DOSARUL de PLAGIAT al lui VICTOR PONTA va fi REDESCHIS

Inlaturarea Guvernului PSD ar trebui sa transeze mai rapid problema PLAGIATULUI lui VICTOR PONTA. In noul context guvernamental, e nevoie doar de expertiza ministrului Educatiei pentru a declansa un adevarat lant de consecinte, care s-ar putea incheia cu excluderea fostului premier din Baroul Bucuresti.

Reprezentanti ai Universitatii Bucuresti au confirmat pentru jurnalistii de la Romania Libera faptul ca soarta plagiatului lui VICTOR PONTA se afla, exclusiv, la dispozitia noului ministru al Educatiei, ADRIAN CURAJ. “Dosarul lui VICTOR PONTA, care in acest moment este la Comisia de Etica din cadrul Ministerului Educatiei, trebuie reactivat. Nu mai e nevoie de nicio dezbatere pe marginea acestui subiect. Noul ministru al Educatiei trebuie sa se pronunte pe DOSARUL de PLAGIAT pe care Universitatea Bucuresti l-a intocmit. Apoi, ADRIAN CURAJ – daca va confirma raportul nostru – poate da dispozitia de retragere a titlului de doctor in cazul lui VICTOR PONTA„, a declarat Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

De la declansarea scandalului privind PLAGIATUL fostului premier, patru ministrii PSD ai Educatiei au transat subiectul in favoarea lui VICTOR PONTA, in pofida probelor convingatoare ca acesta ar fi copiat.

CITESTE SI: COMISIA DE ETICA A UB: PLAGIATUL LUI PONTA A ADUS PAGUBE DE IMAGINE URIASE UNIVERSITATII ROMANESTI

In vara anului 2012, revista Nature – cea mai importanta publicatie stiintifica din lume – a declarat lucrarea de doctorat a premierului VICTOR PONTA un PLAGIAT. Lucrurile au luat, apoi, o intorsatura naucitoare, polemica fiind axata pe organismul din Romania abilitat sa constate frauda ex-premierului PONTA. Ministrul interimar de atunci al Educatiei, Liviu Pop, a decis sa desfiinteze Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare exact in timpul sedintei in care membrii ei decideau, cu majoritate absoluta, ca VICTOR PONTA a copiat. Lucrurile pareau sa se clarifice in momentul in care Universitatea Bucuresti, unde premierul a obtinut titlul de doctor, a anuntat fara echivoc ca lucrarea premierului este un PLAGIAT. Acesta a preluat din alte surse, potrivit comisiei de la Universitatea Bucuresti, o treime din lucrare (115 din 297 de pagini).

Fostul premierul VICTOR PONTA, beneficiind si de complicitatea unor membrii ai cabinetului sau, a gasit o portita legislativa pentru a-si pastra doctoratul. El s-a folosit de articolul 4 din Legea 206/2004, privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare. Acesta precizeaza ca “sesizarile privind abaterile de la normele de buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare sunt analizate in doua etape detaliate in Codul de etica: a) analiza la nivelul institutiei in cadrul careia presupusele abateri s-au produs, denumita prima etapa, care se desfasoara conform articolului 11 si prevederilor Codului de etica; b) analiza la nivelul Consiliului National de Etica, denumita etapa a doua. Se excepteaza sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica”.

Premierul, dar si ministrii Educatiei din guvernul Ponta au interpretat acest articol in sensul ca doar Consiliul National de Etica, aflat in subordinea Ministerului Educatiei, si prin intermediul departamentului juridic, poate propune retragerea titlului de doctor al premierului Ponta, data fiind pozitia sa de demnitar. Dat fiind ca Ponta le era sef pe linie politica in guvern, nici unul dintre ministrii Educatiei nu a validat raportul de plagiat intocmit de Universitatea Bucuresti si ajuns la Consiliul National de Etica din cadrul Ministerului Educatiei.

La finalul anului trecut, VICTOR PONTA a mai incercat, o data sa isi securizeze doctoratul si sa se puna la adapost de eventualele acuzatii de fals. Astfel, el a emis in decembrie 2014, o ordonanta de urgenta care modifica Legea Educatiei, dand posibilitatea doctorilor sa renunte unilateral la acest titlu.

Noul ministru al Educatiei ADRIAN CURAJ este tehnocrat si, mai grav pentru VICTOR PONTA, provine din zona cercetarii academice care a primit o grea lovitura de imagine in urma scandalului de plagiat in care a fost implicat premierul. Adrian Curaj a fost directorul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) si ar avea toate motivele sa dea un semnal de asanare a mediului academic romanesc. Ar putea incepe prin limpezirea cazului Ponta si prin recunoasterea PLAGIATULUI acestuia.

Decizia privitoare la dosarul de plagiat va apartine, in prezent, unui om de stiinta care, nu o data, a luat pozitii dure fata de incercarea de politizare a cercetarii din Romania. Ultimul exemplu: ADRIAN CURAJ s-a opus incercarii Ecaterinei Andronescu, sefa Comisiei de Invatamant din Senat, de a infiinta o noua institutie – Agentia pentru Cercetare, Transfer Tehnologic si Inovare (ACTTIN) – prin care sa se distribuie banii cercetarii.

Pe de alta parte, problema lui ADRIAN CURAJ  o reprezinta faptul ca guvernul de tehnocrati nu este unul de forta, depinzand si de sustinerea partidelor politice, printre care si PSD. Potrivit unor documente , VICTOR PONTA  a intrat in Baroul Bucuresti fara examen, doar pe baza titlului de doctor. Un verdict oficial de PLAGIAT semnat de ministrul Educatiei, care l-ar deposeda pe PONTA de acest titlu, ar putea determina un lant de probleme pentru fostul premier cum ar fi o acuzatie de fals intelectual.

Prin declararea lucrarii de doctorat drept un plagiat, Baroul Bucuresti ar putea sa ii retraga lui VICTOR PONTA si titlul de avocat (in acest moment, Ponta si-a suspendat activitatea din Barou deoarece este demnitar). Potrivit propriei declaratii de avere, cabinetul de avocatura al premierului a castigat, pana in martie 2010 (ultima declaratie de avere in care VICTOR PONTA declara venituri de pe urma cabinetului sau de avocatura), suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adica 380.000 de euro. Banii acestia i-ar putea fi imputati. Fostul decan al Baroului Bucuresti, Ilie Iordachescu, a declarat ca daca anumiti clienti se considera prejudiciati de fostul premier, ei ar putea sa ceara sa li se inapoieze o parte din onorariile achitate lui VICTOR PONTA, potrivit Romania Libera.

Sursa text: romania libera