DECIZIA IN CAZUL LUI KLAUS IOHANNIS A FOST AMANATA PENTRU 21 IANUARIE

Iohannis se intalneste joi cu reprezentantii campaniei ”Politica fara bariere”

Sentinta definitiva in dosarul de incompatibilitate al presedintelui KLAUS IOHANNIS cu Agentia Nationala de Integritate (ANI) va fi dat peste o saptamana, respectiv in data de 21 ianuarie, au decis, miercuri dupa-amiaza, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

UPDATE ora 16.38: Decizia in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis a fost amanata, 21 ianuarie fiind data stabilita de judecatori pentru anuntarea deciziei. 

UPDATE 13.50: Procesul s-a incheiat, iar Instanta Suprema a ramas in PRONUNTARE in dosarul lui KLAUS IOHANNIS.

UPDATE 13.17: PROCESUL a fost RELUAT dupa o scurta intrerupere!

UPDATE 13.10: PROCESUL a fost INTRERUPT. Presedintele IOHANNIS nu este prezent in sala de judecata. ANI solicita admiterea recursului asa cum a fost formulat.

Miercuri sunt citati atat fostul primar al Sibiului, cat si un reprezentant ANI, in urma recursului facut de institutie, care a fost admis de instanta suprema pe 25 noiembrie. La termenul de miercuri sunt asteptati sa isi prezinte punctele de vedere atat un reprezentant al ANI, cat si Klaus Iohannis sau un reprezentant al sau.

UPDATE 12.00: Presedintele Klaus Iohannis spune ca nu este reprezentat de Valeriu Stoica in procesul in care Agentia Nationala de Integritate il acuza de incompatibilitate, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

”Avand in vedere unele informatii aparute in presa si declaratiile facute de domnul Valeriu Stoica cu privire la procesul dintre Agentia Nationala de Integritate si domnul Klaus Iohannis, aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, facem precizarea ca Presedintele Romaniei nu a fost si nu este reprezentat in acest proces de domnul Valeriu Stoica”, se arata in comunicatul citat.

Aceste precizari au fost facute in contextul in care fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, a declarat miercuri, ca se asteapta ca procesul care se judeca la ICCJ sa fie suspendat pana la incheierea mandatului de presedinte al lui Klaus Iohannis. 

STIRE INITIALA

Pe 24 aprilie 2013, ANI a anuntat prin intermediul unui comunicat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in incompatibilitate inca din anii 2009-2010, pentru ca detinea si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, precum si la SC Piete SA.

CITESTE SI: ICCJ: PRIMUL TERMEN in dosarul de incompatibilitate al lui KLAUS IOHANNIS va fi pe 14 ianuarie 

Klaus Iohannis a contestat apoi raportul intocmit de inspectorii de integritate, iar in septembrie 2013 Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate, admitand contestatia depusa si anuland raportul ANI. Institutia a contestat insa decizia la ICCJ si a cerut urgentarea judecarii acestui proces, in conditiile in care Iohannis candida la presedintie.

In campania prezidentiala, pe 27 octombrie, ICCJ a stabilit ca procesul lui Iohannis cu ANI nu va fi devansat inainte de turul al doilea al alegerilor, astfel ca ramasese stabilita data de 18 noiembrie pentru termenul de judecata, dupa care si acest termen a fost amanat pentru 14 ianuarie. Ulterior, dupa ce a fost ales presedinte, Klaus Iohannis si-a depus demisia din functia de primar al Sibiului, pe 2 decembrie, precum si din celelalte functii publice detinute.

CITESTE SI: CCR dezbate marti articolul din Legea 161/2003 in baza caruia ANI l-a declarat incompatibil pe Iohannis si pe mai multi primari 

Doua saptamani mai tarziu, pe 16 decembrie, judecatorii Curtii Constitutionale au respins sesizarile privind articolul referitor la incompatibilitatea alesilor locali, ca neintemeiate, dupa dezbaterile cu privire la articolul din Legea 161/2003 in baza caruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai multi alesi locali, intre care si Iohannis.

Sursa foto: jurnalul.ro