Dosarul E.ON Moldova: 27 persoane si firme din judetul Bacau, trimise in judecata

Dosarul E.ON Moldova: 27 persoane si firme din judetul Bacau, trimise in judecata

Un numar de 27 persoane si firme din judetul Bacau, printre care angajati cu functii de conducere din cadrul E.ON Moldova si un primar, au fost trimisi in judecata, printre altele, pentru fapte de coruptie, abuz in serviciu si trafic de influenta, intr-un dosar de furt din retelele electrice.

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau au dispus trimiterea in judecata a 22 de persoane fizice, printre care primarul comunei bacauane Sascut, Cristian Bostan, si sefi din cadrul E.ON Moldova, precum si a cinci firme implicate intr-un scandal de furt de energie electrica, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit rechizitoriului procurorilor bacauani, cele 27 de persoane si societati comerciale sunt acuzate, printre altele, de abuz in serviciu si instigare la abuz in serviciu, furt de energie electrica si complicitate la furt, luare de mita, trafic de influenta si deteriorarea si modificarea contoarelor.

Pe parcursul unui an, anchetatorii au strans date si probe din care rezulta indicii ca, in perioada noiembrie 2013 – aprilie 2014, persoanele si firmele trimise in judecata ar fi vinovate de “savarsirea unor infractiuni de coruptie si de serviciu, avand ca scop obtinerea de beneficii materiale sau favorizarea unor persoane”. Astfel, procurorii au descoperit interventii neautorizate in retelele de distributie a energiei electrice si in contoarele unor persoane fizice sau firme pentru a nu fi inregistrat consumul real de curent, toate acestea realizandu-se cu complicitatea unor angajati ai E.ON Moldova.

Citeste si: Tarifele reglementate la energia electrica vor creste de la 1 ianuarie 2015

Mai mult, sustin anchetatorii, unii sefi de structuri din cadrul societatii furnizoare de energie electrica isi instigau subalternii sa nu intrerupa furnizarea curentului la anumiti consumatori unde se constatau interventii neautorizate in retele de distributie sau sa nu consemneze in rapoarte interventiile neautorizate, cu scopul de furt, la instalatiile electrice.

De altfel, 12 persoane din cele trimise in judecata sunt angajati ai E.ON Moldova, pe langa electricieni si sefi de formatie, aflandu-se si directori de structuri din cadrul aceleiasi firme. Fara a putea preciza o cifra exacta, reprezentantii E.ON Moldova sustin ca o parte dintre acestia au fost concediati sau sunt suspendati din activitate pana la finalizarea procesului in acest caz.

La inceputul lunii mai, 17 persoane au fost ridicate de anchetatori, in urma a 14 perchezitii care au avut loc la Iasi si Bacau, la sediile firmelor oamenilor de afaceri vizati, cat si la locuintele persoanelor care detin functii de conducere in cadrul E.ON Moldova.

Ulterior, cinci persoane, respectiv primarul din Sascut, un director si trei sefi de serviciu din E.ON, au fost retinute de procurorii bacauani, fiind prezentate instantei cu propunerea de arestare preventiva. Judecatoria Bacau a admis patru din cele cinci cereri ale procurorilor, fiind vorba de primarul Cristinel-Costel Bostan, directorul Departamentului de Investigatii Antifrauda a E.ON Moldova, Bogdan Marius Chitescu, si doi sefi de Formatii Masura Bacau din cadrul aceleiasi companii de electricitate, Ciprian Constantin Anisei si Claudiu Popovici. Fata de cea de-a cincia persoana propusa pentru arestare preventiva, omul de afaceri stefan Corneliu Andries, s-a dispus masura controlului judiciar.

La o luna de la arestarea celor patru persoane, instanta a dispus o noua masura preventiva, cea de arest la domiciliu.

In prezent, toate cele 22 de persoane din acest dosar au fost trimise in judecata in stare de libertate.