DOSARUL ROMPREST: Inculpatii, pasati in AREST la DOMICILIU

PERSOANE, AREST PREVENTIV, DOSAR ROMPREST, EVAZIUNE FISCALA, SPALARE DE BANI, GRUP INFRACTIONAL, PLASATI, AREST LA DOMICILIU, INSTANTA DE FOND, NU ESTE DEFINITIVA, FLORIAN WALTER

Cele 15 persoane aflate in arest preventiv in dosarul Romprest, care vizeaza fapte de evaziune fiscala, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat, vor fi plasate in arest la domiciliu, decizia instantei de fond nefiind definitiva.

Potrivit portalului instantelor de judecata, Tribunalul Prahova a decis, joi, inlocuirea arestului preventiv cu masura arestului la domiciliu pe o perioada de 30 de zile in cazul celor 15 persoane arestate in dosarul Romprest la inceputul lunii mai.

Decizia nu este definitiva, ea putand fi contestata in termen de 48 ore de la comunicare.

De asemenea, magistratii au admis cererea de sesizare a Curtii Constitutionale formulata de unul dintre inculpati, astfel ca CCR va fi sesizata in vederea solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolelor 207 si 223 — 239 din Codul de procedura penala.

Un numar de 18 persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Ploiesti, la inceputul lunii iunie, in dosarul Romprest, printre acestea aflandu-se si unul dintre finantatorii FC Petrolul Ploiesti, Nicolae Capra.

CITESTE SI: IGPR a demarat procedurile de EXTRADARE a lui FLORIAN WALTER din EMIRATELE ARABE UNITE

Anchetatorii au dispus disjungerea cercetarilor fata de omul de afaceri Florian Walter, patronul firmei Romprest, care este dat in urmarire, pe numele sau fiind emis mandat de arestare in lipsa.

Walter a fost dat in consemn la frontiera in data de 6 mai, iar IGPR a anuntat recent ca el a fost localizat in Emiratele Arabe Unite, autoritatile demarand procedurile in vederea extradarii sale in Romania.

Omul de afaceri Florian Walter este acuzat ca a pus bazele unui grup infractional organizat, format din 23 de persoane, care a desfasurat, in perioada 2012 — 2014, operatiuni financiare din sfera evaziunii fiscale si a spalarii banilor, utilizand ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil si TVA de plata, efectuarea unor decontari fictive de la diferite societati si utilizarea de societati comerciale tip fantoma, pentru realizarea operatiunilor ilicite.

Potrivit DIICOT, Walter a initiat si a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop inregistrarea in contabilitatea societatii Compania Romprest Service SA Bucuresti a achizitiilor, de la diverse societati comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

CITESTE SI: DOSARUL ROMPREST: Cercetarile au fost DISJUNSE in cazul lui FLORIAN WALTER 

Dupa inregistrarea in contabilitatea societatii a facturilor aferente achizitiilor fictive, sumele consemnate in documentele respective erau virate, initial, in conturile societatilor fantoma emitente, ulterior fiind transferate in conturile altor societati comerciale de tip fantoma, fiind retrase in numerar si preluate de Florian Walter, in vederea utilizarii in scopuri proprii.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infractionala a grupului coordonat de Florian Walter este in valoare totala de 4.500.000 de euro, reprezentand impozitul pe profit si a taxei pe valoarea adaugata, la care se adauga suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusa procesului de reciclare.

In cauza au fost instituite masuri asiguratorii pana la concurenta sumei de 18 milioane de euro reprezentand contravaloarea prejudiciului produs prin savarsirea infractiunilor.

 Sursa foto avocatura