DOSARUL ICA: Instanta va ramane in PRONUNTARE. Procurorii cer PEDEPSE MAI MARI. Discutiile se reiau marti

DOSARUL ICA, aproape de o decizie finala. DAN VOICULESCU: Ultimul cuvant nu va fi astazi - UPDATE

UPDATE 22.28: Avocatul Gheorghe Mateut a declarat dupa proces ca nu se pune problema niciunei pedepse in acest dosar si ca mizeaza in continuare achitare deoarece nu exista probe.

UPDATE 22.01: Instanta va ramane in pronuntare, Procurorul a cerut pedepse mai mari pentru toti inculpatii si aplicarea legii mai favorabile in acest caz, si anume a Noului Cod Penal. Discutiile vor fi reluate marti la ora 10.00. Marti vor fi chemati toti inclupatii in instanta. Avocatii vor sustine pledoariile finale.

In cazul lui Dan Voiculescu, procurorul a precizat ca potrivit Noului Cod Penal pedeapsa este de pana la zece ani de inchisoare. Potrivit unuia dintre avocati, marti nu va mai putea fi formulata nicio cerere.

UPDATE 21.50: A doua cerere de recuzare a fost respinsa.

Judecatoarea Camelia Bogdan a respins si cererile de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei, a Inaltii Curti de Justitie si Casatie si a Curtii de Justitie a Uniunii Eeuropene.

UPDATE 21.33: Avocatul Gheorghe Mateut se roaga de judecatoare sa nu dea cuvantul procurorului, pledoaria finala a acestuia marcand incheierea procesului.

UPDATE 21.28: Avocatul Gheorghe Mateut cere din nou recuzarea completului.

UPDATE 21.13: Avocatul Gheorghe Mateut a cerut sesizarea Curtii Europene de Justitie.

Avocata Maria Vasii citeaza din teza de doctorat a judecatoarei Camelia Bogdan, iar avocatul Gheorghe Mateut a cerut ajutor european pentru schimbarea incadrarii.

Mateut a ridicat si o noua exceptie de neconstitutionalitate, care a fost respinsa pentru ca a expirat termenul pana la care se puteau inainta cereri stabilit de instanta.

UPDATE 21.00: Avocatii lui Dan Voiculescu cer termen nou pentru marti pentru ca luni este canicula.

“Este ora 21, suntem aici de zece ore, este cod de canicula, a fost depasit indicele de confort termic:, a spus avocatul unuia dintre inculpati.

UPDATE 20.52: Instanta a repins audierea fiicelor lui Dan Voiculescu.

UPDATE 20.47: Cererea de recuzare a completului de judecata formulata de avocatul lui Dan Voiculescu a fost respinsa. Avocatul Maria Vasii cere un nou termen. De asemenea, se cere audierea fiicelor lui Dan Voiculescu.

UPDATE 20.02: Avocatul lui Dan Voiculescu a cerut recuzarea completului de judecata sustinand ca magistratii care fac parte din acesta sunt incompatibili sa judece dosarul.

Avocatul Gheorghe Mateut contesta faptul ca acesti judecatori au instituit sechestrul pe averea lui Dan Voiculescu si tot ei judeca o contestatie impotriva sechestrului.

UPDATE 19.46: Traian Basescu si Ilie Sabu nu vor fi audiati in doasul ICA.

De asemenea, judecatorii au respins si audierea directorului Corpului de Control din Ministerul Agriculturii, precum si a unor martori cum ar fi angajatii ADS.

Au mai fost respinse proba cu inscrisuri de la Curtea de Conturi, rapoartele de audit referitor la prejudiciul adus de privatizare si adresa catre Primarie pentru a se depune la dosar autorizatia de construire a cladirilor ICA. 

UPDATE 19.40: Judecatorii au respins si expertizele cerute ca probe de Dan Voiculescu.

De asemenea, instanta a respins cerea inculpatului Flavius Pop de a fi testat cu detectorul de minciuni. Sorin Pantis a vrut sa depuna ca proba si propriul CV, dar instanta a respins cererea, aratand ca este foarte cunoscuta cariera fostului ministru al comunicatiilor.

UPDATE 19.12: Judecatorii au respins cererile de audiere de noi martori printre care Dacian Ciolos si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Judecatorii au mai respins expertiza economico-financiara, pe cea grafoscopica si pe cea tehnica judiciara care sa stabileasca valoarea Institutului de Cercetari Alimentare.

De asemenea, a fost respinsa expertiza contabila pentru stabilirea valorii bunurilor din patrimoniul ICA.

Au fost insa admise probele cu inscrisuri precum starea de sanatate a unuia dintre inculpati si actul prin care acesta arata ca nu a participat la o sedinta de conducere a ICA fiind internat.

UPDATE 18:50:Instanta a reluat sedinta de judecata.

UPDATE 18.19: Instanta a ramas in pronuntare pentru a decide daca admite sau respinge noile probatorii ridicate de avocati. Urmeaza 15 minute de pauza si judecatoarea Camelia Bogdan urmeaza sa anunte o decizie despre cererile de expertize si noi martori cerute de avocatii lui Voiculescu si ai celorlalti inculpati.

UPDATE 18.15: Inculpatii au depus aproximativ 40 de cereri de expertize si audieri de noi martori. Procurorul a cerut respingerea lor.

UPDATE ora 16.40: Se cere audierea lui Dan Constantin, potrivit unor surse aflate in sala de judecata.

UPDATE ora 14.35: Dan Voiculescu a plecat de la Curtea de Apel Bucuresti in jurul orei 14.30. Avocatul lui Voiculescu a cerut audierea in dosarul ICA a noi martori, printre care si Ilie Sarbu, Dacian Ciolos si Traian Basescu. La iesirea de la IPJ Ilfov, Dan Voiculescu a spus ca Ministerul Agriculturii e parte civila in mod ilegal.

UPDATE ora 13.45: Cererea lui Dan Voiculescu de a se nu mai prezenta la IPJ Ilfov in zilele de luni si vineri, conform programului de supraveghere din cadrul controlului judiciar, a fost respinsa de procurorii anticoruptie, pe motiv ca este inadmisibila. 

Dosarul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) se apropie de final. Dan Voiculescu se afla, luni dimineata, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), acolo unde se judeca recursul in dosarul ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare. Judecatorii vor audia luni ultimii doi inculpati, urmand sa stabileasca si daca ii vor schimba incadrarea juridica lui Dan Voiculescu, asa cum au cerut aparatorii sai.

Instanta va lua in discutie astazi mai multe cereri formulate de aparatorii din dosar, apoi judecatoriii le vor analiza si se va lua in discutie solicitarea in care aparatorii au cerut ca incadrarea juridica sa fie schimbata.

Citeste si: Dan Voiculescu s-a cerut AUDIAT la DNA! Fondatorul PC vrea sa scape de CONTROLUL JUDICIAR

Dan Voiculescu a venit in fata magistratilor CAB in jurul orei 11.00. El a spus ca nu va sta foarte mult la Curtea de Apel, deoarece va trebui sa se prezinte si la Politia Ilfov si a adaugat ca “ultimul cuvant nu va fi in niciun caz astazi”.

“Ultimul cuvant nu va fi in niciun caz astazi. Sunt multe probleme de dezbatut. Judecata sa se faca in sala, discutia cu presa, afara. Daca vreti sa facem justitie aici, nu se poate. Va rog sa nu mai mergeti dupa mine, fiti civilizati”, a spus Dan Voiculescu, deranjat de insistenta cu care jurnalistii i-au adresat intrebari.

Termenul de astazi ar putea fi ultimul, inainte de pronuntarea sentintei. Voiculescu ar putea afla azi cand primeste sentinta finala.

Citeste si: DAN VOICULESCU DA IN JUDECATA CONDUCEREA CURTII DE APEL

Printre primii veniti la Curtea de Apel luni dimineata a fost Gheorghe Mencinicospchi, condamnat la 6 ani de inchisoare in prima instanta in acest dosar. “Mi-e asa sila de tot ce se intâmpla incât nu am citit nimic din documente, este un stres nervos enorm mai ales când te stii nevinovat”, a declarat Mencinicospchi.

Voiculescu a venit si el ulterior la Curtea de Apel, spunându-le jurnalistilor ca va vorbi cu ei cand iese din sala de judecata.

Intrebat daca este o zi speciala, Voiculescu a spus: “Fiecare zi e importanta in viata mea, nu cred ca asta e speciala”.

Foto: adevarul.ro