Dosarul Transferurilor / Verdict oficial: Cazul a fost retrimis la Curtea de Apel! Cei 8 pot sta, deocamdata, linistiti!

UPDATE: 15.55: “Nu se puteau da condamnari pe presupuneri si pe supoziţii. Acolo (n.r. – la ICCJ) trebuie lucruri certe. Eu nu am facut altceva decat sa duc la indeplinire deciziile Consiliului de Administraţie al FC Dinamo. Noi suntem de fapt precum gladiatorii de pe timpul romanilor care trebuie aruncati in arena”, a spus Cristian Borcea la postul Realitatea TV.
“Voi incerca sa diminuez cat pot mai mult afacerile din Romania pentru ca aici nu numai ca nu esti apreciat, dar esti si hartuit”, a explicat fostul actionar de la FC Dinamo pentru sursa citata.

UPDATE: 15.49: Jean Padureanu: “Nu am cunostinte juridice si nu pot spune daca e bine sau daca e rau, dar sunt nevinovat si sunt convins ca in finalul finalurilor acest lucru se va demonstra. Din dosarul meu nu reiese ca sunt vinovat. Am incredere in justitie suta la suta. Procesul va continua si rezist în continuare, mai ales ca ma stiu nevinovat. As fi fost tracasat daca se lua o decizie mai drastica, dar am primit trei ani cu suspendare. Daca eram vinovat ma condamnau din prima, dar asa, probabil pentru ceva probleme in acte, nu le-as spune neregularitati, instanta a decis sa nu imi dea cu executare”.

UPDATE: 14.45: Dumitru Dragomir: “S-a ajuns prea departe, acesti oameni au adus bani in tara, nu i-au dus in strainatate ca altii. Cele trei judecatoare de la Inalta Curte de Castie si Justitie trebuie felicitate, asa se face justitie in aceasta tara!”

UPDATE: 14.26: Motivele pentru care s-a luat hotararea rejudecarii acestui caz vor fi facute publice cel mai devreme peste sase luni!

UPDATE: 14.25: Cristi Borcea: “Oamenii de afaceri sunt vanati in Romania. Presa este de vina ca oamenii numai vin la stadion!”

UPDATE: 14.03: Judecata in Dosarul Transferurilor se poate intinde pana in anul 2015! „Dosarul se intoarce la Curtea de Apel, insa nu poate fi judecat de acelasi complet care a dat condamnarile anterioare. Chiar daca se ajunge la aceiasi judecatori prin sistemul de repartizare aleatorie, acestia se vor recuza, pentru ca deja s-au pronuntat. Noul complet va judeca numai pe aspectele indicate de Curtea Suprema si poate da orice decizie, de la achitare, la marirea pedepselor sau schimbarea modalitatii de executie pentru o parte dintre inculpati.

Se stie ca Gica Popescu, Jean Padureanu si Gheorghe Netoiu au fost condamnati cu suspendare. Dosarul nu se va judeca in regim de urgenta, ci va urma cursul normal al justitiei. Ma astept ca abia in 2014, pe vremea aceasta sa existe un verdict la Curtea de Apel si probabil prin 2015 se va termina la Inalta Curte, unde se va finaliza Dosarul. Important este ca nu poate aparea intre timp prescriptia, pentru ca acesta este legat de fapta ce mai grava care li se imputa inculpatilor. La inselaciune cu consecinte grave, unde pedeapsa maxima este de 20 de ani, prescriptia se face dupa 15 ani”, a explicat un procuror urmatorii pasi ai acestui proces pentru prosport.ro.

UPDATE: 13.35: George Copos: “Este o decizie a justitiei pe care eu nu o comentez! Asta este viata! Imi duc viata si karma asa cum pot in continuare!”

UPDATE: 13.30: Gheorghe Popescu: “Sper sa se termine totul cu bine! Ma voi consulta cu avocatul meu si apoi voi da mai multe declaratii!”

UPDATE: 13.26: Giovani Becali: “Nu sunt deloc linistit! Poate familia mea si prietenii mei sunt linistiti! Eu voi merge pana in panzele albe pana la solutionarea acestui caz. Procurorii trebuie sa demonstreze lipsa banilor nu sa ne condamne pentru nimic. Rejudecarea nu inseamna achitare, ci rejudecare” a declarat fostul procurator intr-o interventie telefonica la Romania Tv.

UPDATE: 13.25: George Copos a “explodat” de bucurie la aflarea vestii! In aceste momente finantatorul echipei FC Rapid se afla acum la Tribunalul Bucuresti unde este judecat in Dosarul Loteria!

UPDATE: 13.10: Doua dintre cele trei judecatoare din care a fost format completul de judecata au decis retrimiterea Dosarului Transferurilor la Curtea de Apel. Corina Jijie si Lucia Rog au decis casarea decizie anterioare!

UPDATE: 13.02: Urmatorul termen de judecata va fi anuntat ulterior

UPDATE: 13.00: Verdict Oficial! Surpriza si nu prea! In baza unor vicii de procedura si a lipsei unei expertize instanta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a casat decizia anterioara si a trimis Dosarul inapoi la Curtea de Apel! Mai simplu spus intregul caz in care sunt implicati cei 8 grei ai fotbalului romanesc se amana !

UPDATE: 11.42: Conform unei informatii aparute la Romania Tv, Gheorghe Popescu si-a achitat prejudiciul din Dosarul Transferurilor!

UPDATE: 11.40: Incepand de duminica domiciliile celor opt inculpati in Dosarul Transferurilor sunt atent supravegheate de angajati ai Serviciului de Informatii Roman (SRI) pentru a se evita repetarea unui nou caz Gigi Becali.

Astazi ar trebui sa aflam verdictul final in Dosarul Transferurilor in care sunt implicati opt dintre cei mai influenti oameni din fotbalul romanesc din perioada post-decembrista.

George Copos, Cristian Borcea, Jean Padureanu, Mihai Stoica, Giovani Becali, Victor Becali, Gheorghe Netoiu si Gheorghe Popescu sunt cei care astazi vor afla ce vor face in urmatorii ani. Verdictul in Dosarul Transferurilor sta in mainile a trei doamne judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sau vom asista la o noua amanare, asa cum s-a intamplat vineri?

Va prezentam in continuare cateva cifre interesante legate de Dosarul Transferurilor:

800 este cifra minima a transferurilor verificate pana sa se ajunga la formula finala a celor 12 care fac obiectul acestui dosar;
478 de mii de dolari este suma totala pe care procurorii DNA o vor confiscata de la George Copos si Cristi Borcea, lucru subliniat in pledoaria acestuia de la ICCJ;
100 de oameni e cifra aproximativa a celor care au dat declaratii in fata procurorilor in faza de instrumentare a cazului;
40 de ani de inchisoare e pedeapsa cumulata a celor 8 inculpaţi din Dosarul Transferurilor;
20 de mii de file a continut Dosarul Transferurilor, impartite în 10 volume;
8 ore a durat ultimul termen din cadrul Dosarului Transferurilor;

1691 de zile au trecut de cand se judeca Dosarul Transferurilor;

57 de termene a avut pana astazi Dosarul Transferurilor.

Iata cum arata si pedepsele pe care le-au primit cei 8 inculpati din Dosarul Transferurilor:

Giovani Becali – 8 ani pentru inselaciune si evaziune fiscala
Victor Becali – 7 ani pentru inselaciune si evaziune fiscala
Cristian Borcea – 7 ani pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani
George Borcea – 5 ani pentru inselaciune si evaziune fiscala
Mihai Stoica – 4 ani pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani
Jean Padureanu – 3 ani pentru inselaciune si evaziune fiscala
Gheorghe Netoiu – 3 ani pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani
Gheorghe Popescu – 3 ani pentru inselaciune si evaziune fiscala.

Cei opt grei din fotbalul autohton vor afla sentintele de la un complet de judecata format din trei doamne judecatoare:

Lavinia Lefterache – presedinta

Corina Jijie si Lucia Rog – membri

Care sunt cele 12 transferuri care fac obiectul acestui Dosar al Transferurilor:

CRISTIAN DULCA – FC Rapid – Pohang Steelers  – 1999 (Suma reala: 600 de mii de dolari – Suma declarata: 120 de mii de dolari)
IULIAN ARHIRE – Otelul Galati – Pohang Steelers – 1999 (Suma reala: 700 de mii de dolari – Suma declarata: 150 de mii de dolari)
COSMIN CONTRA – FC Dinamo – CD Alaves – 1999 (Suma reala: 1.812.000 de dolari – Suma declarata: 800 de mii de dolari)
IONEL GANEA – Gloria Bistrita – VfB Stuttgart – 1999 (Suma reala: 2 milioane de dolari – Suma declarata 600 de mii de dolari)
PAUL CODREA – FC Dinamo – Genoa 1893 – 2001 (Suma reala: 2.650.000 de dolari – Suma reala: 700 de mii de dolari)
FLORIN CERNAT – Otelul Galati – FC Dinamo – Dinamo Kiev – 2001 (Suma reala: Un milion de dolari – Suma declarata: 500 de mii de dolari)
BOGDAN MARA – FC Dinamo – CD Alaves – 2001 (Suma reala: 1.200.000 de dolari – Suma declarata: Un milion de dolari)
NICOLAE MITEA – FC Dinamo – Ajax Amsterdam – 2003 (Suma reala: 720 de mii de dolari – Suma inregistrata: 0)
LUCIAN SANMARTEAN – Gloria Bistrita – Panathinaikos Atena – 2003 (Suma reala: 600 de mii de dolari – Suma declarata: 300 de mii de dolari)
FLORIN BRATU – FC Rapid – Galatasaray Istanbul – 2003 (Suma reala: 2.750.000 de dolari – Suma declarata: 630.230 de dolari)
DAN ALEXA – FC Dinamo – Guoan – 2004 (Suma reala: 730 de mii de dolari – Suma declarata: 326.850 de dolari)
ADRIAN MIHALCEA – FC Dinamo – Chunnam Dragons – 2005 (Suma reala: 600 de mii de dolari – Suma declarata: 249.975 de dolari)

Procedura in cazul in care instanta va decide condamnarea cu executare a inculpatilor:

Condamnatii au 48 de ore la dispozitie pentru a se preda la orice post de politie sau penitenciar, dar in situatii considerate speciale brigazile operative ale Politiei merg sa-i ridice de indata de la domiciliu pe cei vizati de sentinta. Ei sunt adusi mai intai la un filtru, de obicei la Directia Cercetari Penale din Rahova, dupa care, in interval de 30 de zile de la arestare, sunt distribuiti catre diferite inchisori pentru executarea pedepsei.