DOSARUL MICROSOFT: COCOS, SANDU si NIRO si-au recunoscut faptele, PINALTY neaga in continuare. UPDATE

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) ii vor audia, luni, pe cei patru inculpati trimisi in judecata pana acum in DOSARUL MICROSOFT, informeaza postul de televiziune DIGI 24.

UPDATE 14.00: DORIN COCOS, GABRIEL SANDU si NICOLAE DUMITRU si-au recunoscut faptele in DOSARUL MICROSOFT, luni, in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in timp ce GHEORGHE STEFAN a negat acuzatiile.

Cei trei doresc sa beneficieze de procedura simplificata, in care pedeapsa este redusa cu o treime daca inculpatii recunosc faptele asa cum sunt expuse in rechizitoriul intocmit de procurori.

“In 2009, CLAUDIU FLORICA si DINU PESCARIU au venit si mi-au propus sa vanda 80 de mii de licente MICROSOFT. Trebuia sa intervin la Ministerul Comunicatiilor, sa refac conexiunea cu ministrul GABRIEL SANDU. Era o continuare, mi-au spus ca sunt unici distribuitori si ca au pretul cel mai bun de pe piata. Nu-l stiam pe Sandu, dar stiam ca e prieten cu GHEORGHE STEFAN, GHEORGHE FLUTUR si Florin Popescu. Am apelat la Stefan, care locuia la mine la Eurohotel”, a afirmat, luni, in instanta, DORIN COCOS.

DORIN COCOS a povestit cum, dupa cateva zile, a avut o intalnire cu GHEORGHE STEFAN, GABRIEL SANDU si CLAUDIU FLORICA, iar acesta a explicat ca e vorba de un contract ce se desfasoara din 2004, care trebuia reinnoit pentru ca licentele expirasera. Era vorba de o suta de mii de licente MICROSOFTfolosite de Guvern, a precizat DORIN COCOS.

“Costul acestui contract era de 80 milioane de euro. Discountul acordat de MICROSOFT era de 15-20% din valoarea contractului. Discountul urma sa il impartim. (…) Ministrul nu a spus nimic. Voia sa verifice cele spuse de FLORICA. La o saptamana, ne-am intalnit din nou si Sandu a confirmat ca licentele expira si trebuie altele, tot de la MICROSOFT. Florica a venit cu propunerea de a imparti comisionul de 16 milioane de euro, comision incasat chiar de el pe o firma din Irlanda. Fiecare participant trebuia sa ia cate 4 milioane de euro. Trebuia sa desemnam cate un reprezentant care sa se ocupe de partea tehnico-financiara si sa incaseze comisionul”, a spus DORIN COCOS.

El a adaugat ca i-a precizat lui FLORICA faptul ca partea sa va fi folosita pentru campania PDL-ului din 2009, iar banii sa fie livrati in contul lui DINU PESCARIU.

“In campania din 2009 i-am cerut lui PESCARIU sa faca urmatoarele plati: 500 de mii de euro pentru o firma in China avans si 300 de mii de euro pentru o filiala din Austria a acestei firme, pentru materiale publicitare — geci, pixuri, 27 containere de materiale. Valoarea finala a contractului a fost de 3,3 milioane de euro, restul de bani fiind platiti fie de mine, fie din banii lui DUMITRU NICOLAE. Personal, mi-au ramas in jur de 1,2 milioane de euro din afacere. 700 de mii imprumut bancar care se regaseste si in declaratia de avere a fostei sotii si 550 de mii cash, adusi de Pescariu”, a explicat DORIN COCOS.

Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente MICROSOFT din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat.

STIREA INITIALA

Este vorba despre fostul ministru al Comunicatiilor, GABRIEL SANDU, primarul suspendat din Piatra Neamt, GHEORGHE STEFAN, si oamenii de afaceri DORIN COCOS si DUMITRU NICOLAE „NIRO”, toti cei patru fiind acuzati de TRAFIC de INFLUENTA si SPALARE de BANI, informeaza sursa amintita.

CITESTE SI: DOSAR MICROSOFT/EADS: TARICEANU, TEODOROVICI SI BOBELY, MITUITI CU MILIOANE DE EURO – DECLARATIE MARTOR

Timp de aproape un deceniu si sub trei guverne s-a desfasurat contractul MICROSOFT, unul dintre cele mai mari din istoria Romaniei, anchetat in prezent de procurorii DNA. Sute de milioane de euro au fost platite pentru inchirierea unor licente care au ajuns la zeci de institutii ale statului.

CITESTE SI: ELENA UDREA DESPRE DOSARUL MICROSOFT: AU FOST ARESTATI PATRU FRAIERI! JUSTITIA SE FACE CU TINTE

Sursa foto: libertatea