DOSARUL FRAUDA la Partida Romilor in care sunt judecati MADALIN VOICU si NICOLAE PAUN, retrimis la DNA

Instanta Suprema a decis, vineri, sa retrimita la DNA, pentru refacerea urmaririi penale, dosarul “Frauda la Partida Romilor”, in care sunt judecati fostii deputati Madalin Voicu si Nicolae Paun. Ei sunt acuzati pentru faptul ca fondurile europene din doua programe privind integrarea romilor ar fi fost folosite in alte scopuri decat cele declarate, inclusiv in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2012. Decizia este definitiva, informeaza News.ro.

Instanta a dispus pastrarea ca probe la dosar a trei rapoarte de constatare tehnico-stiintifice.

In 22 noiembrie 2016, un alt complet al instantei supreme hotarase, de asemenea, retrimiterea la DNA a dosarului. “Restituie la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie cauza privind pe inculpatii Paun Nicolae, Rotariu Florentina, Voicu Madalin-Stefan, Olteanu Carmen, Ivan Gheorghe, Grigore Vasilica, Pepenel Valentin, Paraschiv Iulian-Costel, Margarit (fosta Radu) Irina-Valeria, Diaconu Gelu-Stefan, Gogancea-Vatasoiu Mihai si S.C. Niky Scorpion Alcom SRL, trimisi in judecata prin rechizitoriul din 18 iulie 2016, emis in dosar nr.7/P/2015 al unitatii de Parchet mai sus-mentionate. Cu drept de contestatie in trei zile de la comunicare”, se arata in decizia judecatorului care a analizat in procedura de camera preliminara dosarul “Frauda la Partida Romilor”.

Directia Nationala Anticoruptie a contestat decizia la un alt complet de la InstantaSuprema. In 12 octombrie, judecatorul de la instanta suprema a cerut procurorilor anticoruptie sa completeze rechizitoriul din dosarul “Frauda la Partida Romilor”, referitoare la faptele pentru care au fost trimisi in judecata Nicolae Paun, Madalin Voicu, Gelu Diaconu si ceilalti inculpati. DNA a venit cu completarile rechizitoriului, dar judecatorul nu a fost multumit de raspuns si a decis restituirea dosarului pentru refacerea urmaririi penale.

Judecatorul a constatat neregularitatea rechizitoriului procurorilor DNA, trimis instantei in 18 iulie, “in ceea ce priveste descrierea faptelor retinute in sarcina inculpatilor, indicarea incadrarii juridice, indicarea si analiza mijloacelor de proba”. Magistratul de la instanta suprema a mai constatat nulitatea ordonantelor emise de procuror in acest dosar la datele de 24 iulie 2015, 20 octombrie 2015, 15 februarie 2016 si 19 mai 2016, prin care s-a dispus efectuarea constatarilor tehnico-stiintifice.

“Fraude la Partida Romilor”

Procurorii au aratat in rechizitoriul dosarului “Fraude la Partida Romilor” ca fondurile europene pentru doua programe privind integrarea romilor au fost folosite in alte scopuri decat cele declarate, inclusiv in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2012.

Nicolae Paun, la data faptelor deputat si presedinte al Asociatiei Partida Romilor “Pro Europa”, a fost trimis in judecata pentru folosire cu rea-credinta de documente ori declaratii false, obtinerea pe nedrept de fonduri europene si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor UE, spalare de bani, cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, folosire, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului societatii in folos propriu.

La randul sau, fostul deputat Madalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, fals in declaratii, spalare de bani si folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Gelu Diaconu, si fostul vicepresedinte ANAF Mihai Gogancea-Vatasoiu au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu. Anchetatorii au trimis in judecata si societatea Niky Scorpion Alcom SRL, societate in spatele careia s-ar afla Nicolae Paun, pentru spalare a banilor.

Procurorii DNA au trimis-o in judecata si pe Florentina Rotaru, la data faptelor manager general al Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa”, pentru folosire cu rea-credinta de documente ori declaratii false, obtinerea pe nedrept de fonduri europene si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor UE, spalare de bani, cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In acelasi dosar sunt judecati sotia lui Madalin Voicu, Carmen Olteanu, Vasilica Grigore, Valentin Pepenel, Gheorghe Ivan, la data faptelor manager al proiectului “Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi”, Iulian Costel Paraschiv, la data faptelor manager al proiectului “Acces pe piata muncii, o sansa pentru tine”, Irina Valeria Margarit (fosta Radu), director economic al Asociatiei Partida Romilor “Pro Europa”.

Acuzatiile aduse de procurorii DNA sunt legate de derularea, in perioada 2010 – 2013, a doua proiecte cu finantare din fonduri europene de catre Asociatia Partida Romilor: ”Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi” si ”Acces pe piata muncii – O sansa pentru tine”.

La inceputul lunii martie 2016, procurorii DNA anuntau ca a fost pus sechestru pe averile deputatului Nicolae Paun – pana la concurenta sumei de 30.470.708,72 de lei, deputatului PSD Madalin Voicu – 411.541 de lei, lui Carmen Olteanu – 194.241 de lei, lui Gheorghe Ivan – 12.384.208,72 de lei, lui Vasilica Grigore – 676.255 de lei, lui Valentin Pepenel – 459.244 de lei, lui Iulian Costel Paraschiv – 14.866.500 de lei, Irinei Valeria Radu – 27.250.708,72 de lei si Florentinei Rotaru – 27.250.708,72 de lei. De asemenea, procurorii anticoruptie au pus sechestru asigurator si poprire pe bunuri mobile si imobile aflate in proprietatea societatii Niky Scorpion Alcom SRL, pana la concurenta sumei de 3.220.000 de lei.

Sursa foto: realitatea