DOSARUL CORUPTIEI in FOTBAL: CONDAMNARI definitive pentru PENESCU, MARTIS si SEREA

Omul de afaceri CORNEL PENESCU a fost condamnat definitiv, de instanta suprema, la de trei ani de INCHISOARE cu SUSPENDARE, dupa ce a fost gasit vinovat ca l-a platit pe fostul arbitru IONICA SEREA sa declare echipa FC ARGES castigatoare intr-un meci disputat cu STEAUA BUCURESTI, informeaza Mediafax.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au mentinut pedeapsa de trei ani de inchisoare dispusa de CURTEA de APEL Ploiesti, hotarand SUSPENDAREA executarii acesteia, pe un termen de incercare de cinci ani.

In acelasi dosar, fostul director al firmei Pic LIVIU FACALEATA a fost condamnat la doi ani de INCHISOARE cu SUSPENDARE, fiind gasit vinovat de complicitate la DARE de MITA. De asemenea, prin decizia ICCJ, fostii arbitri IONICA SEREA si MARIUS MARTIS urmeaza sa execute cate doi ani de inchisoare, pentru LUARE de MITA, respectiv complicitate la luare de mita.

In 26 iunie 2012, Tribunalul Prahova l-a condamnat pe omul de afaceri CORNEL PENESCU la trei ani de INCHISOARE cu SUSPENDARE, pentru DARE de MITA.

Citeste si: Cristian Borcea si Victor Becali, transferati de la Slobozia la Penitenciarul Poarta Alba 

Fostul director al firmei Pic LIVIU FACALEATA a fost condamnat tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare de mita. Fostii arbitri IONICA SEREA si MARISU MARTIS au primit pedepse de cate trei ani de INCHISOARE cu SUSPENDARE, pentru LUARE de MITA si, respectiv, pentru complicitate la luare de mita.

Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Ploiesti, care in 4 decembrie 2013 a redus doar pedeapsa lui Liviu Facaleata, de la trei la doi ani de inchisoare cu suspendare.

In cazul lui IONICA SEREA, instanta a mentinut condamnarea de trei ani de inchisoare, dar a dispus ca pedeapsa accesorie interdictia de a profesa ca arbitru de fotbal. Totodata, Curtea de Apel Ploiesti a dispus CONFISCAREA de la IONICA SEREAa a sumei de 5.000 de dolari si de la CORNEL PENESCU a sumei de 16.000 de dolari.

Cei patru inculpati au contestat decizia Curtii de Apel Ploiesti la instanta suprema, care miercuri a dat o decizie definitiva in acest dosar. CORNEL PENESCU, Liviu Facaleata, IONICA SEREA si Marius Martis au fost trimisi in judecata in 21 mai 2010, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Pitesti.

Potrivit procurorilor, in 18 martie 2009, CORNEL PENESCU, actionar majoritar al FC Arges Pitesti, i-a dat mita 21.000 de dolari arbitrului de fotbal IONICA SEREA, care fusese delegat sa arbitreze meciul dintre echipele FC Arges si FC Steaua Bucuresti, programat in 20 martie 2009.

Citeste si: DOSARUL TRANSFERURILOR: GIGI NETOIU acuza judecatorii de la CAB de lipsa de IMPARTIALITATE 

Banii au fost primiti de IONICA SEREA inainte de disputarea meciului, prin intermediul lui LIVIU FACALEATA si MARIUS MARTIS, pentru ca FC Arges “sa obtina un rezultat favorabil (…) si pentru ca jucatori din cadrul echipei gazda sa nu primeasca sanctiuni disciplinare (cartonas galben sau cartonas rosu) si sa fie aplicate astfel sanctiuni fotbalistilor din echipa adversa”, au aratat procurorii in rechizitoriu.

Sursa foto: mediafax