Procesul lui Gruia Stoica, MUTAT la Curtea de Apel Ploiesti

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis miercuri ca procesul lui Gruia Stoica sa nu mai fie judecat la Curtea de Apel Bucuresti, ci la cea din Ploiesti.

Decizia a fost luata in urma solicitarii omului de afaceri. Principalul motiv invocat de Gruia Stoica in cererea sa a fost acela ca avea prea multa atentie din partea presei.

Citeste si: GRUIA STOICA a fost plasat in AREST la DOMICILIU

Judecatorii au cosniderat ca o astfel de cerere este adminisibila si prin urmare au decis schimbarea instantei.

Citeste si: DIICOT vrea sechestru pe averea lui GRUIA STOICA. Ministerul Transporturilor i-a dat banii inapoi

Gruia Stoica este cercetat in arest la domiciliu, dupa ce a fost arestat preventiv la inceputul anului, pentru cumparare de influenta. El a fost acuzat de procurorii DNA ca a dat trei milioane de euro mita, pentru a frauda o licitatie.

Gruia Stoica a fost trimis in judecata pe 12 februarie 2014. Potrivit DNA, in luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie care avea ca scop incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect “Servicii de transport feroviar de carbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

Potrivit fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru SE Isalnita).

Durata contractuala era de 36 de luni, incepand cu data de 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau “cel mai mic pret” sau “oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic”.

La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitatii de participare la procedura in cauza (organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) catre CFR Marfa, SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti (GFR) si alte trei societati comerciale.

Termenul de depunere a ofertelor de catre societatile comerciale dispuse sa ia parte la procedura de licitatie era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfa si-a manifestat intentia de a participa la procedura de achizitie a serviciilor de transport feroviar de carbune pentru cele trei sucursale apartinand Complexului Energetic Oltenia si prin urmare a cerut sa i se elibereze documentatia de atribuire (fise de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoana ce controleaza GFR SA, membra a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale.

Acest demers avea ca scop adjudecarea de catre Gruia Stoica a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii sustin ca, in acest context, avocatul Bostina i-a promis lui Gruia Stoica ca va inlesni, in schimbul sumei de trei milioane euro, aflarea ofertei de pret si va folosi pentru realizarea traficului de influenta un intermediar care poate exercita influenta directa asupra directorului general al CFR Marfa.