DOSARUL BICA 2: ICCJ cere DNA lamuriri privind unele ACUZATII aduse fostei sefe a DIICOT

Instanta suprema cere procurorilor DNA lamuriri cu privire la unele acuzatii aduse fostei sefe a DIICOT in dosarul “Bica 2, dupa ce vineri judecatorii au admis exceptii ridicate de avocatii Alinei Bica.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au admis in parte exceptiile formulate de avocatii Alinei Bica si au constatat neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului din dosarul “Bica 2”, cu privire la infractiunea de luare de mita, acuzatie legata de dosarul lui Ovidiu Tender, din 2006, de la Tribunalul Bucuresti, informeaza Mediafax. 

Procurorul DNA care a instrumentat dosarul “Bica 2” trebuie sa precizeze, in raspunsul solicitat de instanta, daca a disjuns cauza pentru aceasta infractiune, atat in forma autoratului, cat si a complicitatii, precum si daca a disjuns cauza doar pentru folosul necuvenit constand in cedarea actiunilor pe care Ovidiu Tender le detinea la SC UPRUC SA Fagaras, judetul Brasov.

CITESTE SI: ALINA BICA a fost transferata la Penitenciarul de femei de la TARGSOR

De asemenea, instanta a solicitat ca procurorul sa descrie fapta, “sens in care trebuie realizat un corespondent intre situatia de fapt si norma de incriminare, cu mentionarea variantei alternative a laturii obiective ce se retine in sarcina inculpatei, a folosului necuvenit la care se refera actiunea ce constituie elementul material, a datei de comitere a presupusei infractiuni, precum si a probelor pe care se intemeiaza acuzatia (doar in situatia in care nu s-a disjuns cauza cu privire la infractiunea de luare de mita)”.

Prin aceeasi decizie, instanta a respins ca neintemeiate cererile si exceptiile formulate de Adriean Videanu, judecat in acest dosar pentru pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fapta care ar fi fost comisa in calitate de actionar la o societate comerciala.

Judecatorii au constatat legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala in acest dosar si au dispus transmiterea la DNA a incheierii motivate, pentru ca, in termen de cinci zile de la comunicare, procurorul sa remedieze neregularitatile actului de sesizare si sa comunice daca mentine trimiterea in judecata a Alinei Bica pentru doua infractiuni de luare de mita, urmand sa coreleze aceste dispozitii cu cele privind infractiunile de complicitate la luare de mita, cu care a fost sesizata instanta in privinta inculpatului Ionut Mihailescu.

CITESTE SI: CSM: ALINA BICA a incalcat normele de coduita din Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor

Decizia poate fi contestata tot la instanta suprema.

In acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocos, Alin Cocos, Ionut Mihailescu si fostului ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimisi in judecata in 25 februarie.

Fosta sefa a DIICOT, omul de afaceri Dorin Cocos si Ionut Mihaileanu sunt arestati preventiv, Alin Cocos este in arest la domiciliu, iar Adriean Videanu este judecat sub control judiciar.