DOSARUL TRANSFERURILOR: Motivarea judecatorilor in cazul condamnarii celor 8 grei ai fotbalului

Magistratii au motivat condamnarea celor opt oameni din fotbalul romanesc inculpati in Dosarul Transferurilor destul de ciudat. Postul de televiziune Antena 3 a obtinut motivarea judecatorilor in Dosarul Transferurilor. Din aceasta reiese ca oamenii din fotbal au fost judecati pe vechiul Cod Penal si condamnati pe Noul Cod Penal.

“Sub aspectul legii vechi, se constata ca nu a intervenit prescriptia speciala a raspunderii penale pentru niciuna dintre faptele deduse judecatii (…).

Sub aspectul legii noi, se constata ca a intervenit prescriptia speciala a raspunderii penale (…) pentru cele doua infractiuni de inselaciune in forma simpla , retinute in sarcina inculpatului (comise in lunile august si respectiv septembrie ale anului 2003). Astfel, pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunile savarsite este inchisoarea de la 1 la 5 ani, prin urmare, termenul special de prescriptie este de 5 ani plus 5 ani, in total 10 ani.

Citeste si: DOSARUL TRANSFERURILOR: Fratii Becali si Cristi Borcea au fost mutati de la Poarta Alba 

In consecinta, Curtea constata ca legea penala mai favorabila, in cazul inculpatului Popescu Gheorghe este noul cod penal, in ceea ce priveste cuantumul pedepselor, concursul real de infractiuni existent si incidenta cauzei care inlatura raspunderea penala – prescriptia si circumstantele atenuante.

In ceea ce priveste individualizarea judiciara a executarii pedepsei rezultante, cu referire la inculpatii Padureanu Jean, Popescu Gheorghe si Netoiu Gheorghe, o alta modalitate de executare a pedepselor cu inchisoarea aplicate, in afara celei cu executare efectiva, este exclusa de legea penala, avand in vedere cuantumul pedepsei rezultate in urma retinerii circumstantelor atenuante facultative si reducerii pedepselor pana la limita permisa de legiuitor, si, in plus, in cazul inculpatului Popescu Gheorghe, a aplicarii regulilor obligatorii privind concursul real de infractiuni existent in cauza”.

In ciuda faptului ca judecatoarea Anca Alexandrescu afirma ca Gica Popescu a fost judecat pe noul cod pentru ca legea ar fi cea favorabila, Adina Anghelescu, reporter al Antenei 3, a afirmat ca, de fapt, condamnarea pe noul Cod este in dezavantajul fostului international si al celorlalti 7. “In loc sa ia ca lege mai favorabila legea veche, sa constate prescriptia pe unele dintre infractiuni, a mers pe legea in care nu intervenea prescriptia, ca sa poata condamna”, a spus Anghelescu.

Sursa foto: realitatea.net