DOSARUL MICROSOFT: ICCJ judeca primul termen al apelului

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a programat pentru vineri judecarea primului termen in apelul declarat in dosarul Microsoft, in care au fost condamnati oamenii de afaceri Nicolae Dumitru si Dorin Cocos, fostul ministru Gabriel Sandu si fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan, informeaza Agerpres. Sentintele din acest dosar au fost atacate cu apel atat de catre inculpati, cat si de procurorii anticoruptie.

Pe 24 martie, judecatorii Maricela Cobzariu, Simona Cirnaru si Leontina Serban au aplicat pedepse in cuantum redus in acest dosar: Nicolae Dumitru – 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendare, Gabriel Sandu – 2 ani cu executare, Dorin Cocos – 2 ani cu executare, Gheorghe Stefan – 3 ani cu executare. In plus, magistratii au dispus confiscarea urmatoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocos, 3.996.360 euro de la Gheorghe Stefan.

In motivarea deciziei, judecatorii au explicat ca Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gabriel Sandu au beneficiat de pedepse mici, deoarece au facut denunturi in cursul urmaririi penale si si-au recunoscut vinovatia in fata instantei, iar pentru fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan se va aplica principiul ‘proportionalitatii’ in raport cu ceilalti inculpati, chiar daca el nu si-a recunoscut faptele in timpul procesului.

Un alt motiv invocat de magistrati pentru aplicarea unor pedepse reduse in acest dosar este ca beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licente Microsoft au fost Florica Claudiu si Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denuntatori la DNA.

Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de firma in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Potrivit anchetatorilor, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat.

“La nivelul anului 2009, institutiile beneficiare utilizau 150.694 licente ce au fost achizitionate in perioada 2004 – 2008 in baza prevederilor contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia. Efectele contractului au incetat la 26 aprilie 2009, data la care a expirat si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor. In contextul incetarii dreptului de utilizare a licentelor si a efectelor contractului de inchiriere de licente, a fost identificata o noua oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei”, aratau procurorii DNA.

In primavara anului 2009 a avut loc o intrevedere intre Cocos, Stefan, Sandu si alte persoane pentru a discuta chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere.

Sursa foto: adevarul