Dosarul VAMA PORT CONSTANTA: Senatorul MIRCEA BANIAS si alti 38 de inculpati au fost achitati

Senatorul Mircea Banias a fost achitat marti de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul privind fapte de coruptie din Vama Port Constanta. In acelasi dosar au mai fost achitate alte 38 de persoane. Decizia nu este definitiva.

Instanta a decis si ridicarea sechestrului impus asupra bunurilor inculpatilor, constatand ca persoana vatamata SC Adidas AG, prin reprezentant SC Frisch&Partners SRL, nu s-a constituit parte civila in dosar.

Mircea Banias a fost trimis in judecata in anul 2012 pentru initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, trafic de influenta si instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada mai 2010 – martie 2011, la nivelul institutiilor vamale si portuare din Constanta s-a constituit un grup infractional organizat avand ca scop controlul activitatilor de import – export de marfuri, prin birourile vamale de pe raza Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta.

“Astfel, crearea unei retele de taxare ilicita a containerelor cu marfuri introduse in tara prin punctele vamale a permis introducerea in tara de marfuri contrafacute, marfuri interzise la import, marfuri ce nu sunt insotite de avizele sau autorizatiile necesare, marfuri de alta natura sau in alte cantitati decat cele declarate in vama, falsificarea sistematica a documentelor de achizitie externa a marfurilor, marfuri flagrant subevaluate, marfuri provenind de la societati comerciale ori din tari ce necesita taxarea anti-dumping, fara perceperea acestor taxe. In cadrul retelei, cu un mecanism bine stabilit de colectare si redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vama a marfurilor introduse licit in Romania, care, in caz contrar, erau amanate de la controlul vamal”, a transmis DNA.

Potrivit DNA, la data de 22 octombrie 2010, senatorul Mircea Banias a cerut si a primit de la Eugen Bogatu, director al Directiei Domenii Portuar, mai multe produse provenind din marfurile confiscate si aflate in gestiunea Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, pretinzand ca ar avea influenta asupra unor functionari publici, astfel incat sa ii determine sa faca sau, dupa caz, sa nu faca, acte ce intra in atributiile de serviciu ale acestora, in sensul sustinerii intereselor grupului.

 Sursa foto: gandul