DOSARUL MICROSOFT. Cine sunt persoanele implicate in contractul pentru licente Microsoft. NUME SONORE

Procurorii au identificat persoanele care ar fi fost fost implicate, in anul 2004, in semnarea contractului pentru obtinerea de licente Microsoft. Potrivit referatului DNA, citat de site-ul Realitatea TV, pe lista apar nume sonore. Vedeti mai jos referatul trimis de DNA presedintelui Romaniei prin care procurorii cer incuvintarea inceperii urmaririi penale in cazul mai multor ministri.

“Din partea administratiei publice centrale, a fost implicat in derularea acestui contract, in 2004, urmatorii Adrian Nastase – prim ministru 2000 – 2004, Remus Truica – seful Cancelariei Primului Ministru, Serban Mihailescu, Eugen Bejinariu – secretari generali ai Guvernului, Ion Moraru – secretar de stat SGG, Nicolae Teodorescu – director SGG, Doina Petrache – director financiar SGG., Daniela Bolea – director IT SGG, George Chivu – angajat SGG, Dan Nica – ministru MCTI, Diana Voicu – director MCTI, Adrian ticau – secretar de stat MCTI, Mihai Tanasescu – ministru MFP Enache Jiru – secretar de stat MFP, Paul Ichim – secretar de stat MFP, stefan Nan – consilier ministru MFP, iar din partea firmelor contractante Silviu Hotaran – director general al Microsoft Romania, Ovidiu Artopolescu – director Microsoft Romania, Florin Pletea – angajat al Microsoft Romania, Andreea Mihai – angajat Microsoft Romania, Viktor Malinowski – director FSC Austria, Markus Dekan – director general FSC Austria, Heinz Mazinger – director financiar FSC Austria, Dragos Nicolaescu – angajat FSC Romania, Miruna Calapar – angajat FSC Romania, Heike Meier – director general AVAL, Dana Dragoi – director AVAL”, se arata in referatul trimis de DNA presedintelui Romaniei.

Cine sunt denunţătorii în dosarul Microsoft

Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii Jocuri de Putere, de la Realitatea TV, a dezvăluit cine sunt denunţătorii din dosarul Microsoft.

“Există 5 martori denunţători – Claudiu Florică, fostul patron al Fujitsu Siemens, este cel care a scris cel mai mult, apoi în ordine vin Eugen Bejinariu, domnul (Doru) Boştină, Dinu Pescariu, şi cel care nu a făcut faţă presiunii, dar a făcut faţă împărţirii banilor, atâta vreme cât aceşti bani au fost împărţiţi, şi au fost zeci de milioane de împărţit, şi domnul Dan Nica, europarlamentarul PSD”, a explicat Rareş Bogdan.

”Ce mă interesează foarte mult este să aflu de ce s-au dat aceşti bani şi cine a semnat contractele de prelungire ale acelor licenţe, mai mult decât faptul că nişte oameni de afaceri abili au încercat să obţină bani, comisioane din aceasta afacere. Mă interesează ce instituţii ale statului au semnat pentru aceste prelungiri. (…) Aceasta este o afacere care a arătat României că în această ţară au fost afaceri transpartinice. Aici au fost 5 guverne, au fost miniştri diferiţi ai învăţământului, ai comunicaţiilor, care au fost implicaţi. Corupţia este endemică”, a observat jurnalistul Realitatea TV.

Un dosar complex

În 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu.

Surse judiciare precizau atunci, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii au ridicat documente care ar putea constitui probe în dosarul Microsoft.

În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului, privind licenţele Microsoft pentru şcoli, ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane chitate de Executiv în cadrul contractului.

“Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte”, a precizat DNA.

In 16 octombrie, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, fostului sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu, in dosarul Microsoft.

Citeste si: DORIN COCOS SI GABRIEL SANDU, RETINUTI DE DNA PENTRU 24 DE ORE IN DOSARUL MICROSOFT – UPDATE

In acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri – senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana ticau.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

“Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale. intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul «Sistem Educational Informatizat» (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte”, a precizat DNA.

Procurorii sustin ca fostii ministri Dan Nica, Serban Mihailescu, ticau Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Sandu Gabriel “si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate”.

Totodata, anchetatorii au indicii ca cei sase fosti ministri au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane, pentru a fi favorizata firma Fujitsu Siemens Computers la incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft.

CITESTE SI: DORIN COCOS, urmarit PENAL in dosarul Microsoft!

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

Saptamana trecuta, procurorii anticoruptie le-au adus la cunostinta Adrianei ticau si lui Daniel Funeriu acuzatiile si faptele de care s-ar face vinovati in dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare.

Numele lui Dorin Cocos si cel al lui Nicolae Dumitru sunt mentionate in declaratiile unor martori audiati in dosarul Microsoft, prezentate in documente ale procurorilor anticoruptie aflate printre cele prin care s-a cerut aviz pentru inceperea urmarii penale a celor noua fosti ministri. Un alt martor le-a spus procurorilor despre relatiile dintre fostul sef al Fujitsu Romania, Claudiu Florica, si Dorin Cocos, respectiv Gheorghe Stefan.