DOSARUL BLACK CUBE: Noaptea trecuta au avut loc noi perchezitii ale DIICOT si o persoana a fost retinuta

Procurorii DIICOT au retinut o alta persoana in dosarul privind incercari de intimidare la adresa Laurei Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, alti doi barbati, cetateni israelieni, fiind cercetati in arest la domiciliu, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

UPDATE: Persoana retinuta de DIICOT in dosarul Black Cube este DRAGOMIR DANIEL, despre care procurorii spun ca a cerut israelienilor sa o denigreze pe sefa DNA din cauza ca a fost trimis in judecata. Porivit News.ro, cel retinut este fost ofiter SRI.

O persoana cu numele DRAGOMIR DANIEL, ce a activat in cadrul Serviciului Roman de Informatii a fost acuzata in ianuarie 2015 de trafic de influenta si spalare de bani. DRAGOMIR DANIEL a fost sef grupare sectoare informativ-operative in Directia Generala de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul SRI.

Comunicatul DIICOT:

“La data de 13.09.2016 procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatului DRAGOMIR DANIEL pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic, in forma continuata si instigare la violarea secretului corespondentei. 

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca pentru realizarea unui scop infractional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul DANIEL DRAGOMIR a intrat in legatura cu un suspect in cauza, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marca “BlackCube”, caruia i-a impartasit strategia sa si scopul urmarit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie. 

In primele luni ale anului 2016 , la datele de 01.02.2016 si 16.03.2016 inculpatul DRAGOMIR DANIEL a avut doua intalniri in Bucuresti cu suspectul D. Z., imprejurari in care cei doi au discutat atat de contextul si necesitatea operatiunii, scopul si presupusele persoane care stau in spatele operatiunii si care sunt interesate de reusita acesteia, cat si de natura si toate conditiile concrete ale operatiunilor investigative, informative si intruzive (incluzand aici inclusiv cautarea si obtinerea corespondentei electronice ale tintelor), negocierea si stabilirea bugetului, plata operatiunii si comisionul de succes, precum si modalitatea de diseminare in media internationala a eventualului rezultat, pentru asigurarea cat mai prompta a obiectivului stabilit. 

In perioada martie – aprilie 2016, la solicitarea directa a inculpatului DRAGOMIR DANIEL de demarare a operatiunii “Tornado”, din dispozitia suspectilor D. Z. si A. Y. si sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind in posesia unor suficiente date de stare civila si informatii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic in repetate randuri persoane apropiate sefei D.N.A., si in continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase (“scenarii”), au reusit sa-i convinga pe acestia sa le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispozitia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infractionala specifica. 

In continuarea demersului infractional, inculpatul Weiner Ron, introducand fara drept credentialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fara drept (fara autorizarea acestora), prin incalcarea masurilor de securitate (folosirea id-urilor si parolelor de autentificare obtinute si detinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clientilor). 

Datele au fost ulterior transferate in mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregatite pentru predarea catre inculpatul Yossi Barkshtein.  Activitatea infractionala specifica a echipei Weiner Ron si Geclowicz David s-a realizat si consumat pe teritoriul Romaniei, acestia cazandu-se in perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucuresti. 

Urmare operatiunilor din data de 02.04.2016, de prindere a inculpatilor Weiner Ron si Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat in tara in dimineata aceleasi zile, nu a mai reusit sa intre in posesia datelor confidentiale compromise si, afland despre depistarea facuta de autoritatile judiciare romane, in dupa-amiaza aceleasi zile a si parasit teritoriul Romaniei pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu catre Bulgaria, la scurt timp deplasandu-se cu avionul catre Marea Britanie, Londra. 

Astfel, inculpatul DRAGOMIR DANIEL impreuna cu suspectul D. Z. au initiat constituirea grupului infractional care sa realizeze activitatile delictuoase destinate sa conduca la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activitati de natura intruziva, primul determinand demersurile infractionale, acceptand urmarile ilicite ale acestora si mai apoi sprijinindu-le si prin punerea la dispozitie a unor date privind persoanele de investigat. “

STIRE INITIALA

O persoana a fost retinuta de procurorii DIICOT in dosarul privind tentativa de spionaj la adresa procurorului-sef al DNA, urmand ca aceasta sa fie prezentata instantei cu propunerea de arestare preventiva.  Potrivit postului de televiziune Digi 24, azi-noapte au avut loc noi perchezitii si audieri in dosarul israelienilor. Numele persoanei retinute nu se cunoaste inca.

In acelasi dosar sunt cercetati in arest la domiciliu alti doi barbati, cetateni israelieni. Doi angajati ai firmei Black Cube, Weiner Ron si Geclowicz David, acuzati ca au incercat sa o intimideze pe Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, au fost arestati preventiv timp de cateva luni pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor si operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

Surse judiciare citate de Agerpres au declarat pe 22 august ca doi procurori DIICOT au fost in Israel pentru a discuta cu reprezentanti ai firmei Black Cube. In acest dosar, Tribunalul Bucuresti a admis, pe 8 august, cererea DIICOT de emitere a unui mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Yossi Barkshtein, al treilea israelian de la firma Black Cube implicat.

Yossi Barkshtein a reusit sa paraseasca teritoriul Romaniei imediat dupa ce procurorii DIICOT i-au retinut pe ceilalti doi angajati de la Black Cube – Ron Weiner si David Geclowicz. In prezent, Ron Weiner si David Geclowicz sunt cercetati in arest la domiciliu.

Potrivit DIICOT, Ron Weiner este acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, in forma continuata, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integritatii datelor informatice si complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

“In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, pe parcursul lunii martie 2016, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv (Israel), cat si in Londra (UK), impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, Weiner Ron si Geclowicz David, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora”, arata DIICOT.

Sursa foto: realitatea