Doua luni de la TRAGEDIA DE LA COLECTIV. Peste 300 de persoane s-au adunat pentru a comemora victimele. UPDATE

Un eveniment de comemorare a victimelor INCENDIULUI DIN COLECTIV este programat miercuri seara, la ora 19:00, in fata clubului, in ziua in care se implinesc DOUA LUNI DE LA TRAGEDIE, anunta Agerpres.

UPDATE 22:35: Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, miercuri seara, in fata clubului Colectiv, pentru a-i comemora pe cei 63 de tineri care si-au pierdut viata in incendiul de acum doua luni, informeaza Agerpres. 

O tanara, Alexandra, a adus 63 de baloane albe, iar pe fiecare a scris numele unuia “dintre cei care au plecat”. Un balon l-a dedicat trupei Goodbye to Gravity si a inscriptionat pe el masajul “GTG, pace voua”. Spunea ca i-a cunoscut pe multi dintre cei care au participat la concertul din 30 octombrie.

Gabi Poparlan a venit cu o floare, doua candele si “din nou, ganduri de ramas bun” pentru Vlad Telea, chitaristul trupei Goodbye to Gravity, pe care il cunostea din liceu, dar si pentru alti prieteni care si-au pierdut viata in incendiul de la clubul Colectiv.

“Am avut mai multi prieteni aici, doi prieteni buni care au murit si cativa care au scapat. Am fost pe la cimitir, pe la ei, la fiecare, iar acum am venit aici. Dumnezeu sa ii odihneasca”, a spus el.

Tanarul, care povesteste ca ar fi urmat sa participe in seara de 30 octombrie la concert dar s-a razgandit in cursul dupa amiezii, mai spune ca isi doreste si spera ca la nivelul societatii sa existe o schimbare de atitudine.

“Sper sa nu se uite, cum se intampla la noi. De obicei e, asa, un mare val, dupa care se uita. (…) Sper sa existe o schimbare de atitudine, sa ne putem organiza un pic mai bine, sa fim putin mai constienti de lucrurile care functioneaza in jurul nostru si sa putem fi mai pregatiti, sa nu se mai intample astfel de tragedii. (…) E foarte important sa ai bun simt, sa cunosti legea, sa o respecti, iar societatea sa functioneze ceva mai normal”, adauga el.

Dinu Alexandra, membru AsProsAS, asociatie a asistentilor sociali profesionisti din Romania, care s-a implicat in sustinerea familiilor victimelor de la clubul Colectiv, si-a exprimat increderea in solidaritate.

“Suntem o echipa, iar o echipa merge impreuna si nu se dezbina. Ramanem impreuna, pentru ca impreuna suntem un colectiv. Colectiv a format un colectiv. Si o sa fim aici, vom fi in continuare. (…) Mi-ar placea ca fiecare om care simte ca trebuie sa fie aici sa fie aici, pentru ca asta inseamna colectiv”, a aratat ea.

Alexandru Molnar a venit impreuna cu fiica lui, dar si cu doi nepoti, pentru a aprinde o lumanare in memoria prietenilor pe care i-a pierdut in incendiu.

“Am fost aici pe 15 (octombrie, n.r. ) de ziua mea si trebuia sa mai vin, dar nu chiar la Goodbye to Gravity. Am un prieten mai bun si cativa mai indepartati care nu mai sunt. (…) Am fost la multe concerte in Colectiv si m-am simtit bine, nu ma gandeam ca se poate intampla asa ceva”, a spus Alexandru.

O mama, tinand de mana un baietel de cinci ani, spune ca a dorit sa se roage pentru cei care au murit.

“Am venit in primul rand cu ganduri de regret, sa ne rugam pentru cei care au murit. Nu am cunoscut pe nimeni din cei care au fost aici, dar nu e nevoie sa cunosti ca sa vii”, a mai spus ea, adaugand ca a participat si la marsul tacerii, dar si in urma cu o luna, la comemorarea victimele tragediei.

Grupul #ImpreunaRezistam, constituit din voluntari care doresc sa ajute victimele din incendiul de la clubul Colectiv, a anuntat pe pagina de Facebok, ca va comemora in fiecare luna, pe data de 30, persoanele care si-au pierdut viata in tragedia de pe 30 octombrie.

“Asa cum am promis, in fiecare luna, pe data de 30, ne adunam in fata clubului Colectiv, pentru a-i comemora pe cei 63 de #oamenifrumosi, care s-au grabit sa plece de langa noi. Poate intr-o lume mai buna, cine stie… Pe 30 decembrie, ne intalnim la ora 7 seara. Aduceti cu voi cate o #floare (de preferinta alba) si cate o #lumanare”, a fost anuntul publicat pe Facebook de grupul de voluntari #ImpreunaRezistam.

Cateva ore mai tarziu, dupa ora 21,00, pe pagina de Facebook a grupului a fost postat un nou mesaj: ”Va multumim ca ati trecut (si) azi pe la ei. Ne (re)vedem pe 30 ianuarie.

 Stire initiala

 

Bilantul mortilor in urma incendiului din CLUBUL COLECTIV a ajuns la 63 de persoane, la doua luni de la tragedie, iar 23 de raniti sunt in continuare internati in spitale din tara si din strainatate.

“Asa cum am promis, in fiecare luna, pe data de 30, ne adunam in fata CLUBULUI COLECTIV, pentru a-i comemora pe cei 63 de #oamenifrumosi, care s-au grabit sa plece de langa noi. Poate intr-o lume mai buna, cine stie… Pe 30 decembrie, ne intalnim la ora 7 seara. Aduceti cu voi cate o #floare (de preferinta alba) si cate o #lumanare”, este anuntul publicat pe Facebook de grupul de voluntari #ImpreunaRezistam.

De asemenea, o expozitie dedicata fotografilor care au fost in CLUBUL COLECTIV in noaptea tragediei a fost organizata, miercuri, la Palatul Victoria, la intrarea in sala in care se desfasoara sedintele Executivului. Lucrarile semnate de Teodora Maftei, Andrada Mihailescu, Roxana Boghian (Shimmaya), Alex Chelba, Catalin Ilnitchi, Claudiu Petre, Cristian Mitroi, Liviu Emil Zaharescu, Mihai Anghel, Miluta Flueras – fotografi profesionisti aflati in 30 octombrie in clubul Colectiv (cei mai multi decedati) – vor ramane expuse la Guvern pana la sfarsitul anului, in semn de omagiu.

27 de oameni au murit in seara zilei de 30 octombrie, in urma unui incendiu izbucnit, la ora 22:32, in clubul Colectiv din Capitala, unde avea loc un concert al trupei Goodbye to Gravity si la care asistau sute de persoane. In total, bilantul mortilor in urma incendiului din Colectiv a ajuns la 63 de persoane, la doua luni de la tragedie. 24 de persoane si-au pierdut viata ulterior in spitalele din tara, dupa noaptea tragediei, iar 12 in spitale din strainatate, unde fusesera transferate, aminteste Mediafax.

CITESTE SI: MS: LINIE TELEFONICA UNICA PENTRU VICTIMELE DE LA COLECTIV, DESCHISA NON-STOP

Incendiul s-a declansat de la focurile de artificii folosite in timpul concertului, la ora 22:32:16, iar tavanul localului situat pe strada Tabacarilor a fost cuprins de flacari violente in doar zece secunde, asa cum s-a aratat ulterior intr-un referat al procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dupa alte zeci de secunde, suprafata tavanului ardea in totalitate, iar oamenii se imbulzeau in numar mare sa iasa din club, un fum dens cuprinzand intreg clubul.

Intoxicatia cu monoxid de carbon, fum si gaze toxice a reprezentat principala cauza a decesului victimelor incendiului din 30 octombrie, din Clubul Colectiv, potrivit primelor rezultate ale autopsiilor.

Luni, 28 decembrie, patru raniti in incendiul din Colectiv mai erau internati in spitalele din Capitala, unul fiind in stare critica, iar in spitalele din strainatate mai erau 19, printre care un cetatean german.

Pana in prezent au fost externate 76 de persoane care au primit ingrijiri medicale in spitalele din Bucuresti. Un numar de 39 de raniti din Colectiv au fost transferati in spitale din strainatate. In Belgia sunt internati opt pacienti, in Marea Britanie si Olanda – cate trei, in Austria si Germania – cate doi, iar in Israel – unul, toti fiind stabili.