Doua LOTURI DE VACCIN diftero-tetanic, OPRITE de Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii (MS) a oprit doua LOTURI DE VACCIN diftero-tetanic si a dispus analizarea lor de catre Agentia Nationala a Medicamentului, dupa ce au fost inregistrate 53 de posibile reactii adverse dupa vaccinare, la elevi din cinci judete.

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica Bucuresti a efectuat o analiza cu privire la posibilele reactii adverse inregistrate in urma utilizarii vaccinului diftero-tetanic care se administreaza, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a, in cadrul Calendarului obligatoriu de vaccinare, se arata intr-un comunicat de presa al MS.

Potrivit MS, in urma analizei s-a constatat ca au fost inregistrate 53 de cazuri de posibile reactii adverse post-vaccinare (RAPI), in cinci judete. Din cele 53 de cazuri, 41 sunt vaccinari din doua loturi achizitionate in 2013 si 2014.

Toate posibilele cazuri de reactii adverse post-vaccinare se afla in investigare, a precizat sursa citata.

Citeste si: PROTEST al angajatilor, la INSTITUTUL CANTACUZINO

Totodata, pentru a se exclude problemele de calitate ale vaccinului, Ministerul Sanatatii a decis oprirea celor doua loturi identificate de la utilizare pana la obtinerea rezultatelor analizei de calitate, care va fi efectuata de catre Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

Autoritatile sanitare au anuntat reprezentantii producatorului vaccinului despre situatia aparuta.

“Facem precizarea ca, pana in prezent, au fost inregistrate manifestari usoare si tranzitorii, care s-au remis spontan si nu au pus in pericol sanatatea elevilor. Vaccinarea este o metoda de imunizare activa, profilactica, impotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Mentionam ca, administrarea vaccinurilor presupune si posibila aparitie a unor reactii post- vaccinare normale (reactii locale, durere locala, febra de scurta durata etc.)”, a aratat MS.

Noua copii de 14 ani, elevi in clasa a VIII-a la o scoala din Curtea de Arges, au ajuns la spital, marti seara, acuzand stari de rau, la scurt timp dupa ce au fost vaccinati cu ser diftero-tetanic in cadrul campaniei de vaccinare derulate de autoritati in unitatile de invatamant din judetul Arges.

Potrivit medicului Adrian Stoica, director executiv adjunct la Directia de Sanatate Publica (DSP) Arges, cei noua elevi au inceput sa acuze dureri de cap si stari de greata dupa ce au fost vaccinati la scoala, ei ajungand la spitalul din Curtea de Arges.

Medicii de la aceasta unitate sanitara au decis sa-i trimita pe sase dintre elevi cu ambulantele la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Pitesti.

Medicul specialist de la sectia de boli infectioase a SJU Pitesti a stabilit ca starea copiilor nu este grava si ca nu este vorba despre simptome care sa reprezinte reactii adverse la administrarea vaccinului.

“Medicul specialist nu a pus in evidenta, pentru niciunul dintre copii, nicio simptomatologie si, prin urmare, medicul epidemiolog de la DSP Arges nu a incadrat aceste evenimente ca fiind reactii adverse post-vaccinare. Este posibil sa fi fost vorba despre o reactie emotionala a copiilor in urma vaccinarii”, a declarat reprezentantul DSP Arges, potrivit Mediafax.

Directorul adjunct Adrian Stoica a mai spus ca DSP Arges monitorizeaza cu atentie campania de vaccinare cu serul diftero-tetanic care se desfasoara in aceasta perioada in scolile din judet.

In judetul Arges sunt inregistrati 5.800 de elevi de clasa a VIII-s si 5.600 de elevi de clasa a IX-a care trebuie vaccinati cu serul diftero-tetanic, in cadrul campaniei derulate in aceasta perioada.

Sursa foto: ziarulderoman.ro