DOSARUL REFERENDUMUL. SENTINTA DEFINITIVA S-A AMANAT pentru 22 APRILIE. UPDATE

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca, vineri, ultimul termen in DOSARUL REFERENDUMUL, in care liderul PSD, LIVIU DRAGNEA, a fost condamnat in prima instanta la un an de INCHISOARE cu SUSPENDARE. La acest ultim termen, procurorul de sedinta si avocatii vor tine pledoariile finale, urmate de ultimul cuvant al inculpatilor, informeaza Agerpres.

UPDATE 16.00: SENTINTA DEFINITIVA s-a AMANAT pentru data de 22 aprilie, a anuntat LIVIA STANCIU, presedintele completului de judecata!

UPDATE 14.35: Procurorii au cerut pedepse cu executare, la ultimul termen al DOSARULUI REFERENDUMUL , atat pentru LIVIU DRAGNEA, cat si pentru alti 44 de inculpati. In fata instantei, anchetatorii au sustinut ca LIVIU DRAGNEA i-a tratat pe alegatori ca pe “niste obiecte care trebuie scoase din casa si aduse la urne”. Acestia au punctat ca pedeapsa pentru LIVIU DRAGNEA ar trebui sa fie intre trei si cinci ani de inchisoare cu executare.

Procurorul DNA a sustinut ca decizia anterioara a instantei, de achitare a opt inculpati si a 67 de presedinti de sectii de votare, a fost eronata, in conditiile in care au fost introduse suplimentar buletine de vot la sectiile de votare unde erau presedinti inculpatii din dosar. “Presedintii sectiilor de votare si-au impartit atributiile”, a sustinut procurorul DNA, aratand ca inculpatii nu au explicat de ce sunt semnaturi falsificate sau de ce pe liste apar persoane aflate in afara tarii.

“Instanta de fond a spus ca se impune achitarea pentru ca numarul buletinelor de vot corespunde cu cel al semnaturilor, insa nu a tinut cont ca semnaturile erau false”, a mai spus procurorul DNA, cerand schimbarea incadrarii juridice pentru mai multi inculpati. “Faptele si conduita ilicita sunt transmiterea adresei prin care solicita organizarea de tombole, oferirea de servicii gratuite si acces la evenimente in schimbul prezentei la vot. Acestea stimulau participarea la vot. Rezultatul vatamator s-a produs cand inculpatul si-a folosit influenta. Deplasarea la locuinta unei persoane care nu a votat reprezinta o forma de tensiune”, a spus procurorul.

“Demersurile lui Dragnea au fost de a-i determina pe oameni sa voteze. Neprezentarea la vot a fost vazuta ca un moft, nu ca un drept al cetatenilor. Inculpatul a vazut alesii ca pe niste obiecte care trebuie scoase din casa si aduse la urne”, a mai aratat, in instanta, procurorul DNA. Acesta a cerut majorarea pedepsei, aratand ca pedeapsa minima ar trebui sa fie cuprinsa intre trei si cinci ani cu executare.

UPDATE 09.37: LIVIU DRAGNEA a declarat la sosirea la sediul ICCJ: “Asa cum am spus in ultimii trei ani si jumatate, eu ma consider nevinovat si cred ca fiecare cetatean al Romaniei trebuie sa-si exercite dreptul de a vota. Nu iau in calcul o pedeapsa cu executare. “

In cadrul celor opt termene ale judecarii apelului, completul de magistrati condus de Livia Stanciu a audiat zeci de martori din mai multe judete, care nu au votat la referendum, insa ale caror semnaturi au fost falsificate pe listele electorale. De asemenea, o parte dintre inculpati au dat declaratii in sala de judecata, in acest caz fiind audiat si LIVIU DRAGNEA.

CITESTE SI:LIVIU DRAGNEA, AUDIAT LA DNA. PRESEDINTELE PSD, URMARIT PENAL IN DOSARUL FOSTEI SOTII. UPDATE

Pe 15 mai 2015, LIVIU DRAGNEA a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la ICCJ in DOSARUL REFERENDUMUL la un an de INCHISOARE cu SUSPENDARE, cu un termen de incercare de trei ani. Alti 74 de inculpati din dosar au fost fie achitati, fie condamnati la inchisoare cu suspendare. Decizia a fost atacata cu apel de cei condamnati, inclusiv de LIVIU DRAGNEA, care a declarat in mai multe randuri ca este nevinovat.

Procurorii DNA il acuza pe LIVIU DRAGNEA ca, in calitate de secretar general al cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

Potrivit procurorilor, LIVIU DRAGNEA a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Sursa foto: realitatea