DOSARUL TRANSFERURILOR: Motivarea condamnarii la inchisoare a lui Gica Popescu

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au publicat motivarea condamnarii lui Gica Popescu la trei ani, o luna si zece zile de inchisoare in urma judecarii Dosarului Transferurilor.

Magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti spun ca au luat decizia condamnarii lui Gica Popescu la inchisoare in baza noului Cod Penal, intrucat acesta ii este mai favorabil fostului international roman.

“Sub aspectul legii vechi, se constata ca nu a intervenit prescriptia speciala a raspunderii penale pentru nici una dintre faptele deduse judecatii (…) Sub aspectul legii noi, se constata ca a intervenit prescriptia speciala a raspunderii penale (…) pentru cele doua infractiuni de inselaciune in forma simpla, retinute in sarcina inculpatului (comise in lunile august si respectiv septembrie ale anului 2003). Astfel, pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunile savarsite este inchisoarea de la 1 la 5 ani, prin urmare, termenul special de prescriptie este de 5 ani plus 5 ani, in total 10 ani”, se arata in motivarea deciziei. “In consecinta, Curtea constata ca legea penala mai favorabila, in cazul inculpatului Popescu Gheorghe este noul cod penal, in ceea ce priveste cuantumul pedepselor, concursul real de infractiuni existent si incidenta cauzei care inlatura raspunderea penala – prescriptia si circumstantele atenuante”.

Citeste si: DOSARUL TRANSFERURILOR: Motivarea judecatorilor in cazul condamnarii celor 8 grei ai fotbalului

In ceea ce priveste motivul pentru care Gica Popescu, Gigi Netoiu si Jean Padureanu au fost condamnati la inchisoare cu executare, magistratii mentioneaza ca pedepsele rezultate dupa contopire depasesc termenul maxim de 3 ani pentru care se pot lua astfel de hotarari. “In ceea ce priveste individualizarea judiciara a executarii pedepsei rezultante, cu referire la inculpatii Padureanu Jean, Popescu Gheorghe si Netoiu Gheorghe, o alta modalitate de executare a pedepselor cu inchisoarea aplicate, in afara celei cu executare efectiva, este exclusa de legea penala, avind in vedere cuantumul pedepsei rezultate in urma retinerii circumstantelor atenuante facultative si reducerii pedepselor pina la limita permisa de legiuitor, si, in plus, in cazul inculpatului Popescu Gheorghe, a aplicarii regulilor obligatorii privind concursul real de infractiuni existent in cauza”, puncteaza magistratii.

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, pe 4 martie, la inchisoare cu executare pe cei opt oameni de fotbal implicati in Dosarul Transferurilor, dupa cum urmeaza:

Ioan Becali – 6 ani si 4 luni
Cristi Borcea – 6 ani si 4 luni
Victor Becali – 4 ani si 8 luni
George Copos – 3 ani si 8 luni
Mihai Stoica – 3 ani si 6 luni
Jean Padureanu – 3 ani si 4 luni
Gigi Netoiu – 3 ani si 4 luni
Gica Popescu – 3 ani, 1 luna si 10 zile