DOSARUL OPERATIILOR ESTETICE: Managerul Spitalului de Arsi din Bucuresti ramane in arest impreuna cu sapte medici

Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, prelungirea arestului preventiv cu inca 30 de zile pentru managerul Spitalului de Arsi din Capitala, Vitalie Stan, si alti sapte medici din aceeasi unitate, cercetati in dosarul operatiilor estetice, transmite Mediafax.

Decizia instantei nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti. Managerul Spitalului de Arsi din Capitala, Vitalie Stan, seful Sectiei de chirurgie plastica, Nicolae Antohi, si medicul Elena Cristina Isac au fost arestati preventiv, in 27 aprilie, printr-o decizie a Tribunalului Capitalei.

in cazul celorlalti medici de la Spitalul de Arsi pentru care procurorii au propus arestarea preventiva – Florica Gusa, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costica Ghita Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vatamanescu si Aurelia Isac -, dar si al unei angajate a unei clinici private, Tribunalul Bucuresti a decis cercetarea sub control judiciar.

Citeste si: OANA ZAVORANU, cercetata in libertate dupa ce a fost prinsa in flagrant primind 10.000 euro de la medicul Marek Valcu

Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care, pe 6 mai, a decis definitiv mentinerea arestului pentru managerul spitalului si cei doi medici si arestarea preventiva a altor cinci medici de la Spitalul de Arsi, in dosarul operatiilor estetice.

Astfel, au fost arestati si Florica Gusa, Carmen-Elena Boiangiu, Florin Parasca, Ivan Vatamanescu, Aurelia Isac si Carmen Florea, in cazul carora instanta a admis contestatia facuta de procurori.

Vineri, Tribunalul Bucuresti a decis prelungirea masurii arestului preventiv pentru managerul spitalului si cei sapte medici.

Acestia, alaturi de inca un medic din unitate si angajata unei clinici private au fost retinuti in 25 aprilie de procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Citeste si: DOSARUL SILICOANELOR: O suta de persoane, citate la Politia Capitalei pentru audieri

Potrivit anchetatorilor, medicii respectivi efectuau operatii estetice la Spitalul de Arsi pe care le raportau drept alt tip de interventii la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) pentru a fi decontate. Medicii vizati pretindeau mita sume cuprinse intre 450 si 3.400 de euro, in functie de tipul interventiei, banii fiind impartiti intre membrii echipei operatorii, iar in cazul in care raportarilor acestora erau validate, CASMB deconta aproape 5.000 de lei pe operatie.

Procurorii sustin ca pacientii care doreau efectuarea unor operatii estetice contactau suspectii, medici angajati ai Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri, in baza unor anunturi postate pe internet sau la recomandarea altor pacienti care au efectuat operatii similare.

Suspectii, medici in specialitatea chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, ofereau consultatii pacientilor care doreau efectuarea unor operatii estetice, atat in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri, cat si in cadrul unor clinici private, au mai spus anchetatorii.

“In discutiile purtate, suspectii le comunicau pacientilor ca pot opta pentru efectuarea interventiei in spitalul public sau intr-o clinica privata, prezentandu-le avantajele financiare (un pret mai mic) de care ar fi beneficiat in cazul in care interventia s-ar fi realizat intr-o unitate spitaliceasca publica. in situatiile in care pacientii optau pentru efectuarea interventiei in spital, astfel cum le indicau suspectii, se intocmea documentatia medicala in care erau mentionate un diagnostic si un tip de interventie medicala nereale”, a mai aratat Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se intocmeau raportarile catre Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti si scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

“In cazul in care raportarile erau validate de catre CASMB si SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare interventie medicala. Pentru «serviciile» oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea intr-un spital public in baza unui diagnostic fals, interventia chirurgicala propriu-zisa, folosirea frauduloasa a logisticii spitalului) medicii pretindeau cu titlu de mita sume cuprinse intre 450 euro si 3.400 euro, in functie de tipul interventiei, acestea fiind impartite intre membrii echipei operatorii (medicul principal de interventie, medicul secundar de interventie si medicul anestezist)”, au mai spus anchetatorii.

In acest dosar sunt urmarite penal 26 de persoane, pentru luare de mita, dare de mita, inselaciune si fals intelectual. Cercetarile vizeaza 16 medici de la Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, o asistenta medicala si noua pacienti, a precizat Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Anchetatorii au facut, pe 25 aprilie, perchezitii la spital si la 22 de adrese din Bucuresti, inclusiv la locuintele unor medici, unde au gasit importante sume de bani.