Dosarul Microsoft: COCOS a cerut 17.5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu

Omul de afaceri DORIN COCOS a pretins in cadrul procedurii de achizitie a licentelor IT, pentru a asigura unui grup de firme atribuirea contractului, foloase necuvenite de 17,5 milioane euro pentru el, pentru GHEORGHE STEFAN si pentru GABRIEL SANDU, arata Directia Nationala Anticoruptie intr-un comunicat postat marti dimineata pe site-ul institutiei.

Procurorii anticoruptie au dispus retinerea fostului ministru al Comunicatiilor GABRIEL SANDU, a primarului din Piatra Neamt presedinte al organizatiei judetene a unui partid, Gheorghe Stefan, si a oamenilor de afaceri DORIN COCOS si NICOLAE DUMITRU, urmand a fi prezentati la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Citeste si: DORIN COCOS, GHEORGHE STEFAN, GABRIEL SANDU SI NICOLAE DUMITRU, RETINUTI DE DNA PENTRU 24 DE ORE IN DOSARUL MICROSOFT

Dorin COCOS, GHEORGHE STEFAN SI NICOLAE DUMITRU sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani iar Gabriel Sandu, de luare de mita in forma continuata si spalare de bani.

Potrivit comunicatului DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente MICROSOFT din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat.

Prin HG 199/2008 contractul a fost trecut de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Sursa citata precizeaza ca, in primavara anului 2009, a avut loc o intrevedere intre COCOS, STEFAN, SANDU si alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere.

DNA mentioneaza ca pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de COCOS, STEFAN SI SANDU, a fost infiintata o firma, in contul careia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare.

“La baza acestei tranzactii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atesta operatiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga sa plateasca suma de 18.153.058 euro. Sumele de bani pretinse au ajuns in cele din urma in contul unor firme controlate, in mod direct sau prin intermediari, de GABRIEL SANDU (2.700.000 euro), GHEORGHE STEFAN (4.000.000 euro) si DORIN COCOS (9.000.000 euro)”, mai sustin procurorii DNA.

Citeste si: DOSARUL MICROSOFT. CINE SUNT PERSOANELE IMPLICATE IN CONTRACTUL PENTRU LICENTE MICROSOFT. NUME SONORE

Referitor la faptele retinute in sarcina lui NICOLAE DUMITRU, DNA arata ca premisele incheierii contractului-cadru se refera la faptul ca in 2003, in contextul in care distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei a fost identificata ca fiind o posibila afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa inlesneasca incheierea si respectiv derularea contractului, prin sustinerea financiara pe care o puteau acorda sau prin influenta pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare.

DNA a retinut ca discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de ministri si alte persoane implicate.

Sursa foto: fanatik.ro