Dosarul Revoluției: Ion Iliescu anunțat la Parchetul General de extinderea anchetei

Ion Iliescu a fost prezent, marți, la Parchetul General unde i s-a adus la cunoștință extinderea anchetei în Dosarul Revoluției. Fostul președinte este acuzat de infracțiuni împotriva umanității pentru perioada 22-27 decembrie.

Ion Iliescu a refuzat să facă orice fel de declarații de presă, însă avocatul său a spus că fostul șef de stat se consideră nevinovat și că, la vremea respectivă, a făcut ceea ce i s-a părut ”absolut onest și corect”. Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a spus că fostul președinte se consideră nevinovat pentru faptele pe care le-a întreprins la acea vreme. ”La momentul acela se gândea cineva că o să răspundă peste 30 de ani pentru o chestiune care la vremea respectivă i s-a părut absolut onestă și corectă?”, a spus avocatul. 

Fostul președinte al României a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor atât la sosirea cât și la plecarea de la sediul Parchetului General. În data de 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.  

În cazul lui Ion Iliescu, s-a cerut urmărirea penală pentru intervalul 22-27 decembrie 1989, având în vedere că acesta a fost „membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă și legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când președintele consiliului a primit rolul unui șef de stat, iar atribuțiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive”.
 
Sursa foto: adevarul