DOSARUL MINERIADEI: Cererea procurorului general in cazurile ROMAN, STANCULESCU si VOICAN – ANALIZATA DE IOHANNIS. UPDATE

MIRON COZMA, fostul lider al minerilor, este asteptat joi, la PARCHETUL GENERAL, pentru a fi audiat in DOSARUL MINERIADEI din 13-15 iunie 1990.

UPDATE 17.00 Solicitarea procurorului general TIBERIU NITU cu privire la declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de PETRE ROMAN, VICTOR ATANASIE STANCULESCU si GELU VOICAN VOICULESCU se afla in ANALIZA PRESEDINTELUI KLAUS IOHANNIS, potrivit Administratiei Prezidentiale.

“Cererea a ajuns la Presedintie si este in analiza”, au precizat pentru Agerpres reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale.

Procurorul general TIBERIU NITU a solicitat presedintelui Klaus Iohannis declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petre Roman, Victor Atanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii in DOSARUL MINERIADEI din 13-15 iunie 1990, in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri. 

UPDATE 14.35: Fostul ministru al Transporturilor GHEORGHE DOBRE a sosit, joi, la PARCHETUL GENERAL, pentru a i se aduce la cunostinta calitatea sa in DOSARUL MINERIADEI.

UPDATE 13.35: MIRON COZMA a iesit de la audierile efectuate de procurori si a declarat ca a fost informat de faptul ca are calitatea de suspect in DOSARUL MINERIADEI.

MIRON COZMA, a sustinut, joi, la PARCHETUL GENERAL, ca, procedural, procurorii nu fac altceva decat sa respecte legea cu privire la ancheta in DOSARUL MINERIADEI si a subliniat ca CEDO s-a pronuntat deja in privinta sa, declarandu-l nevinovat.

”A fost un grup organizat. (…) Nu toti oamenii sunt la fel, nici minerii nu sunt la fel (…) Daca au venit, aceia sa raspunda. Au venit condusi de autoritati — Petre Roman, Voican Voiculescu, Ion Iliescu, (…) securistul Nicolae Camarasescu. (…) Miron Cozma nu a venit nici cu primul tren, nici cu al doilea (…), a fost adus in ultimul tren. (…) Parchetul, procedural, nu face altceva decat sa respecte legea. Eu ma consider nevinovat si a spus-o si CEDO. (…) De-a lungul vremii nu exista nicio reclamatie impotriva mea. Am luat bataie din cauza lui Marian Munteanu. A spus (…) ca i-am salvat viata lui si unei domnisoare”, a declarat MARIAN COZMA la iesirea de la Parchet.

“Deocamdata infractiunea (de care sunt acuzat — n.r.) e cea comuna, pe (art.) 439 ca si toti ceilalti, dar pe situatia de la litera ‘g’ am inteles, adica vatamari corporale, fizice, chestiuni din astea inventate. (…) Nu e vorba de crime impotriva umanitatii”, a mai declarat MIRON COZMA.

MIRON COZMA a tinut sa arate ca inculpati in acest dosar sunt ”Armata, Internele si Serviciile”.

UPDATE 12.25: “ESTE O FORMALITATE NECESARA in cazul fostilor demnitari din acea vreme. Nu sunt surprins de aceasta situatie. Este normal. Acest dosar a mai fost deschis in cateva randuri si a fost inchis cu decizia neinceperii urmaririi penale. Dan Voinea a rezolvat acest dosar in momentul in care LAURA CODRUTA KOVESI era procuror general. Este o continuare a unor lucruri din anii anteriori. O RAZBUNARE POLITICA”, a declarat GELU VOICAN VOICULESCU intr-o interventie telefonica la postul B1 Tv.

UPDATE 12.10: PROCURORUL GENERAL a cerut aviz de la PRESEDINTIE pentru incuviintarea URMARIRII PENALE a lui PETRE ROMAN in DOSARUL MINERIADEI. In aceeasi situatie se afala si generalul ATANASIE STANCULESCU si GELU VOICAN VOICULESCU, toti cei trei membri ai Executivului la vremea respectiva. Contactat telefonic de redactorii B1 Tv, PETRE ROMAN a refuzat sa intre in direct declarandu-se “surprins de aceasta situatie” si “ma voi prezenta in fata procurorilor fara nici o problema”.

“Facem precizarea ca, desi faptele ce formeaza obiectul prezentei cauze au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale (norme de procedura de stricta si imediata aplicare), procedura de sesizare a presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului este aplicabila si in cauza de fata”, transmite Parchetul General intr-un comunicat de presa remis joi.

Parchetul aminteste ca, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constitutionala a statuat ca, in privinta mandatului de membru al Guvernului, Constitutia nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protectie si anume conditionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru faptele savarsite in exercitiul functiei.

“Aceasta masura de ocrotire a interesului public subzista si dupa incetarea mandatului membrilor Guvernului, asa incat este evident ca, in privinta infractiunilor comise in exercitiul functiei, punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului trebuie sa se realizeze cu respectarea acelorasi norme procedurale”, mai sustin procurorii.

Procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii, constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din dimineata zilei de 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si bazine carbonifere din tara.

“In perioada urmatoare, vor fi audiate persoanele fata de care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de 439 lit. a, g si j din Codul penal si care la data evenimentelor detineau functii de conducere la nivelul structurilor civile si militare ale statului, precum si in cadrul unor unitati economice”, a anuntat Parchetul General.

Pana in prezent, in acest dosar au fost pusi sub acuzare fostul presedinte Ion Iliescu, fostul director SRI Virgil Magureanu, amiralul in rezerva Emil “Cico” Dumitrescu si Cazimir Ionescu.

UPDATE 11.30: MIRON COZMA, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a ajuns joi dimineata la PARCHETUL GENERAL, pentru a fi audiat in DOSARUL MINERIADEI din iunie 1990.

MIRON COZMA a fost intampinat de un protestatar la intrarea in sediul PARCHETULUI GENERAL, care i-a reprosat ca l-a “batut crunt” in iunie 1990. MIRON COZMA nu a facut nicio declaratie la intrarea in sediul institutiei, sustinand ca va face precizari la iesire.

UPDATE 11.00: EMIL „CICO” DUMITRESCU s-a prezentat joi dimineata la PARCHETUL GENERAL, unde procurorii l-au anuntat ca a fost pus sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii in DOSARUL MINERIADEI el avand calitatea de suspect.

“A spus acolo ca ar fi pentru omor. A pus un termen Voinea asta (procurorul Dan Voinea — n.r.), dar nu are niciun fel de acoperire. Eu nu am avut pe nimeni in subordine, eu nu am avut pusca. Cu ce sa omor? Cu prastia? Sunt suspect”, a spus DUMITRESCU dupa intalnirea cu procurorii.

UPDATE 10.40: CAZIMIR IONESCU, fost vicepresedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, a venit joi la PARCHETUL GENERAL, unde i s-a adus la cunostinta ca are calitatea de SUSPECT in DOSARUL “MINERIADA din 13-15 iunie 1990”.

UPDATE 10.00: La aceasta ora, procurorii Parchetului General ii audiaza pe istoricul CAZIMIR IONESCU si pe amiralul in rezerva EMIL “CICO” DUMITRESCU, ultimul fiind acuzat ca ar fi SNOPIT in bataie o femeie in timpul evenimentelor sangeroase din timpul MINERIADEI din 13-15 iunie 1990. 

EMIL ”CICO” DUMITRESCU, fostul sef al Directiei Cultura Presa si Sport din cadrul MAI, a spus la intrarea in sediul Parchetului ca nu a avut nicio implicare in acest dosar, potrivit Agerpres.

“Eu nu am avut niciun fel de amestec in chestia asta. Eu eram seful Directiei Generale Cultura Sport. Nu m-am intalnit cu revolutionarii, sa zic asa, decat cand au atacat Politia Capitalei. Ca atunci domnul presedinte Iliescu ii cauta pe Chitac si pe Diamandescu si nu i-a gasit. Si m-a sunat pe mine si m-a intrebat: <<Mai, ce se intampla acolo?’. <<Nu stiu, domnu’ presedinte>>. Zice: <<Du-te, ma, si vezi!>> Cand i-am zis: <<Dom’ne, astia cer arestati!>>. Zice: <<Du-te si vorbeste cu seful Politiei — era generalul Batlan — sa le dea drumul!>>. I-am spus ca nu e, m-au luat, m-au batut, mi-au rupt uniforma. Si a doua zi i-am spus: <<Domnu’ presedinte, eu ma duc la procuratura>>. Cum adica, general sa fie batut, calcat, mi-au calcat ochelarii. Mi-a spus: <<Asa se intampla, lasa-i, ma, in pace!>>”, a declarat fost amiralul in rezerva.

In acest dosar, fostul presedinte ION ILIESCU si fostul sef al SRI VIRGIL MAGUREANU sunt acuzati pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Univeristatii, in care si-au pierdut viata patru persoane, si aproximativ 1.000 au fost ranite si lipsite de libertate. Procurorii au schimbat si incadrarea juridica a celor suspectati, in „infractiuni impotriva umanitatii”.

CITESTE SI: DOSARUL MINERIADEI: ILIESCU SI MAGUREANU, ACUZATI DE CRIME IMPOTRIVA UMANITATII. STANCULESCU ESTE SUSPECT. UPDATE

DOSARUL MINERIADEI a fost redeschis la inceputul acestui an, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a cerut Romaniei sa faca dreptate in acest caz.

Sursa foto: gandul