Două puteri nucleare în prag de război: “Moartea lor nu va fi în zadar”!

Incidentele de la granița dintre India și China, soldate cu 20 de soldați indieni morți nu au rămas fără ecou. Premierul indian Narendra Modi a reacționat dur confruntarea de la granița dintre cele două țări din munții Himalaya.

Update: Confruntarea dintre militarii indieni și cei chinezi în urma căreia cel puțin 20 de soldați indieni au fost uciși a fost o bătaie generală care a durat ore bune și în care 600 de combatanți au aruncat unii în alții cu pietre, s-au bătut cu bare de metal sau chiar cu mâinile goale. Lupta s-a desfășurat pe terenul abrupt și dificil din zona Ladakh, regiuna Cașmir. Majoritatea celor uciși și-au pierdut echilibrul sau au fost aruncați de pe crestele înguste ale munților Himalaya, scrie de The Guardian.

Bătaia generală dintre cei 600 de militari a durat timp de șase ore. Aceștia s-au bătut într-o beznă totală cu pietre, bare de metal și alte arme improvizate. Conform unor surse guvernamentale indiene, ambele tabere au înregistrat victime, majoritatea de pe urma căderii de pe creasta muntelui. De asemenea, conform unor surse din serviciile de informații citate de către mass media indiene, în jur de 50 de militari chinezi ar fi murit în confruntare, fără a aduce dovezi suplimentare în acest sens.

Știre inițială

Într-un discurs televizat, Modi a avertizat că moartea soldaților “nu va fi în zadar”, informează BBC. Soldații celor două părți s-au bătut cu bețe, bâte și bucăți de bambus în care au bătut cuie.

Însă India și China, insistă că nu s-a tras niciun foc de armă, aceasta fiind o tradiție veche. Cele două țări au încheiat un acord care prevede că nu pot exista arme la mai puțin de doi kilometri de graniță. India a anunțat că 20 de soldați au murit în urma confruntării și că au existat victime și de partea chineză, însă aceste informații nu au fost confirmate de Beijing.

Confruntarea din regiunea disputată Kashmir soldată cu victime între soldații chinezi și cei indieni a fost prima din ultimii 45 de ani. Potrivit Indiei, China a încercat să modifice unilateral “starea de fapt” din zona graniței. Beijingul acuză trupele indiene că “au atacat personalul chinez”.

Sursa foto: BBC