Dosarul EADS. Vasile Blaga ar fi vizat in megadosarul de coruptie

SEF FIRMA PAZA, NEI GUARD, MIHAI NEICU, ANCHETATORI, DOSAR, IONUT RUDEANU, VASILE BLAGA, SOLICITARE, INTERVENTIE, AJUTOR, FORMA PAZA, CONTRACTE, INSTITUTII STAT, INSTITUTII PRIVATE

Jurnalistii de la RTV au prezentat, miercuri, un material potrivit caruia democrat- liberalul Vasile Blaga, ar fi acuzat ca a luat mita in megadosarul de coruptie EADS. Liderul PDL este acuzat ca a luat 80 de mii de euro mita in cel mai mare dosar de coruptie din Romania, iar banii ar fi fost folositi pentru finantarea campaniei electorale a lui Traian Basescu din 2004. Dezvaluirea a fost facuta in fata procurorilor de catre un martor in acest dosar.

Potrivit Romania TV, Claudiu Florica l-a denuntat pe Vasile Blaga, ministru de interne in perioada in care s-a semnat contractul pentru securizarea frontierelor, ca a luat mita de 80.000 de euro.

“In august 2004, Claudiu Florica s-a intalnit cu Vasile Blaga şi i-a dat acestuia 80.000 de euro pentru sustinerea PD in campania electorala (…) solicitandu-i sprijinul in cazul in care PD va castiga alegerile pentru a proteja contractele controlate de Claudiu Florica, respectiv SISF şi Microsoft şi introducerea firmei FSC in contractul SEI, de unde Claudiu Florica fusese inlaturat”, a sustinut martorul in fata procurorilor DNA.

Acelaşi martor a mai relatat ca Vasile Blaga s-a inteles asupra mitei in mod direct cu Siveco Romania.

“Claudiu Florica sustinea ca a fost exclus de catre Vasile Blaga din circuitele neoficiale de dare şi luare de mita, dar ca acesta (n.r. Vasile Blaga) s-a inteles asupra mitei in mod direct cu Siveco Romania, prin Irina Socol şi Gabriel Sadoveanu şi EADS prin Alexandru Georgescu fara sa il mai includa pe Claudiu Florica in aceste negocieri”, se arata intr-o declaratie martor in fata procurorilor DNA.

“Vasile Blaga, pentru a continua contractul cu EADS, dar şi sa creeze o aparenta justificativa pentru continuarea acestui contract clar ilegal, a solicitat o comisie de ancheta asupra persoanelor care au semnat contractul in anul 2004 şi o comisie de renegociere in care a numit persoane aflat in controlul sau direct. (…)”, se mai arata intr-o declaratie martor in fata procurorilor DNA.

“Prin urmare, valoarea a fost redusa la 524 de milioane de euro, dar s-a pastrat mecanismul care permitea existenta unei valori a contractului mult mai mare, (…) cu alte cuvinte a profitului EADS exagerat din care urmau sa fie platite mitele catre persoanele implicate din MAI, respectiv Vasile Blaga.”-sursa: declaratie martor in fata procurorilor DNA

” in primavara anului 2005, Claudiu Florica a mentionat mai multor apropiati ca a fost inşelat de Vasile Blaga, noul ministru de interne, care ii promisese sprijinul inainte de alegerile din 2004, in schimbul sponsorizarii campaniei electorale.”-sursa: declaratie martor in fata procurorilor DNA

“Claudiu Florica afirma ca doar odata cu mutarea peste noapte a sotiei lui Vasile Blaga, fara niciun concurs, pe post de director la Directia Juridica a MEC in 2009, toate demersurile facute de Claudiu Florica pentru blocarea (…) la contract, in valoare de 96 de milioane de dolari, au fost anulate- sursa: declaratie martor in fata procurorilor DNA

Contractul pentru securizarea frontierelor Romaniei a fost atribuit concernului EADS fara licitatie, prin hotarare de guvern, in august 2004, la o valoare de aproape un miliard de euro.

De derularea paguboasa a contractelor cu Microsoft şi EADS se fac responsabili, mai multi ministri, printre ei şi Vasile Blaga, care in 2005 chiar a solicitat renegocierea contractului cu EADS, relateaza Romania TV.

Cele mai mari plati pentru contractul cu EADS au fost efectuate in al doilea mandat al lui Vasile Blaga intre 2009 şi 2011.

DNA a inceput urmarirea penala in rem pentru savarşirea infractiunilor de trafic de influenta, luare de mita, dare de mita şi abuz in serviciu.

Preşedintele Traian Basescu a declarat recent intr-o emisiune televizata, ca nu ştie in ce stadiu se afla dosarul EADS, referitor la sistemul de securizare a granitelor pentru includerea Romaniei in spatiul Schengen, insa din informatiile detinute este ‘cert’ ca un ‘numar important de firme şi persoane’ apar atat in acest dosar, cat şi in dosarul Microsoft.

De asemenea, el a afirmat ca dosarul EADS nu va ‘lovi’ doar intr-o anumita tabara politica, ci ‘in toate partidele’.

Basescu a sustinut si ca Elena Udrea, candidatul PMP, nu are tangenta cu dosarul EADS, pentru ca in perioada in care a detinut functii in Guvern nu a avut atributii pe securizarea granitelor. El a mai mentionat ca in ciuda acestui lucru, Elena Udrea a fost ‘incriminata cu manie proletara’ de ‘televiziunile de serviciu’ ale puterii.

Totodata, presedintele in functia a afirmat Basescu ca şi-ar dori ca dosarul EADS ‘sa iasa’ cat mai repede, insa va aparea doar atunci cand procurorii vor termina ancheta.