DOSARUL GALA BUTE: ANA MARIA TOPOLICEANU: TOTI BANII AU AJUNS LA ELENA UDREA. UPDATE

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a programat pentru vineri, 16 octombrie 2015, primul termen al DOSARULUI GALA BUTE. Dosarul a trecut de camera preliminara, unde atat la prima judecata, cat si la contestatia completului de doi judecatori, instanta a considerat ca URMARIREA PENALA a fost legal facuta si ca poate incepe procesul. Dintre toate cele 16 cereri si exceptii ale apararii ELENEI UDREA, judecatorii nu au admis nici macar una singura.

UPDATE 15.35 ANA MARIA TOPOLICEANU a dat declaratii azi in fata magistratilor de la ICCJ. Ea a recunoscut ca a primit bani si ca toata suma A AJUNS LA ELENA UDREA.

„Toti banii primiti prin Breazu au ajuns la Elena Udrea. Este vorba despre suma de bani mentionata de Breazu, primita prin intermediul firmei sale. Pot preciza ca, personal, in doua randuri i-am dat cam pana la 10.000 de euro in numerar. I-am spus ca sunt de la Lungu. Se discuta despre fiecare firma in parte. Se zicea: asta e firma de care mi-a zis Lungu”, a declarat Topoliceanu.

UPDATE 14.30 Fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului GHEORGHE NASTASIA a declarat vineri la ICCJ, la audierea sa in DOSARUL GALA BUTE, ca i-a dat o geanta in care erau 900.000 de euro fostului ministru ELENA UDREA, in cabinetul ei, din partea omului de afaceri ADRIAN GARDEAN.

“M-am intalnit cu Gardean si Udrea la pensiunea din Busteni. A fost o discutie scurta in care Udrea i-a spus lui Gardean ca e nevoie sa faca niste sponsorizari. Nu a detaliat. Petrecerea era de ziua mea la pensiunea mea din Busteni. La discutie am fost doar noi trei. I-a spus pur si simplu. Urma sa se desfasoare Gala Bute si cred ca pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gardean. A fost o discutie generala despre sponsorizari”, si-a inceput Nastasia declaratia in fata judecatorilor ICCJ.

El a mers pe procedura simplificata prin care isi recunoaste faptele, in schimbul REDUCERII PEDEPSEI LA O TREIME.

“Intr-una dintre discutiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la suta reprezentand un procent pe care trebuia sa il dea Gardean pentru lucrarile finantate de minister. Acest comision era in realitate O MITA SI NU O SPONSORIZARE. Concret, ministrul a spus ca va veni Gardean si ca va aduce aceasta suma”, a spus Nastasia.

El a adaugat ca in septembrie 2011 la sediul ministerului a vorbit cu Gardean, care i-a cerut situatia cu sumele ce urmau platite de minister aferente lucrarilor executate de Termogaz Company SA.

“Eu, lui Gardean, nu i-am spus ce procent sa dea pentru ca el mi-a lasat de inteles ca stie ce trebuie sa faca. Pe 6 octombrie 2011 a venit la minister cu o geanta cu 900.000 de euro pe care mi-a dat-o si mi-a spus ca urmeaza sa mai faca contracte. A venit la biroul meu din sediu si mi-a spus ce e in geanta. Nu am deschis geanta si nu am vazut concret ce era acolo. Mi-a spus ca sunt 900.000 euro in geanta”, a mai declarat Nastasia.

El a povestit cum, ulterior, s-a dus cu geanta cu bani in cabinetul Elenei Udrea, care nu a avut nicio reactie.

“In ziua respectiva am remis geanta doamnei Udrea. Gardean a stat in biroul meu circa zece minute. Am fost in cabinetul dumneaei… nu-mi amintesc precis la cat timp dupa plecarea lui Gardean. Eu, personal, am dus-o acolo. Era singura in birou. (…) Am lasat geanta acolo si i-am spus ca sunt de la Gardean si i-am spus si ca acesta a spus ca restul banilor vor fi dati de el prin contractul cu Obreja. I-am spus ministrului ca in geanta sunt 900.000. Geanta am pus-o pe un fotoliu, iar ministrul nu a avut nicio reactie. Nu am ramas in biroul doamnei”, a aratat Nastasia.

UPDATE 11.45: ELENA UDREA a declarat vineri, la ICCJ, ca se opune cererilor fostilor sai colaboratori de judecare in procedura simplificata in DOSARUL GALA BUTE, pentru ca daca spun ca au luat spaga pentru ea, trebuie sa ii stea alaturi la proces si sa demonstreze cum i-au dat banii.

Patru inculpati in DOSARUL GALA BUTE si-au recunoscut vina. Este vorba despre Stefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia si omul de afaceri Dragos Botoroaga, informeaza postul de televiziune Digi24.

Trei dintre acestia au fost colaboratori ai ELENEI UDREA de la Ministerul Dezvoltarii si Turismului:  fostul consilier personal al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general al ministerului, Gheorghe Nastasia, si fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, Ana Maria Topoliceanu. Pe parcursul anchetei, acestia au declarat ca au fost intermediari ai unor sume de bani care au ajuns la fostul ministru al Dezvoltarii, aminteste sursa citata.

“Nu am cum sa merg pe proces simplificat. In acest caz, despre care de azi pot sa vorbesc linistita, este vorba de trei fosti colaboratori ajunsi in situatia in care au fost prinsi ca au luat bani si au sfarsit, mai repede sau mai greu, raspunzand ca au luat. In felul acesta, oricine este prins ca greseste sau ca ia o spaga, dar spune ca i-a dat sefului, are avantajul sa ramana in libertate si beneficiaza de reduceri de pedeapsa conform Codului penal. Deci eu nu am cum sa merg pe proces simplificat”, a spus ELENA UDREA, la intrarea in sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

“Eu am fost 72 de zile in arest pentru ca niste oameni prinsi ca au luat bani au spus: „Domne, am luat, dar am luat pentru ELENA UDREA. Cred ca trebuie sa stea in proces pentru a demonstra cum mi-au dat ei mie bani”, a precizat ELENA UDREA.  

STIRE INITIALA

Este foarte posibil ca, in momentul intrarii pe fond, unii dintre inculpati sa-si recunoasca vinovatia, sustin surse care cunosc dosarul GALA BUTE, noteaza jurnalistii de la stiripesurse. Nu este vorba de ELENA UDREA, ci in principal de denuntatorii sai, TUDOR BREAZU, GHEORGHE NASTASIA, STEFAN LUNGU si ANA MARIA TOPOLICEANU. In acest caz, instanta va aprecia daca ii lasa in dosar pe cei care recunosc faptele sau daca disjunge cauza, ceea ce poate duce la o intarziere a judecatii.

CITESTE SI: ICCJ A RESPINS CEREREA ELENEI UDREA DE RETRIMITERE LA DNA A DOSARULUI “GALA BUTE”

In dosar se ragasesc 8 inculpati: ELENA UDREA, ION ARITON, RUDEL OBREJA, TUDOR BREAZU, STEFAN LUNGU, GHEORGHE NASTASIA, ANA MARIA TOPOLICEANU si MARIUS BOTOROAGA. In parte civila s-au constituit Ministerul Dezvoltarii, ANAF si toate companiile de stat, cele zece, care au sponsorizat gala profesionista de box din 9 iulie 2011.

CITESTE SI: ICCJ MENTINE CONTROLUL JUDICIAR PENTRU INCULPATII DIN GALA BUTE. UDREA NU VA PUTEA PARASI ROMANIA

Sursa foto: jurnalul