata doar formal, prin inregistrarea dosarului,desi are drepturi ce a-r fi trebuit sustinute si respectate de acesti inculpati”, subliniaza procurorii anticoruptie.

Sefa DIICOT este prezentata, vineri, instantei supreme, cu propunerea de arestare preventiva in dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat.

In fata instantei au ajuns, cu aceeasi propunere, si alte persoane retinute in acest dosar, respectiv Lacramioara Alexandru si Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte, si ei, din comisia care a acordat despagubirile, dar si expertul evaluator Emil Nutiu, acuzat de abuz in serviciu.

Tot in acest dosar, deputatul UDMR Marko Attila este urmarit penal pentru abuz in serviciu, iar vineri dupa-amiaza, procurorul sef al DNA a cerut presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii acestuia

De abuz in serviciu este acuzat si un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, in cazul caruia procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, cercetat sub control judiciar, ar fi impartit cu alti trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro – prejudiciul in urma despagubirii platite pentru terenul supraevaluat.

Potrivit unui document obtinut de MEDIAFAX, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nutiu.

Din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a ANRP au facut parte, in 2011, si fostul presedinte al ANRP Crinuta Dumitrean, Catalin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, si Remus Virgil Baciu, fost vicepresedinte al ANRP.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei “au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat”, se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian, Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe, care au impartit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Visoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro si Gheorghe – 4.196.800,2 euro.

Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat si in dosarul de coruptie al primarului Pitestiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu.

Pe 15 octombrie 2014, Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitala cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.