Dosarul lui Visinescu a ajuns la Parchetul General

alexandru_visinescu

Dosarul tortionarului Alexandru Visinescu a ajuns, vineri, la Parchetul General, dupa ce Parchetul Militar si-a declinat competenta in acest caz. IICCMER anuntase, la sfarsitul lunii iulie, ca Visinescu este acuzat de omor deosebit de grav si a formulat un denunt in acest sens. 

Sesizarea a ajuns la Parchetul General dupa ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a trimis sesizarea la Parchetul Militar, care insa si-a declinat competena.

Alexandru Visinescu este acuzat de faptul ca, pe vremea cat a fost comandant la Penitenciarul Ramnicu Sarat – in perioada 1956 – 1963 – a dus la moartea a sute de detinuti politici.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a informat ieri, intr-un comunicat de presa transmis Mondo News, ca “Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a dispus declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti”.

“In ceea ce priveste incadrarea juridica a faptelor si eventuala incidenta a normelor privind prescriptia, acestea pot fi analizate numai dupa efectuarea de cercetari in cauza”, a mai precizat Parchetul.

Alexandru Visinescu este unul dintre cei 35 de tortionari identificati de IICCMER, acesta fiind descris de fostii detinuti politici drept “un individ extrem de crud”.

“Practic, toti detinutii politici inchisi in timpul regimului comunist la Ramnicu Sarat au fost torturati fizic si psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului. Toate dovezile noastre, fie ca este vorba despre marturiile fostilor detinuti politici, de amanuntele oferite de catre fostii subalterni sau de documentele din arhive, arata ca Alexandru Visinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate la Ramnicu Sarat in timpul mandatului sau”, a explicat presedintele executiv al IICCMER.

Foto: Realitatea TV